Αρχική Ομογένεια Παιδιά Ομογενών από την Ουκρανία στη Χίο

Παιδιά Ομογενών από την Ουκρανία στη Χίο

8


Μια τεράστια ελληνική αγκαλιά κρύβουν μέσα τους οι περίπου 290.000 Ουκρανοί ομογενείς που ζουν μόνιμα, διάσπαρτοι σε διάφορες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας.
Αυτές τις μέρες, ένα γκρουπ με παιδιά από την Ουκρανία με ελληνική καταγωγή, βρίσκονται στο νησί μας και γνωρίζουν από κοντά τις παραδόσεις , τα ήθη και έθιμα της μητέρας πατρίδας τους, μετά τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελληνική Ομογενειακή Κοινότητα της Ουκρανίας, σε συνεργασία με τους ελληνικούς φορείς.


“Περήφανοι που είμαστε Έλληνες”


Μιλώντας χθες στον “Χίος F.M.”, η κ. Αλεξάνδρα Πιτσατζή, υπεύθυνη συνοδός για το γκρουπ των παιδιών και πρόεδρος της Ομογενειακής Κοινότητας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο οι έλληνες που διαμένουν στην περιοχή όσο και η ελληνική Πολιτεία για να διατηρηθεί ανέπαφη και να ενισχυθεί η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τη Ελλάδα.
“Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες στην Ουκρανία. Επίσημα το κράτος μιλά για 95.000, ανεπίσημα όμως εμείς ξέρουμε ότι είμαστε περίπου 290.000 άνθρωποι. Ζούμε και έχουμε φτιάξει οικογένειες στην Ουκρανία, όμως οι καρδιές μας ανήκουν στη πατρίδα μας, την Ελλάδα. Τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση βοηθά πολύ στο έργο μας και μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να σας επισκεπτόμαστε συχνότερα”, υπογραμμίζει η κ. Πιτσατζή.


Σε ανάπτυξη προγράμματα της Πολιτείας


Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Πιτσατζή, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες προσπάθειες από την ελληνική κυρίως πολιτεία για να βοηθηθούν, εκπαιδευτικά τουλάχιστον, οι ομογενείς της Ουκρανίας. “Ξεκίνησαν με την οικονομική βοήθεια που παρείχαν στην Ουκρανική Κυβέρνηση να αναπτύξει παν/μια με αντικείμενο την Κοινωνική Ανθρωπολογία και να διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα.
Τώρα έχουμε προχωρήσει τη συνεργασία μας με τις συχνές επισκέψεις Ελληνοουκρανών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αυτές τις μέρες στη Χίο φιλοξενούνται τα παιδιά μικρής ηλικίας, όμως περίπου το Σεπτέμβρη θα έρθω με ένα γκρουπ συνταξιούχων που έχουν όνειρο ζωής να έρθουν στην Ελλάδα”.


Μια χώρα γεμάτη Έλληνες


Λίγοι γνωρίζουν ότι η Ουκρανία είναι μια χώρα όπου ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν πολλοί Έλληνες. “Οι Έλληνες έχτισαν την μεγαλύτερη πόλη μετά το Κίεβο, τη Μαριούπολη. Έλληνες έμεναν εκεί αλλά και στα γύρω χωριά, που πολλά από αυτά έχουν ακόμα ελληνικά χαρακτηριστικά. Δεν είχαμε την τύχη που είχαν οι συμπατριώτες μας στη Γεωργία ή σε άλλες πρώην Σοβιετικές χώρες, που κατέληξαν να πλήττονται από πολέμους. Εμείς ζήσαμε ειρηνικά και τώρα απολαμβάνουμε τα προνόμια μιας διαφορετικής ελευθερίας, μακριά από τους περιορισμούς του Σοβιετικού Κράτους”, υποστηρίζει η κ. Πιτσατζή.


Αναδημοσίευση από ΠΟΛΙΤΗΣ του Ν. ΚΑΤΣΑΡΑΚΗ