Αρχική Νέα Τοπικά Νέα στοιχεία για τις τελευταίες στιγμές του μοιραίου αεροσκάφους

Νέα στοιχεία για τις τελευταίες στιγμές του μοιραίου αεροσκάφους

11


Τη διαπίστωση ότι πολλοί επιβάτες ήταν εν ζωή κατά την πρόσκρουση ενισχύουν νέα στοιχεία για τη μαρτυρία των δύο χειριστών των F-16 που προσέγγισαν το Boeing το μοιραίο πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς και δεν επιβεβαιώνονται όμως από άλλες πηγές, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είδαν δύο άτομα στο χώρο των επιβατών του αεροσκάφους, πέραν της κίνησης στο θάλαμο διακυβέρνησης. Το Mega μετέδωσε ότι τα δύο αυτά άτομα επιχειρούσαν να φορέσουν την ειδική μάσκα οξυγόνου στο θάλαμο των επιβατών.

Περαιτέρω πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ αναφέρουν πως κάποιος άνθρωπος -άγνωστο εάν ήταν επιβάτης ή πλήρωμα- προσπάθησε επί 23 ολόκληρα λεπτά να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους και να το προσγειώσει. Προσπαθούσε έως την ύστατη στιγμή. Πρόκειται μάλλον για τη “σιλουέτα” που διέκριναν οι δύο χειριστές από την πρώτη οπτική επαφή που είχαν με το Boeing.

Οι χειριστές των F-16 διέκριναν ένα άτομο με ανδρικά χαρακτηριστικά να επιχειρεί να αποτρέψει την καταστροφή. Περί τις 11:40 πήρε τα πηδάλια και απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο. Κοίταξε προς τα F-16, όμως δεν έκανε κάποιο νεύμα. Το αεροπλάνο έκανε αριστερή στροφή και σταθεροποιήθηκε.
Ο άνθρωπος αυτός κατόρθωσε να κατεβάσει το αεροσκάφος στα 7.000 πόδια, έπειτα στα 5.000 πόδια και τελικά στα 2.000 πόδια, 800 μέτρα από το έδαφος. Φαίνεται πως φοβήθηκε και ξανανέβασε το αεροσκάφος, το οποίο σταθεροποιήθηκε και πάλι πιο ψηλά στα 7.000 πόδια. Στο σημείο αυτό φαίνεται πως τελείωσαν τα καύσιμα, ο κινητήρας έσβησε και ακολούθησε η συντριβή, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Αίτημα για κατάθεση των πιλότων

Η Εισαγγελία Αθηνών, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διατάξει για την αεροπορική τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Γραμματικό, υπέβαλε αίτημα να καταθέσουν οι πιλότοι των δύο F-16 που προσέγγισαν το αεροπλάνο της Ηelios. Η κατάθεση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Μυστήριο με τον Γερμανό πιλότο

Εν τω μεταξύ, ουδείς έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής για να αναζητήσει τον Γερμανό πιλότο του αεροσκάφους. Η σορός του δεν έχει ακόμη εντοπιστεί· μπορεί να βρίσκεται μεταξύ των τριών σορών που αναζητούνται στον τόπο συντριβής του Boeing ή να βρίσκεται μεταξύ των απανθρακωμένων σορών που πρόκειται να ταυτοποιηθούν μέσω DNA.
Γερμανικές πηγές μεταφέρουν δηλώσεις πρώην συναδέλφων του πιλότου, οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες για τις ικανότητές του, αναφέροντας ουσιαστικά πως ήταν αναξιόπιστος. Όπως έγινε γνωστό, κατά το παρελθόν είχε ανακληθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος του πιλότου στη Γερμανία.
Στην Helios Airways εργαζόταν το τελευταίο εξάμηνο· φέρεται να είχε προσληφθεί μέσω ιρλανδέζικης εταιρείας λίζινγκ, η οποία φέρνει σε επαφή πιλότους με αεροπορικές εταιρείες. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον Γερμανό πιλότο να είχε εργαστεί κάποιο διάστημα και για την Lufthansa, όμως η εταιρεία το αρνείται.

Απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η δεύτερη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων, όπου εξετάστηκαν τα στοιχεία τα οποία περισυνελλήγησαν από τον τόπο συντριβής του αεροσκάφους.
Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο πρόεδρος της επιτροπής των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, Ακριβός Τσολάκης, δύο μέλη της επιτροπής θα μεταβούν αύριο Τετάρτη στο Παρίσι για να μεταφέρουν το “μαύρο” κουτί του αεροσκάφους το οποίο περιέχει τις παραμέτρους λειτουργίας, όπου μαζί με τους Γάλλους συναδέλφους τους θα αποκωδικοποιήσουν τον καταγραφέα.
Ο κ. Τσολάκης εκτίμησε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχουν οι πρώτες απαντήσεις και προσέθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν τις έρευνες τους στον τόπο της τραγωδίας προκειμένου να εντοπίσουν τον καταγραφέα φωνής.
“Σηκώσαμε τα πάντα σήμερα για να τον βρούμε, δυστυχώς δεν τον βρήκαμε, αλλά αύριο θα εξακολουθήσουμε και θα εξακολουθούμε μέχρις ότου το βρούμε” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσολάκης.


Πηγή: news.in.gr, Τετάρτη 17/08/05, 8.00μ.μ.