Αρχική Νέα Τοπικά Γέρασαν και τα λιμάνια- άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Γέρασαν και τα λιμάνια- άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

5


Γέρασαν και τα λιμάνια“Σημαντικός παράγοντας στο “αλαλούμ” που επικρατεί το τελευταίο δεκαήμερο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στα περισσότερα της χώρας είναι η ακαταλληλότητά τους που, σε πολλές περιπτώσεις, θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων της ακτοπλοΐας”, αυτό σημειώνει στο πρώτο της θέμα η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο φύλλο της Πέμπτης 11 Αυγούστου και δυστυχώς σε αυτή την κατηγορία ανήκει αδιαμφισβήτητα και το λιμάνι της Χίου.


“Ούτε τις ανάγκες των πλοίων ούτε και των επιβατών καλύπτουν τα λιμάνια μας, συνεχίζει το άρθρο. Σαν “Ράμπο” οι καπεταναίοι των “ποσταλιών” προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ακατάλληλα και χωρίς φωτισμό ασφάλειας λιμάνια των νησιών των Κυκλάδων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κινδυνεύουν να “ξεσύρουν” από το αγκυροβόλιό τους, αφού τα λιμάνια που τα “φιλοξενούν” είναι εκτεθειμένα στον “καιρό”.


Κάποιες φορές τα υπερσύγχρονα πλοία κινδυνεύουν λόγω του “βυθίσματος” που έχουν και δεν μπορούν να πλεύσουν με ασφάλεια στις “λιμενολεκάνες”. Τις νύχτες, δε, ο πλοίαρχος και η “γέφυρα” του πλοίου λαμβάνουν ως σημείο αναφοράς για τις προβλήτες και τους “ντόκους” των λιμανιών τα χρωματιστά φώτα των παραλιακών καταστημάτων, αφού ο φωτισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος!


Οι προβλήτες επίσης δεν διαθέτουν τα προστατευτικά ειδικά “μπαλόνια”, αλλά τα παλιά λάστιχα κάποιας νταλίκας.


Επίσης ανύπαρκτη είναι και η υποδομή για τους επιβάτες (έλλειψη στεγάστρων, τουαλετών, τηλεφωνικών θαλαμων), οι οποίοι έτσι αναγκάζονται να παραμένουν εκτεθειμένοι για πολλές ώρες κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή του χειμώνα, ενώ ελλιπής χαρακτηρίζεται από τους πλοιάρχους και η φωτεινή σήμανση υφάλων και μικρών “βραχονησίδων”, όπως οι “Πόρτες” της Πάρου.


Την ακαταλληλότητα των περισσότερων λιμανιών έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη στους εκάστοτε ΥΕΝ η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξης και στον Μανώλη Κεφαλογιάννη πριν από περίπου ένα χρόνο, χωρίς όμως να έχει αλλάξει η εικόνα.


Σε τελευταία συνάντηση της διοίκησης των πλοιάρχων με την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ αλλά και τον γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Γ. Βλάχο, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη για τον συνολικό σχεδιασμό και προγραμματισμό της εθνικής λιμενικής πολιτικής, καθώς επίσης για την πολιτική της ανάπτυξης των επιβατικών λιμανιών της χώρας, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων καπεταναίων επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους, αλλά ως φαίνεται… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.


Οπως τόνισε στην “Ε” ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Βαγγέλης Κούζιλος, τα ελληνικά λιμάνια θα πρέπει “εδώ και τώρα” να αλλάξουν μορφή, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι τριτοκοσμικές καθυστερήσεις των πλοίων, αλλά ούτε και η πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών.


Τέλος, ένας λόγος που η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εκτέλεση λιμενικών έργων είναι ότι 22 από τα λιμάνια μας, μεταξύ των οποίων είναι της Πάρου, της Νάξου, της Τήνου, της Σκιάθου και του Βόλου, έχουν χαρακτηριστεί τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών -ΔΔΜ- που είναι ένα ενοποιημένο δίκτυο μεταφορών ευρωπαϊκής κλίμακας, ως “θαλάσσιοι λιμένες διεθνούς σημασίας”, κάτι που όμως καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη της.


Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/8/05