Αρχική Απόψεις Aρθρα Τυπικά δεν διαθέτουμε πιστοποιητικό… ποιότητας

Τυπικά δεν διαθέτουμε πιστοποιητικό… ποιότητας

34

Ο συνωστισμός παντού αυτές τις ημέρες σε πολλούς αρέσει, σε άλλους πάλι όχι. Εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα μ’ αυτόν, άσχετα αν προτιμάμε προσωπικά να τη βγάζουμε κάπου ήσυχα. Θεωρώντας ωστόσο ότι κάθε πράγμα στον καιρό του είναι ωραίο, όπως άλλωστε κι ο… κολιός τον Αύγουστο, απολαμβάνουμε κάθε μας στιγμή όπου κι αν βρεθούμε, έστω κι αν κάποιοι άλλοι καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες για το αντίθετο.
Το πλήθος, εμείς δηλαδή, καλυπτόμενοι πίσω απ’ την ανωνυμίας της μάζας νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι «κεφάρουμε» χωρίς να δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν. Να οδηγούμε άναρχα, να παρατάμε τα απορρίμματά μας οπουδήποτε, να μη σεβόμαστε ούτε ιερό ούτε όσιο και άρα ούτε τον εαυτό μας.
Με τη δικαιολογία ότι «το κάνουν κι οι άλλοι» προβαίνουμε σε πλήθος ενεργειών που δε μας τιμούν ως πολίτες αλλά κι ως προσωπικότητες. Αιτία; Το πνεύμα της ομαδικότητας ή της «μεγάλης παρέας» ενίοτε που μας «καλύπτει» απ’ το να ιδιοποιηθούμε το όποιο σφάλμα μας, ενθαρρύνουν την απαίδευτη παιδεία μας να προχωρά σε πλήθος ατελειών.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είμαστε αδικαιολόγητοι, όταν δε σεβόμαστε το περιβάλλον, την ξένη περιουσία, τη φιλοξενία όσων κάνουν το λάθος να μας την παράσχουν απλόχερα ή τους υπόλοιπους εν τέλει συνανθρώπους μας που θέλουμε ή δεν θέλουμε έχουμε επαφές μαζί τους.
Κανείς βέβαια δεν είναι τέλειος, ούτε διεκδικεί το αλάθητο «του πάπα», άσχετα αν το κάνουν αυτό κάποιοι «καβαλημένοι». Η σκέψη μας μπορεί να περιτριγυρίζει και γύρω απ’ την ποιότητα, εκτός απ’ το τι θα ψωνίσουμε, που θα πιούμε, με ποιους θα βγούμε και σε πιο πανηγύρι θα ξεσαλώσουμε.
Ποιότητα χρειάζεται στο χιούμορ, στα λόγια μας, στην ανύπαρκτη ευγένειά μας κι εν γένει σ’ όλες τις πράξεις της καθημερινότητάς μας. Δε χρειάζεται ούτε να τα… κονομήσουμε γι’ αυτό το σκοπό ούτε να περιμένουμε να «γελάσει η τύχη μας» (ειδικά με φανφάρες και απροσεξίες αποκλείεται), για να γίνουμε… άνθρωποι.

Σχόλιο της στήλης ΚΟΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, στις 12/8/2005. “Κοινός Πολίτης” είναι ο Δημοσιογράφος κ. Άγγελος Μελέκος