Αρχική Νέα Τοπικά Τι έγινε τελικά με τη Νορβηγίδα που συνέλαβαν να μεταφέρει 7 σκύλους...

Τι έγινε τελικά με τη Νορβηγίδα που συνέλαβαν να μεταφέρει 7 σκύλους από τη Χίο

19


Μια εντελώς διαφορετική εικόνα του τι πραγματικά συνέβη τελικά με τη Νορβηγίδα που συνελήφθη στον Πειραιά να μεταφέρει 7 “αδέσποτα” σκυλιά από τη Χίο δίνει σε άρθρο της στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στις 14/08/2005, η Αργυρώ Κ. Μώρου. Συγκεκριμένα στο άρθρο της η κ. Μώρου αναφέρει:

“Είναι ντροπή ένα κράτος να έχει υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν τους νόμους του. Και η ντροπή γίνεται μεγαλύτερη, όταν οι αρμόδιοι αδιαφορούν να τους πληροφορηθούν και πέφτουν στην παγίδα των… “υπερασπιστών” των νόμων.


Ο νόμος 3170/2003, που αφορά τα ζώα συντροφιάς, είναι γνωστός σε ελάχιστους. Φαίνεται ότι από το 2003 έχει παραμείνει στα συρτάρια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα κενά του νόμου, δίνει περιθώρια στον καθένα να τον ερμηνεύει όπως θέλει.


Αυτό, λοιπόν, συμβαίνει στις περιπτώσεις ζώων που υιοθετούνται στο εξωτερικό: Ενώ οι “υπερασπιστές” του νόμου δεν κάνουν τίποτα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα (δηλητηριάσεις, κακοποιήσεις κ.ά.), πραγματοποιούν εφόδους σε αεροδρόμια και λιμάνια, κάνουν “συλλήψεις” και… διδάσκουν στους αρμόδιους φορείς την ερμηνεία του ν. 3170.


*Η πρώτη μεγάλη… σύλληψη από τους “υπερασπιστές” του νόμου έγινε στο αεροδρόμιο. Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στους εμπλεκόμενους και τα σκυλιά ταξίδεψαν τελικά στο εξωτερικό την επόμενη μέρα.


*Η δεύτερη ήταν η εξάρθρωση “κυκλώματος” στον Πειραιά. Οι υποτιθέμενοι λαθρέμποροι θα διακινούσαν 58 σκυλιά από την Ελλάδα στη Γερμανία “στοιβαγμένα σε φορτηγάκι, κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά”, όπως έλεγε η καταγγελία που είχε κάνει η πρόεδρος του σωματείου με την επωνυμία “Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων”, Ι. Γκαραγκούνη.


Τα ζώα, που ανήκαν στο σωματείο “Κιβωτός του Νώε“, κατασχέθηκαν. Εφυγαν, όμως, για τη Γερμανία με εντολή εισαγγελέα, αφού στο τέλος διαπιστώθηκε ότι όλα ήταν νόμιμα.


*Η τρίτη έγινε στις 23 Ιουλίου: Μια γυναίκα που επέστρεφε από τη Χίο είδε στο πλοίο σκυλί το οποίο είχε ξαναδεί στο νησί. Εν αγνοία της Νορβηγίδας που συνόδευε αυτό και άλλα έξι, το έκλεψε (!) και το μετέφερε σε ειδικό χώρο του πλοίου, όπου βρέθηκε με τη βοήθεια του καπετάνιου.


Η συνέχεια δόθηκε στον Πειραιά, όπου περίμενε η Ι. Γκαραγκούνη. Ακολούθησε έλεγχος από το λιμεναρχείο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι και τα επτά σκυλιά διέθεταν ό,τι ορίζει ο νόμος για να ταξιδέψουν (διαβατήριο, μικροτσίπ κ.λπ.).


Παρ’ όλα αυτά, η σκανδιναβή συνοδός τους συνελήφθη και τα σκυλιά κατασχέθηκαν, αφού η κ. Γκαραγκούνη κατήγγειλε ότι υπάρχει παράβαση του ν. 3.170 (παρ. 3), που αφορά την “εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων”! Τι κι αν τα ζώα ήταν όλα ημίαιμα; Η εκτροφή, εκτροφή. Κι ας ήταν ιδιόκτητα και είχαν χαριστεί στην οικογένεια των Δανών, από δυο Ελληνίδες που δεν έβρισκαν κανέναν να τα υιοθετήσει στην Ελλάδα… Ετσι, τα ζώα μεταφέρθηκαν σε πανσιόν, με μεσεγγυούχο την καταγγέλλουσα.


*”Η αεροπορική εταιρεία δεν μας επέτρεψε να ταξιδέψουμε με τα σκυλιά από τη Χίο, όπου παραθερίζαμε 15 μέρες, επειδή ήταν μικρό το αεροσκάφος και είχαμε αποσκευές. Ζητήσαμε, λοιπόν, από τη σκανδιναβή φίλη μας να τα συνοδεύσει στο καράβι”, εξηγεί στην “Κ.Ε.” η Ελεν Σόενμπεργκ, που εκτός των άλλων είναι και μέλος του φιλοζωικού σωματείου “Graeskehunde” με έδρα τη Δανία.


*”Αντί για τα σκυλιά πήραμε ένα τηλεφώνημα που έλεγε: “κατασχέθηκαν””. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά στην Ε.Ε. όταν όλα είναι νόμιμα; Τα παιδιά μας είναι συντετριμμένα. Στην αρχή κλαίγαμε. Τώρα νευριάσαμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα πάρουμε πίσω”, καταλήγει.


Και έχουν ξεκινήσει. Πριν από λίγες ημέρες η οικογένεια της κ. Σόενμπεργκ, φίλοι της και μέλη του φιλοζωικού σωματείου (έχει περισσότερα από 150 μέλη) πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το ελληνικό προξενείο στην Κοπεγχάγη.


Υπάρχουν, όμως, και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Πώς έλεγξε το λιμενικό τη φερεγγυότητα του μεσεγγυούχου, όπως ορίζει ο νόμος; Οταν μάλιστα στο παρελθόν καταγγελίες της κ. Γκαραγκούνη είχαν αποδειχθεί ανυπόστατες;


*”Η υπόθεση που χειρίζομαι γεννά πολλά ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν μέσω νομίμων διαδικασιών”, δήλωσε η δικηγόρος των κατηγορουμένων, Αμαλία Κατσούλα.


Μέχρι τότε το υπουργείο Τουρισμού μπορεί να χαίρεται. Μετά τους Γερμανούς, τώρα και οι Δανοί μπορούν να διαφημίσουν από στόμα σε στόμα την καμπάνια του με τίτλο “Live your myth in Greece”.”

Photos
Στην πρώτη φωτογραφία οι κόρες της Ελεν Σόενμπεργκ, ενώ παίζουν με ένα από τα σκυλιά σε παραλία της Χίου.

Στην δεύτερη φωτογραφία ο τετράποδος φίλος τους πριν από την περιπέτειά του στον Πειραιά.