Αρχική Νέα Τοπικά Θέμα όλων των Χιωτών τα ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ

Θέμα όλων των Χιωτών τα ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ

30

Στην έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης για τις εκδηλώσεις “ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ” μεταξύ των Δήμων Χίου, ΤΕΔΚ και ΔΑΕΧ επικύρωσε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου.
Η Δημοτική Αρχή Χίου και ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής προσωπικά, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Αντώνης Λάρδας στην εισήγησή του, κινήθηκαν πολύ γρήγορα για να γίνει δυνατή η έγκαιρη υποβολή της πρότασης στο πρόγραμμα INTERREG III αλλά και στη συνέχεια να επιτευχθεί η εξεύρεση πόρων μέσα από τις χορηγίες διαφόρων προσωπικοτήτων.
Η μείζονα αντιπολίτευση βρήκε αφορμή για να καταψηφίσει το θέμα εξαιτίας όπως είπε της Προγραμματικής Σύμβασης, θέτοντας θέμα ειδικά ο δ.σ. Κοσμάς Αβραμίδης (απουσία του Π. Παντελάρα) φερεγγυότητας της ΔΑΕΧ. Απαντώντας ο Στέλιος Ηλιαδάκης τόνισε πως είναι ξεκάθαρος ο προϋπολογισμός.
“Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να συμβάλλουμε σε ένα μίζερο κλίμα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας Αντρέας Μιχαηλίδης που ψήφισε παρών.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Δήμαρχος σημείωσε πως πράγματι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Σε ότι αφορά το θέμα των Προγραμματικών Συμβάσεων σχολίασε ότι είναι μία πολιτική που την προωθεί η ίδια η Κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο Μάρκος Μεννής τόνισε ότι τα “ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ” έχουν λάβει έναν παγχιακό χαρακτήρα, αφού συμμετέχει εκτός του Δήμου Χίου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ. Ζήτησε να ξεπεραστούν οι μικροψυχίες και τόνισε ότι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι ξεχωριστές. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Χιώτες που προσφέρθηκαν είτε με οικονομικές χορηγίες, είτε με προσφορές σε είδος (π.χ. εισιτήρια, ξενοδοχεία κλπ.) να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια να τιμηθεί μια σπουδαία προσωπικότητα.
Στις ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Λάρδας σχολίασε εξάλλου ότι όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα, ενώ σε ότι αφορά την παρουσία του Μίκη στις εκδηλώσεις στη Χίο, μέχρι στιγμής θεωρείται δεδομένη.
Εξάλλου ο Δήμος Χίου μαζί με αυτό των Χανίων αναμένεται να είναι προσκεκλημένοι στις ειδικές τιμητικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Στοκχόλμη για τα 80χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.
Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Χίου θα διαθέσει 75.000 ΕΥΡΩ στη ΔΑΕΧ και η ΤΕΔΚ 20.000 ΕΥΡΩ. Επίσης 30.000 ΕΥΡΩ συν 10.000 την επόμενη χρονιά αναμένεται να δώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και σε 45.000 ΕΥΡΩ ανέρχονται οι χορηγίες συν τις προσφορές σε είδος διαφόρων οικονομικών παραγόντων του τόπου.
Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις: στις 7 Σεπτεμβρίου θα γίνει συναυλία στον Τσεσμέ από τις ορχήστρες των Μίκη Θεοδωράκη και Ζουλφού Λιβανελί. Στις 8 Σεπτεμβρίου θα γίνει η έναρξη των εκδηλώσεων στο ΟΜΗΡΕΙΟ και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Γιώργου Λογοθέτη και θα ακολουθήσει στο θέατρο Καστρομηνά συναυλία ορχήστρας Λιβανελί και στις 9 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο συναυλία του Μ. Θεοδωράκη


Θοδωρής Πυλιώτης