Αρχική Νέα Τοπικά Σε Διασυνοριακό πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού συμμετέχει η Χίος

Σε Διασυνοριακό πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού συμμετέχει η Χίος

15

Το γεγονός και μόνο ότι η Χίος συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με την εξοικονόμηση νερού είναι σημαντικό. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για ένα διακρατικό πρόγραμμα που συμμετέχουν δύο κράτη- νησιά και συγκεκριμένα η Μάλτα και η Κύπρος.
Πρόκειται για το πρόγραμμα “Chios Water Actions- INTERREG IIIB ARCHIMED” που με συνολική χρηματοδότηση 498.000 ΕΥΡΩ, το 75% από ευρωπαϊκούς πόρους, φιλοδοξεί να προχωρήσει σε σειρά μελετών και εν συνεχεία σε συγκεκριμένες δράσεις.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης επισήμανε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου ότι σύμφωνα με τις μελέτες προβλέπονται να γίνουν αναβαθμίδες για τη συγκράτηση των όμβριων υδάτων και άλλες πιλοτικές δράσεις που έχουν να κάνουν και με την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 3 χρόνια, εκ των οποίων οι 9 μήνες θα είναι για την εκπόνηση των μελετών και οι υπόλοιποι 27 για την εφαρμογή τους.
Συγκεκριμένα προβλέπεται μεταξύ άλλων:
Α. Η τοποθέτηση βρυσών χαμηλής παροχής, αντικατάσταση στα καζανάκια με άλλα υψηλής πίεσης και μικρότερης χωρητικότητας, αφού όπως έχει παρατηρηθεί μπορεί να γίνει εξοικονόμηση νερού για κάθε νοικοκυριό από 30-50%.
Β. Κατασκευή στέρνας και τοποθέτηση κατάλληλων δεξαμενών στο υπόγειο κτηρίων για συλλογή βρόχινου νερού. η μείωση της κατανάλωσης ανέρχεται από 25-60% σε νοικοκυριά μονοκατοικιών και από 3-20% σε νοικοκυριά πολυκατοικιών.
Γ. Υλοποίηση κατάλληλων αλλαγών στις σωληνώσεις των τουαλετών ώστε απόνερα πλυσίματος, ντους, μπανιέρας, νιπτήρα, πλυντηρίου ρούχων να πηγαίνουν στο καζανάκι, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση νερού για τις οικιακές ανάγκες από 20-40%.
Στις προαναφερόμενες δράσεις που υπάρχουν στην εισήγηση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (την Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται για την Ελλάδα στο πρόγραμμα) φαίνεται ξεκάθαρα ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, να μάθουν πολιτικοί μηχανικοί- υδραυλικοί και άλλοι εμπλεκόμενοι στην οικοδομή και να προωθήσουν συγκεκριμένες προμήθειες οι έμποροι ειδών υγιεινής.
Γιατί πως θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού όταν υπάρχουν πολιτικοί μηχανικοί που δεν προτείνουν να γίνει φουντάνα στις νέες οικοδομές; πώς θα αλλάξει ο συνήθης τρόπος συνδεσμολογίας στα λουτρά  όταν οι υδραυλικοί δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις συγκεκριμένες δράσεις; και πως θα ανακαλύψεις καζανάκια υψηλής πίεσης αν δεν πωλούνται στα καταστήματα;
Είναι σημαντικό το πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού να γίνει σε νεοαναγειρόμενα κτήρια και τα αποτελέσματα να γνωστοποιηθούν βοηθώντας όλους μας να σκεφτούμε περισσότερο … οικολογικά για μείωση της κατανάλωσης νερού.


Θοδωρής Πυλιώτης

Διαφήμιση