Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΚΚΕ για αεροπορικό δυστύχημα: “Απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή ο καπιταλισμός”

ΚΚΕ για αεροπορικό δυστύχημα: “Απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή ο καπιταλισμός”

6


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
 “Απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή ο καπιταλισμός”


 Η  πτώση του αεροσκάφους και ο θάνατος των επιβατών, δεν είναι τυχαία συμβάντα. Απεναντίας  αυτή η τραγική εξέλιξη είναι το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που θεοποιεί το κέρδος και στο βωμό του δε διστάζει να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές, παρά τις υποκριτικές δηλώσεις για ασφάλεια των πτήσεων, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται και κατάντησε να αποτελεί το “κερασάκι στην τούρτα” που σερβίρει η ΕΕ και οι άλλοι καπιταλιστικοί οργανισμοί, προκειμένου να προωθήσουν τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις και στον τομέα των αερομεταφορών. Αναδιαρθρώσεις που στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Είναι προφανές, ότι ασφάλεια και κερδοφορία δε συμβιβάζονται.
Σημαντική συμβολή στην αύξηση της συχνότητας των ατυχημάτων,  έχει η λεγόμενη “ανταγωνιστικότητα” μεταξύ των αεροπορικών εταιριών και άλλων φορέων του αεροπορικού έργου, που με βάση το νέο δόγμα του “Low Cost Flight” (πτήσης χαμηλού κόστους) εντατικοποιούν την εκμετάλλευση έμψυχου και άψυχου δυναμικού, με επακόλουθο την καταπόνηση προσωπικού και εξοπλισμού. Γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία προϋποθέσεων ατυχημάτων.
Αποτέλεσμα της “απελευθέρωσης” των αερομεταφορών και των ανοιχτών ουρανών ήταν η ίδρυση πλειάδας αεροπορικών εταιριών – φαντασμάτων “χαμηλού κόστους”, ανταγωνιστικών των εθνικών αερομεταφορέων, όπως έγινε και στην Ελλάδα με την “Ολυμπιακή”. Για την αδειοδότηση αυτών των εταιριών ευθύνεται αποκλειστικά το καπιταλιστικό κράτος, το οποίο εκτελεί πειθήνια τις εντολές της τάξης που εκπροσωπεί. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμικές λειτουργίες ζωτικής σημασίας, όπως είναι ο έλεγχος πτητικής ικανότητας αεροσκαφών, έλεγχος πτητικής λειτουργίας, το έργο της διερεύνησης ατυχημάτων, συντήρηση συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας κλπ., ανατίθενται σε φορείς και πρόσωπα που κάθε άλλο παρά εγγυήσεις ασφάλειας πτήσεων παρέχουν.
Ως ΚΚΕ καταγγέλλουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του άκρατου ανταγωνισμού, της θεοποίησης του κέρδους, της απαξίωσης της ανθρώπινης υπόστασης και καλούμε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν τη θλίψη τους σε οργή και να αντισταθούν στην πολιτική αυτή που προσβάλλει βάναυσα όλα τα δικαιώματά τους και φθάνει μέχρι και την αφαίρεση της ίδιας τους της ζωής. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει το άθλιο παζάρι των προκατόχων της του ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής. Επίσης, καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μαζικά και δυναμικά, οι μεταφορές να αποτελέσουν κοινωνικό αγαθό. Οι αερομεταφορές να ενταχθούν σε ένα ενιαίο φορέα μεταφορών κρατικό, που θα υπόκειται σε συνεχή λαϊκό έλεγχο και θα εξασφαλίζει φτηνές και ασφαλείς αερομεταφορές .
Αυτό όμως  προϋποθέτει άλλο είδος εξουσίας, δηλαδή λαϊκής εξουσίας που θα στηρίζει άλλο είδος οικονομίας, η οποία θα εγγυάται την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων του λαού”.