Αρχική Νέα Τοπικά Έξι ώρες κατέθετε ο πρώην αρχιμηχανικός της HELIOS

Έξι ώρες κατέθετε ο πρώην αρχιμηχανικός της HELIOS

23


Επί έξι ώρες κατέθετε στην Αστυνομία της Λευκωσίας ο πρώην αρχιμηχανικός της Helios Κυριάκος Πηλαβάκης, ο οποίος παραιτήθηκε από την εταιρεία τον Απρίλιο του 2005. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώσης λόγω αποσυμπίεσης και μίλησε για σειρά λαθών και βλαβών.


Ο ίδιος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίασε μια φορά στο παρελθόν πρόβλημα αποσυμπίεσης. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την επιστροφή του από τη Βαρσοβία υπήρξε αποσυμπίεση της καμπίνας και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Εκεί έμεινε για μία εβδομάδα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.


Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για περαιτέρω έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο είχαν αλλαχθεί όλα τα εξαρτήματα, στάληκαν για έλεγχο και δεν βρέθηκε κάτι το συγκεκριμένο.


«Από τότε μέχρι και την ημέρα που έφυγα από την εταιρεία δεν υπήρξε παρόμοιο περιστατικό ή κάτι ανησυχητικό. […] Η αποσυμπίεση της καμπίνας δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, αλλά κάτι που συμβαίνει» σημείωσε.


Σε ερώτηση για το θέμα ύπαρξης οξυγόνου στο πιλοτήριο και στην καμπίνα του αεροπλάνου ο κ. Πηλαβάκης είπε ότι οι πιλότοι έχουν μία μεγάλη φιάλη κάτω από το κάθισμά τους, ενώ υπάρχει ειδικό κουμπί που ελέγχει την ποσότητα και τη ροή του.


Αυτή η φιάλη, είπε, είναι ανεξάρτητη από αυτές των επιβατών. Οι τελευταίοι έχουν μία φιάλη ανά τρία άτομα.


Ο κ. Πηλαβάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο το αεροπλάνο να συνετρίβη λόγω αποσυμπίεσης και υποστήριξε ότι πρέπει να προηγήθηκαν σειρά λαθών ή μηχανικών βλαβών.


Ολοκληρώθηκε η έρευνα στην Helios


Ο υπαρχηγός της κυπριακής αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή έρευνα στα γραφεία της εταιρείας Helios συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων, τα οποία θα αναλυθούν και θα αξιολογηθούν από τους ανακριτές.


Ο κ. Κουλέντης είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να δικαιολογεί συλλήψεις, αλλά πρόσθεσε πως η πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων θα διαφανεί από την εξέταση των εγγράφων και τη γενικότερη διερεύνηση της αστυνομίας.


Ταυτόχρονα, κάλεσε όσους είχαν διατυπώσει παράπονα και έχουν οποιοδήποτε στοιχείο για προβλήματα που εντόπισαν στη διάρκεια ταξιδιού τους με αεροπλάνα της εταιρείας, να επικοινωνήσουν με την αστυνομία και να δώσουν κατάθεση, ώστε να μπορέσουν να αξιολογηθούν.


Εξάλλου, ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου δήλωσε πως από τα γραφεία της εταιρείας παραλήφθηκε υλικό, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο για διερεύνηση και άλλων περιστατικών, πέραν της συντριβής του αεροσκάφους.


Ο κ. Θράσου χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το γεγονός πως εκτός από τα παράπονα δεν δόθηκαν και γραπτές καταθέσεις, κυρίως από μέλη του προσωπικού της εταιρείας για τα περιστατικά αυτά.


Επιπλέον, αφού ανέφερε ότι η έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία και για προηγούμενες υποθέσεις, διευκρίνισε ότι τα στοιχεία για τη μοιραία πτήση δόθηκαν από την πρώτη στιγμή στη Πολιτική Αεροπορία.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως με βάση τους διεθνείς κανονισμούς δεν δικαιολογείται η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αν από τις έρευνες προκύψουν στοιχεία και για άλλα αεροπλάνα, τότε «θα ζητηθεί αμέσως η καθήλωση του στόλου της εταιρείας».


Τέλος τόνισε πως αν από τα πορίσματα της ερευνητικής επιτροπής προκύψουν ευθύνες για άτομα ή ομάδες, «θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα».


Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ