Αρχική Νέα Τοπικά Ακτοπλόοι: Αναμένουν πρωτοβουλίες για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Ακτοπλόοι: Αναμένουν πρωτοβουλίες για να αποφευχθούν τα χειρότερα

13


Με το Λιμενικό Σώμα «επί ποδός πολέμου» και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα άρχισε χθες το κρισιμότερο «crash test» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και αφορά στην ομαλή διακίνηση, για το εορταστικό τετραήμερο, περισσότερων από 200.000 επιβατών από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.


Το ΥΕΝ επιδιώκει να μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα, κυρίως από το λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο ανεξάρτητα από την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας τα προβλήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της ελληνικής ακτοπλοΐας θα συνεχίσουν να δηλώνουν «παρών» και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς όλοι, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», γνωρίζουν ότι τα «δύσκολα» έρχονται από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν τα περισσότερα πλοία θα «δέσουν» λόγω μείωσης της κίνησης αλλά και αυξημένου κόστους καυσίμων.


Οι εκκρεμότητες που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ είναι πολλές και σημαντικές και άπτονται, κυρίως, του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ακτοπλοΐας αλλά και της διάρθρωσης των δρομολογίων, της κατάστασης των λιμένων και της «συμπεριφοράς» ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών προς τους ταξιδιώτες θέμα που ανεδείχθη ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών.


Η εμπειρία από την πρόσφατη «μίνι κρίση» δείχνει σύμφωνα με τους ακτοπλόους ότι η τροποποίηση του νόμου Παπουτσή και η πλήρης προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στο κοινοτικό κανονισμό 3577 είναι η πρώτη και σημαντικότερη πρωτοβουλία που πρέπει να πάρει ο υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου δίνοντας έτσι μία νέα επιχειρηματική πνοή στην ακτοπλοΐα, αφού θα ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι εταιρείες θα κληθούν να αναλάβουν πλέον και επενδυτικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του στόλου.


Παράλληλα οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για τις άγονες γραμμές, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, όπως τονίζουν, να οδηγήσουν σε λύσεις αξιόπιστες για την κάλυψη των αναγκών όλων των νησιών.


Σε κάθε περίπτωση όπως εκτιμούν ακτοπλοϊκοί κύκλοι θα πρέπει «να οδηγηθούμε σε μία ακτοπλοΐα δύο ταχυτήτων η οποία όμως μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ό,τι αφορά το έργο της και υγιής επιχειρηματικά».


Η μία ταχύτητα -όχι κατά ανάγκη η πρώτη- θα αφορά τις γραμμές «κορμού» οι οποίες θα είναι πλήρως απελευθερωμένες και θα λειτουργούν σε ένα καθεστώς υγιούς ανταγωνισμού και η άλλη ταχύτητα θα αφορά τις «άγονες γραμμές» οι οποίες θα λειτουργούν υπό καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας, αλλά με κριτήρια ποιοτικά που θα εξασφαλίζουν αφενός αποτελεσματικότητα αφετέρου υγιή επιχειρηματικά δραστηριότητα. Προϋπόθεση όμως είναι τα κριτήρια ανάδειξης των εταιρειών που θα αναλάβουν τις άγονες γραμμές να συναρτώνται όχι μόνο με το τίμημα αλλά να συναρτούν την οικονομική προσφορά με τα ποιοτικά στοιχεία που δηλώνουν τις δυνατότητες και την κατάσταση του πλοίου.


Δοκιμασία


Για μία ακόμη φορά θα δοκιμασθούν οι αντοχές του συστήματος το επόμενο τετραήμερο. Οπως εκτιμάται από το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε ξεκίνησε η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου, έως και την ολοκλήρωση της εξόδου, από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας θα διακινηθούν πάνω από 200.000 επιβάτες. Από την Παρασκευή έως το πρωί της Δευτέρας έχουν προγραμματιστεί 130 δρομολόγια από τον Πειραιά και 75 από τη Ραφήνα, ενώ για την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια προς τις Κυκλάδες και ιδιαίτερα για Πάρο και Τήνο.


Οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν την έξοδό τους με πλοίο μπορούν να ενημερώνονται για τα δρομολόγια και πιθανές καθυστερήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό 1440, μία πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής, πολύ χρήσιμη ωστόσο που διευκόλυνε σημαντικά τους επιβάτες.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ