Αρχική Νέα Τοπικά Καταπληκτικό! 7 στους 10 Δήμους δεν έχουν σηκώσει “άσπρα πανιά” στο ΘΗΣΕΑ

Καταπληκτικό! 7 στους 10 Δήμους δεν έχουν σηκώσει “άσπρα πανιά” στο ΘΗΣΕΑ

6Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ σχετικά με την ένταξη έργων στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Μέχρι σήμερα μόλις 3 Δήμοι έχουν προχωρήσει σε εντάξεις έργων, σε ένα πρόγραμμα μάλιστα που επισημαίνεται συνεχώς ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα ένταξης που παρατηρούνται στα έργα του Γ’ ΚΠΣ.
Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε το άρθρο, τονίζοντας όμως ότι τελικά ανεξάρτητα το ύψος των κονδυλίων που έχουν να λαμβάνουν οι Δήμοι, το θέμα είναι τι τελικά απορροφούν και σε ποια έργα.“Σιγά, οι Δήμοι κοιμούνται”, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ. Διανύοντας τον πέμπτο μήνα από την ημέρα που επισήμως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απηύθυνε πρόσκληση κατάθεσης των προτάσεων των Δήμων, από το νομό Χίου συνολικά έχουν λάβει οριστική έγκριση, η οποία συνοδεύεται και από την αντίστοιχη έγκριση δημοπράτησης, μόλις 5 έργα από τρεις διαφορετικούς Δήμους.
Η τραγική στατιστική, η οποία γίνεται ακόμα πιο δύσπεπτη με βάση τα συγκριτικά μεγέθη των δυο άλλων νομών, φέρνει προ των ευθυνών της την Τοπική Αυτοδιοίκηση Ά βαθμού, στην οποία μπορεί να καταλογιστεί πλημμελής ή ανύπαρκτη ετοιμότητα.
Εδώ και καιρό οι Δήμαρχοι απέδιδαν την αδυναμία παραγωγής έργου στην έλλειψη χρηματοδοτήσεων που συνεπάγονταν η απότομη διακοπή του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρέπεμπαν τις προσδοκίες στην “διάδοχη” κατάσταση του, το πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”.
Μάλιστα, με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών της διανομής του ποσού οι Δήμαρχοι του νομού μας εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. για την παράβλεψη ειδικής μεταχείρισης ελέω νησιωτικότητας. Πέντε μήνες μετά, με εξαίρεση τους Δήμους Χίου και Αμανής, κανένας Δήμος στο νησί μας δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα.


Μόνο 5 έργα


Κατά τις τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών Παρακολούθησης του Προγράμματος από το νομό μας έχουν προενταχθεί συνολικά 67 έργα. Σε στάδιο οριστικής έγκρισης έχουν φθάσει όμως μόλις 5. Συγκεκριμένα:


Ο Δήμος Χίου έχει οριστικά εντάξει το έργο ανέγερσης του δημοτικού μηχανουργείου και έργα ανάπλασης στις συνοικίες του, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ.


Ο Δήμος Αμανής έχει οριστικά εντάξει τα οδικά έργα Τρυπών – Εζούσας και του κάτω χωριού των Κουρουνίων.


Ο Δήμος Ομηρούπολης έχει οριστικά εντάξει την μελέτη των αποχετευτικών δικτύων Λαγκάδας – Συκιάδας.


Σε Μυτιλήνη και Σάμο


Την ίδια ώρα, οι Δήμοι του νομού Λέσβου έχουν εντάξει συνολικά 21 έργα και οι αντίστοιχοι της Σάμου 6 έργα. Μια ματιά στις εντάξεις των γειτονικών νησιών καταρρίπτει και το μύθο της έλλειψης τεχνικής υποστήριξης στους μικρούς Δήμους, καθώς η κατάσταση καταγράφεται αντιστρόφως ανάλογη από τη Χίο. Στα γειτονικά νησιά παρουσιάζουν ωριμότητα έργα των μικρών πληθυσμιακά Δήμων, σε αντίθεση με τη Χίο, που “πρωταγωνιστεί” στις εντάξεις ο Δήμος Χίου.
Αλλά και το παράδειγμα του Δήμου Αμανής δίνει την απάντηση στους υπόλοιπους Δήμους του νομού. Ούτε στην Αμανή υπάρχουν Τεχνικές Υπηρεσίες, παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει ήδη να χρηματοδοτήσει και να δημοπρατήσει δυο έργα οδοποιϊας, σημαντικά για τη περιοχή.
Ως πότε;
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, μέχρι πότε θα επικρατεί πλήρη άπνοια στους Δήμους της περιφέρειας; Η απάντηση του συναρτάται άμεσα και από την οικονομική ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου στο νομό, ο οποίος δέχεται το τελευταίο διάστημα τονωτικές ενέσεις μόνο από τα έργα που κατασκευάζει η Νομαρχία.
Και φυσικά, αν οι αιρετοί και οι Ά/βάθμιοι ΟΤΑ δείχνουν ανίκανοι να απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις στο πιάτο, πως θα αιτιολογηθούν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;


Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ
(Δήμοι που δεν έχουν εντάξει οριστικά κανένα έργο στο “ΘΗΣΕΑ”)
1. Δήμος Αγίου Μηνά
2. Δήμος Ιωνίας
3. Δήμος Καμποχώρων
4. Δήμος Καρδαμύλων
5. Δήμος Μαστιχοχωρίων
6. Δήμος Οινουσσών
7. Δήμος Ψαρών


Από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ του Ν. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ
 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ