Αρχική Νέα Τοπικά Μεγάλη η χάρη πολλά τα έσοδα

Μεγάλη η χάρη πολλά τα έσοδα

5

Στην αρχαία Ελλάδα η θεά Αθηνά είχε πολλά προσωνύμια που τη συνόδευαν. Αλλοτε τη συναντάμε ως Στρατηλάτισσα και άλλοτε ως Παλλάδα.
Υπάρχουν και άλλα επίθετα που τη συνοδεύουν. Την θεά Αθηνά στην εποχή του Χριστιανισμού διαδέχθηκε το θεϊκό πρόσωπο της Παναγίας που το γιορτάζουμε το Δεκαπενταύγουστο. Είναι δεκάδες τα επίθετα που συνοδεύουν την Παναγία και οφείλονται σε διάφορους λόγους.


Οι εορτασμοί της Παναγίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Στο επίκεντρο βρίσκονται η Τήνος, η Καστανιά στη Βέροια και η Πάρος.


Η Παναγία η Ευαγγελίστρια, η Παναγία η Σουμελά και η Παναγία η Εκατονταπυλιανή αντίστοιχα συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που γίνονται είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου.


Και στις τρεις περιπτώσεις που αναφέραμε για πολλούς λόγους αλλά κυρίως λόγω των αναγκών που προκύπτουν από τη διαχείριση των χρημάτων λειτουργούν ιδρύματα. Ο προϋπολογισμός και κυρίως ο απολογισμός απαιτούν λεπτομερή καταγραφή των εσόδων και των εξόδων.


Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Τήνο και στη Βέροια τα ιδρύματα είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και γι’ αυτό το λόγο εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Και στις δύο περιπτώσεις από τις ιδρυτικές πράξεις γίνεται σαφές ότι τα ιδρύματα διατηρούν έναν τοπικό χαρακτήρα από το διοίκηση έως και την κατανομή των εσόδων. Στην περίπτωση της Πάρου λειτουργεί ίδρυμα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.


**Το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου ιδρύθηκε το 1825 με τη διαθήκη των κτητόρων του, που αναγνωρίστηκε με το Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1888. Σήμερα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Η οικονομική του διαχείριση διέπεται από τους κανόνες του Δημοσίου Λογιστικού και υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός του εγκρίνονται από το υπουργείο Παιδείας.


Η διοίκηση ασκείται από δεκαμελή επιτροπή υπό την προεδρία του εκάστοτε μητροπολίτη Σύρου και τα μέλη είναι αιρετά και εκλέγονται κάθε τρία χρόνια από σώμα εκλεκτόρων. Το σώμα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού και από τα μέλη του Συμβουλίου της «Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις». Πρόκειται «απαραίτητα», όπως αναφέρεται στο καταστατικό, για Τήνιους και χριστιανούς ορθόδοξους. Το ίδρυμα έχει φιλανθρωπικό έργο και μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων χορηγεί υποτροφίες.


Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2004 τα έσοδα του ιδρύματος ήταν 5.598.000 ευρώ, έναντι 4.508.000 το 2003. Στο ποσό περιλαμβάνονται και οι εισπράξεις από τα παγκάρια, από πωλήσεις λαδιού, εντύπων, από ενοίκια ακινήτων, από τόκους, από ιεροτελεστίες και από δωρεές και κληροδοσίες.


Σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό, τα έξοδα το 2004 ήταν 4.326.000 ευρώ. Σ’ αυτά ενδεικτικά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 724.600 ευρώ για τη μισθοδοσία των 43 υπαλλήλων του ιδρύματος, 210.715 ευρώ για το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 752.980 ευρώ για κοινωνική πρόνοια και 358.380 για υποτροφίες και άλλα έργα που έχουν σχέση με τις εκδόσεις και την παιδεία.


**Η Παναγία η Σουμελά διοικείται επί της ουσίας από το ομώνυμο σωματείο που ιδρύθηκε από το 1952. Ο πρόεδρος του ιδρύματος που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Γιώργος Τανιμαδίνης, μας εξηγεί: «Μετά την ίδρυση του σωματείου, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και της Πολιτείας έγινε ένα ίδρυμα και δημιουργήθηκε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που διοικείται από 11 μέλη. Στη διοίκηση συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος της μητρόπολης, ένας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τρία μέλη είναι αιρετά και προέρχονται από ποντιακά σωματεία, ενώ τα άλλα έξι μέλη αριστίνδην προέρχονται από το σωματείο. Κάθε χρόνο το ίδρυμα υπόκειται σε οικονομικό έλεγχο από ελεγκτές της Συνόδου».


Σύμφωνα με τον κ. Τανιμανίδη, τα έσοδα του ιδρύματος για το 2004 ήταν 827.000 ευρώ. Και προέρχονταν από δωρεές, αλλά και τη συμμετοχή της Πολιτείας. Τα έξοδα το 2004 ήταν 970.000, ωστόσο το έλλειμμα των περίπου 140.000 ευρώ ισοσκελίστηκε από ποσά που είχαν συγκεντρωθεί τον προηγούμενο χρόνο. Το ίδρυμα παρέχει υποτροφίες σε φοιτητές και βοηθάει άπορες οικόγένειες, ενώ έχει ιδρύσει εργαστήριο ψηφιδογράφησης.


Σύμφωνα με τον κ. Τανιμανίδη, μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει είναι το «συναπάντημα ποντιακής νεολαίας», που διαρκεί τέσσερις ημέρες και στο οποίο συμμετέχουν 530 νέοι ποντιακής καταγωγής απ’ όλο τον κόσμο.


**Η Παναγία Εκατονταπυλιανή με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ανακηρύχθηκε σε πανελλήνιο προσκύνημα με Ιδρυτικό Κανονισμό του 1992. Από τότε η Εκατονταπυλιανή αποτελεί πλέον Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λόγω της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, «αλλά και των θαυμασίων ενεργειών της Θεομήτορος», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, σκοπός του Ι. Προσκυνήματος είναι η «προαγωγή του λειτουργικού, θεολογικού, φιλανθρωπικού και ιεραποστολικού έργου της Εκκλησίας, η προβολή ανά το πανελλήνιο του μεγάλου και ιστορικού τούτου Ι. Ναού και η απόδοσις τιμής και σεβασμού προς την εν αυτώ αποτεθησαυρισμένην θαυματουργόν εικόνα της Θεομήτορος». Μέχρι το 1992 η Εκατονταπυλιανή είχε ενοριακό χαρακτήρα που άλλαξε όταν έγινε ίδρυμα.


Εκτός από τα έσοδα σε χρήμα, ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελούν τα τάματα που αφήνουν οι πιστοί στις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγία για να εκπληρωθεί μια επιθυμία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις τα τάματα γίνονται αντικείμενα πλειστηριασμού. «Εμείς τα τάματα που συγκεντρώνουμε εδώ και 50 χρόνια τα κρατάμε και τα αποθηκεύουμε σε θυρίδα. Είναι όλα καταγεγραμμένα και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν ή να πουληθούν. Η αξία τους είναι κυρίως συναισθηματική εξάλλου», σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά Γιώργος Τανιμανίδης.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, άρθρο του δημοσιογράφου Σ. Τσάτση