Αρχική Νέα Τοπικά Aεροπορική τραγωδία με 121 θύματα από πτώση αεροσκάφους στο Γραμματικό Αττικής

Aεροπορική τραγωδία με 121 θύματα από πτώση αεροσκάφους στο Γραμματικό Αττικής

28Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, με τη συντριβή πολιτικού αεροσκάφους της κυπριακής εταιρίας “Ήλιος” με εκατόν δέκα πέντε επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα μέσω Αθήνας, αυτό σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που συνεχίζει:
“Σαράντα οχτώ παιδιά, που πήγαιναν διακοπές, ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της μοιραίας πτήσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας στην Αθήνα. Το αεροσκάφος συνεντρίβη σε ακατοίκητη περιοχή μεταξύ Βαρνάβα και Γραμματικού και κυριολεκτικά διελύθη, αφού κατέπεσε ανεξέλεγκτο κατευθείαν από τα 38000 πόδια με αποτέλεσμα τα συντρίμμια του να διασκορπιστούν σε περιοχή άνω του ενός χιλιομέτρου. Αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε εξέλιξη βρίσκεται το μακάβριο έργο της περισυλλογής των σορών των επιβατών του μοιραίου Μπόινγκ, της εταιρίας “Ηλιος” που συνετρίβη στις 12.03 με εκατόν δέκα πέντε επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, σε ακατοίκητη περιοχή μεταξύ Βαρνάβα και Γραμματικού. Σαράντα οχτώ παιδιά, που πήγαιναν διακοπές, ήταν ανάμεσα στους επιβάτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας HELIOS στην Αθήνα κ. Δημητρίου. Οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν το δύσκολο έργο της περισυλλογής των σορών, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφερθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Σχιστό, στην ειδική αίθουσα νεκροτομείου, όπου θα ξεκινήσει αργά απόψε το έργο της αναγνώρισης. Συγγενείς των θυμάτων που είχαν αρχικά μεταβεί στο Λύκειο Μαραθώνα, οδηγήθηκαν το απόγευμα στο ξενοδοχείο Sofitel, δίπλα στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου αναμένονται αργότερα και συγγενείς από την Κύπρο, με δύο έκτακτες πτήσεις. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, έχει γίνει πρόβλεψη για δωμάτια που θα διανυκτερεύσουν όσοι το επιθυμούν, ενώ σε ειδικό χώρο θα τους υποδέχονται ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι, και κοινωνικοί λειτουργοί.


Το χρονικό της τραγωδίας


Το αεροσκάφος της κυπριακής εταιρίας “Ηλιος”, με αριθμό 522 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 9 το πρωί, με προορισμό την Πράγα μέσω Αθήνας.


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ως πιθανότερη εκδοχή της συντριβής φαίνεται πως είναι αυτή των πολλαπλών βλαβών (πρόβλημα στην ψύξη – θέρμανση και παράλληλη αποσυμπίεση) που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια αισθήσεως των πιλότων και των επιβαινόντων. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος. Βεβαίως,τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος θα τα ανακοινώσουν οι εμπειρογνώμονες όταν μελετήσουν το μαύρο κουτί, στο οποίο είναι καταγεγραμμένη η πτήση.


Το αεροσκάφος είχε ειδοποιήσει,πριν εισέλθει στο FIR Αθηνών, τον Πύργο Ελέγχου της Λάρνακας, ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα στο σύστημα “ψύξης – θέρμανσης”. Κάποιοι επιβάτες που είχαν επικοινωνία – μέσω γραπτών μηνυμάτων – με συγγενείς τους είπαν πως εντός του αεροσκάφους επικρατούσαν συνθήκες πολικού ψύχους και ότι κάποιοι έχουν μελανιάσει.


Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει πως υπήρχε βλάβη στο σύστημα κλιματισμού του αεροπλάνου, άποψη την οποία υποστήριξε και πρόεδρος της Επιτροπής Διερευνήσεως Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης, εκτιμώντας ότι παράλληλα σημειώθηκε απότομη αποσυμπίεση στο αεροσκάφος.


Μετά την επικοινωνία που είχε με τη Λάρνακα ( και την αναφορά για το πρόβλημα στο σύστημα “ψύξης -θέρμανσης”)εισήλθε στο ελληνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών, αλλά έκτοτε δεν είχε καμμιά επαφή με τον πύργο ελέγχου του “Ελευθέριος Βενιζέλος”.


Αμέσως ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία με τη σειρά της υπέβαλε αίτημα στην Πολεμική Αεροπορία να ερευνήσει το περιστατικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί αντιτρομοκρατικής ομπρέλας, αφού το αεροσκάφος ήταν ουσιαστικά αγνώστου ταυτότητας.


Πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και προσέγγισαν το αεροσκάφος μεταξύ Κύθνου και Νάξου, όπου διαπίστωσαν πως αυτό έκανε πτήση με δεξιόστροφα τρίγωνα,που σημαίνει πως αντιμετώπιζε πρόβλημα. Τα πολεμικά δεν απέκτησαν ποτέ επαφή – πλην της οπτικής – με το αεροσκάφος και ουσιαστικά το παρακολουθούσαν στην ανεξέλεγκτη, μέχρι τη συντριβή, πορεία του στον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών ενημέρωσαν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ότι πρόκειται για κατάσταση “Ρενεγκέιτ”, δηλαδή για “άγνωστο αεροσκάφος που δεν ακούει”. Οι πιλότοι των F-16, τα οποία συνόδευαν το αεροσκάφος ανέφεραν πως δεν είχαν οπτική επαφή με τον πιλότο, ενώ ο συγκυβερνήτης φαινόταν βυθισμένος στο κάθισμά του. Παράλληλα διαπίστωσαν ότι μέσα στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.