Αρχική Νέα Τοπικά Κάθε Πέμπτη πρωί, μικρότερα αεροσκάφη από την Ο.Α….

Κάθε Πέμπτη πρωί, μικρότερα αεροσκάφη από την Ο.Α….

19Μπροστά σε μια ξεχωριστή έκπληξη βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι επιβάτες της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας. Τα γνωστά μας ATR… μίκρυναν και άλλο με αποτέλεσμα η πτήση των 5.50 π.μ. να γίνεται με αεροσκάφος τύπου DH8.
Το θέμα αφορά άμεσα τόσο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, όσο το Επιμελητήριο και την Ένωση Ξενοδόχων, που δεν γνωρίζουμε αν έχουν εικόνα αυτής της κατάστασης.
Εμείς ζητάμε να παρέμβουν και να ζητήσουν από την Ο.Α. να συνεχιστεί τουλάχιστον το γνωστό μας καθεστώς με τις πτήσεις ATR στο νησί.
Από την ιστοσελίδα της Ο.Α. φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι 37 θέσεων, όταν τα ATR72 είναι 68 θέσεων και το ΑΤR42 είναι 50 θέσεων. Πέραν της διαφοράς στις προσφερόμενες θέσεις υπάρχει και σημαντική διαφορά στους χώρους αποσκευών.
Να σημειώσουμε ότι αναγνώστης μας εντόπισε αυτή την αλλαγή από το πρόγραμμα πτήσεων της Ο.Α. και μας απέστειλε την είδηση με το παρακάτω σχόλιο:
“Φαίνεται οτι μέσα στα πλαίσια “της αναβάθμισης” των υπηρεσιών της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας προς το νησί μας, και εν μέσω της τουριστικής κίνησης οι πρωινές πτήσεις αρχίζουν να εκτελούνται ορισμένες μέρες την εβδομάδα με αεροσκάφη περίπου 30 θέσεων τύπου DH8 όπως φαίνεται ξεκάθαρα απο τα δρομολόγια απο το site της ΟΑ.
Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα της Ο.Α. για την Πέμπτη στις 11 Αυγούστου αλλά και στις 18 Αυγούστου η πρωινή πτήση των 5.50 από Αθήνα γίνεται με αεροσκάφος DH8.
Αν και είναι γνωστό οτι η ΟΑ μπορεί ακόμα και να κλείσει μήπως πρέπει να γνωστοποιηθεί η αλλαγή στα πλαίσια της διεκδίκησης διατήρησης έστω του υπάρχοντος προγράμματος δρομολογίων;”, τονίζει ο αναγνώστης μας.

Το DH8 η Ολυμπιακή το δρομολογεί μόνο στο πρωϊνό δρομολόγιο της Πέμπτης αλλά όπως φαίνεται από τα πλάνα δρομολογίων της ισχύει για κάθε Πέμπτη.

Τι Συμβαίνει με τις πτήσεις για Αθήνα;


Ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας διακοπών και κατ’ επέκταση είναι ο μήνας για τον οποίο η σύνδεση Χίος – Αθήνα έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Το συγκεκριμένο δρομολόγιο γίνεται από δύο εταιρείες την Ολυμπιακή και την Aegean.

Η Ολυμπιακή πετάει με 5 πτήσεις καθημερινά και η Aegean με δύο. (Οι πτήσεις της Ολυμπιακής από Χίο είναι στις 6.40, στις 10.15, 14.35, 17.00, 19.55 ενώ η Aegean πετάει στις 10.00 και στις 18.35)


Η Ολυμπιακή χρησιμοπειεί τα ATR72 των 68 θέσεων, τα ATR42 των 50 θέσεων και τώρα τις Πέμπτες τα πρωϊνά τα De Havilland Bombardier Dash 8-100 των 37 θέσεων. Λόγω του ότι η Χίος ΔΕΝ έχει σημαντικό αριθμό απευθείας πτήσεων με εξωτερικό (charter) το πρωϊνό δρομολόγιο έχει δημασία καθώς βοηθά τις ανταποκρίσεις με άλλες πτήσεις μέσω Αθηνών, ενώ εξυπηρετεί και Χιώτες που πάνε για δουλειές στην Αθήνα και γυρνούν αυθημερόν. Ενώ πολλοί είναι στο νησί και οι Ελληνοαμερικανοί που πετάνε με το μεσημεριανό της Ολυμπιακής για Νέα Υόρκη και ενδιαφέρονται για την πρωϊνή πτήση από Χίο, συν το γεγονός ότι συνήθως έχουν πολλές αποσκευές.

Παρόλα αυτά σε επίπεδο προσφοράς θέσεων καθημερινά για το καλοκαίρι οι δύο εταιρείες δίνουν τις εξής θέσεις:


Κυριακή: ΟΑ 322 θέσεις AEGEAN 200 θέσεις
Δευτέρα: ΟΑ 304 θέσεις AEGEAN 200 θέσεις
Τρίτη: ΟΑ 286 θέσεις AEGEAN 200 θέσεις
Τετάρτη: ΟΑ 304 θέσεις AEGEAN 200 θέσεις
Πέμπτη: ΟΑ 291 θέσεις AEGEAN 200 θέσεις
Παρασκευή: ΟΑ 322 θέσεις AEGEAN 200 θέσεις
Σάββατο: ΟΑ 476 θέσεις AEGEAN 200 θέσεις

Από ότι φαίνεται η μέρα με τις λιγότερες θέσεις είναι η Τρίτη ενώ αμέσως μετά έρχεται η Πέμπτη. Όμως την Πέμπτη το πρωϊ υπάρχει σημαντικό πρόβλημα καθώς η Ολυμπιακή βάζει DH8 37 θέσεων στις 6.40 το πρωϊ και μετά στις 10 έχει το ATR42 το 50αρι οπότε μετα βίας μπορούν να φύγουν 87 άτομα πρωϊ με OA (και οι 100 του πρωϊνού της Aegean βέβαια).