Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Νέες, φιλόδοξες και … στη Βουλή των Εφήβων

Νέες, φιλόδοξες και … στη Βουλή των Εφήβων

9


Δύο 17χρονα κορίτσια θα εκπροσωπήσουν το νομό μας στη Βουλή των Εφήβων (2-5 Σεπτεμβρίου) καθώς οι εκθέσεις τους αξιολογήθηκαν ως οι καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των άλλων μαθητών.
Πρόκειται για τη Μαρία Μαρίνου, μαθήτρια του 1ου Ενιαίου Λυκείου Χίου και την Ευαγγελία Ταράνη, μαθήτρια του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις των Οινουσσών.
Η επιλογή αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τις ίδιες, που ζουην από τώρα το όνειρο της αγόρευσης από τα έδρανα του Κοινοβουλίου μας.
Η πολιτική, προς το παρόν, τις αφήνει αδιάφορες, όμως πιστεύουν πως θα είναι μια πολύ καλή εμπειρία. Άλλωστε ετοιμάζονται πυρετωδώς για την Γ’ Λυκείου κι έχοντας επιλέξει τη θετική κατεύθυνση βάζουν στόχο την ιατρική. Τους το ευχόμαστε!


ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΟΥ:


«Διαλέγω να μείνω στον τόπο μου και τεκμηριώνω τους λόγους»
Απόλυτα συνειδητοποιημένη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, η 17χρονη Μαρία επέλεξε ένα θέμα που απασχολεί κατά κόρον τους νέους σήμερα.
«Η επαγγελματική αποκατάσταση μας προβληματίζει έντονα, πολύ περισσότερο για όσους θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Πιστεύω ότι η ποιότητα ζωής στην επαρχία είναι καλύτερη. Η σπατάλη χρόνου είναι μικρότερη ενώ οι γνωριμίες και η επαφή με τον κόσμο ανεβάζει το επίπεδο της ζωής μας. Όπως έγραψα και στην έκθεσή μου, ο τουρισμός πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Μέσω των εναλλακτικών του μορφών, μπορούν να βρεθούν τρόποι που θα διευκολύνουν τους νέους στην αναζήτηση εργασίας. Ακόμη και μέσω της μαστίχας μπορούν να υπάρξουν ανάλογες δυνατότητες», δήλωσε η Μαρία.
Παράλληλα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά βρίσκει τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις που γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων. Αυτό ακριβώς θα είναι και το θέμα της αγόρευσής της από τα έδρανα της Βουλής.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΡΑΝΗ:


«Νοιώθουμε καθημερινά το αίσθημα απομόνωσης»


Εξίσου επίκαιρο και το θέμα που επέλεξε η 17χρονη Ευαγγελία, μόνιμη κάτοικος των Οινουσσών. Ο αποκλεισμός και η συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων δεν την αφήνει ανεπηρέαστη.
«Αυτή την κατάσταση τη βιώνουν πολλά άτομα εδώ στις Οινούσσες. Είτε πρόκειται για Αλβανούς, είτε για Ρώσους. Με στεναχωρεί η απόσταση που κρατάνε οι ντόπιοι και οι διαχωριστικές γραμμές που βάζουν, χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι οι διαφορές αυτές δεν εμφανίζονται μεταξύ των παιδιών. Στο σχολείο δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Συνυπάρχουμε σαν μια ομάδα», αναφέρει η Ευαγγελία, δίνοντας για μια ακόμη φορά τη διαφορετική αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.
Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η Ευαγγελία στην αγόρευση της στη Βουλή θα φέρει στο προσκήνιο ένα θέμα που απασχολεί τόσο την ίδια, όσο και τα υπόλοιπα παιδιά που μένουν σε μικρά ακριτικά νησιά. Το αίσθημα της απομόνωσης έντονο και οι ευκαιρίες σε όλους τους τομείς από λιγοστές έως ανύπαρκτες. Τα λόγια της πέρα για πέρα αληθινά και ταυτόχρονα πικραμένα:
«Μας λείπουν πολλά. Από τα στοιχειώδη, μέχρι τα πιο απλά. Η συμμετοχή μας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε κάποια θεατρική ομάδα δεν υπάρχει. Ακόμη και το μάθημα της μουσικής δύσκολα γίνεται. Όσον αφορά το φροντιστήριο, τι να πω; Τώρα το καλοκαίρι πηγαίνω στη Χίο τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το χειμώνα όμως, με δεδομένο τις καιρικές συνθήκες και την ελλιπή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, αρκούμαστε μόνο στο Σάββατο». Τις ίδιες συνθήκες βιώνουν και τα υπόλοιπα (50 περίπου) παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο – Λύκειο και Ναυτικό Σχολείο του ακριτικού νησιού. Άραγε πόσοι θα ευαισθητοποιηθούν από την αγόρευση της Ευαγγελίας;


Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ