Αρχική Πολιτισμός Τα ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ στη Χίο

Τα ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ στη Χίο

7


Πέρα από κάθε πρόβλεψη, τα «Θεοδωράκια» προγραμματίζονται με στόχο η φετινή εκδήλωση να αποτελέσει τον κορμό για τη θεσμοθέτηση τους τα επόμενα χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα μαραθώνιας ταχύτητας για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες της διοργάνωσης.
Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Intereg δεν εξασφαλίστηκε για φέτος, για αυτό και η οικονομική τους κάλυψη προέρχεται από μια τριμερή εμπλοκή.
Τα χέρια της Δημοτικής Αρχής έλυσε η εξασφάλιση έκτακτης πίστωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ύψους 150.000 ευρώ, για την κατασκευή του ανοιχτού τύπου θεάτρου στον Καστρομηνά, οι εργασίες του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει από τη ΔΕΥΑΧ.
Απρόσμενη είναι και η συμπαράσταση με τη μορφή χορηγιών από οικονομικούς παράγοντες του τόπου, που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Τελευταία ήρθε η προσφορά 15.000 ευρώ από τον κ. Αντ. Φαράκλα, για να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης της πολυμελούς ορχήστρας Θεοδωράκη.
Μέσα στις επόμενες ημέρες τέλος, αναμένεται να ψηφιστεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ, του Δήμου Χίου και της ΔΑΕΧ για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες που θα υπολείπονται. Το ύψος της θα καθοριστεί αφού κατατεθούν όλες οι οικονομικές προσφορές των χορηγών, που ενδέχεται μέχρι το τέλος να αυξηθούν κι άλλο.
«Η έγκριση των εκδηλώσεων από το διασυνοριακό πρόγραμμα Intereg θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη αλλά από την επόμενη χρονιά», εξήγησε ο κ. Λάρδας στον «π».
Το πρόγραμμα
Ο σκελετός των τριήμερων εκδηλώσεων έχει ήδη διαμορφωθεί.


Στις 6 Σεπτεμβρίου ξεκινούν από τον Τσεσμέ με κοινή συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Τούρκο συνθέτη Ζουφλί Λιβανελί.


Στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ομήρειο θα παρουσιαστεί σε μια περίπου δίωρη εκδήλωση το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη από τους κ. Κ. Γεωργουσόπουλο και Γ. Λογοθέτη. Ακολούθως θα εγκαινιαστεί το θέατρο Καστρομηνά, στο οποίο θα δοθεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με συναυλία του Ζουφλί Λιβανελί. Το θέατρο έχει κληθεί να εγκαινιάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς.


Στις 8 Σεπτεμβρίου συναυλία στο θέατρο Καστρομηνά από την ορχήστρα «Μίκη Θεοδωράκη». Θα τραγουδήσουν η Ν. Βενετσάνου, η Σ. Θεοδωρίδου, η Μ. Δημητριάδη, ο Γ. Θεοδωράκης και ο Δ. Μπάσσης.


«Σκοπός μας είναι ο Μίκης να γίνει η γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για αυτό και προσκαλέσαμε στην εκδήλωση τους αρχηγούς κρατών των δυο χωρών. Ανάλογα με τις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων μην αποκλείσετε να έχουμε στη Χίο και υψηλές πολιτικές επισκέψεις», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χίου.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ