Αρχική Πολιτισμός Θεοδωράκεια: “ΚΑΛΗΜerhaba γείτονα!”

Θεοδωράκεια: “ΚΑΛΗΜerhaba γείτονα!”

4


Έτοιμοι είναι στη Χίο αλλά και στον τουρκικό Τσεσμέ να υποδεχθούν τους Μίκη Θεοδωράκη και το Ζουλφού Λιβανελί στις συναυλίες που θα δώσουν στα πλαίσια των κοινών εκδηλώσεων των Δήμων Χίου και Τσεσμέ.
Αφορμή για τις εκδηλώσεις “Πολιτισμού στις ακτές του Αιγαίου” είναι η συμπλήρωση 80 χρόνων από την γέννηση στη Χίο του παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνη και πολιτικού Μίκη Θεοδωράκη.
Με τίτλο “ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ” η γενέτειρά του Χίος- το νησί του Ομήρου, του Κοραή, της ναυτοσύνης, της μαστίχας- θέλει να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στο μεγάλο δημιουργό.
Ετσι σε συνεργασία με το Δήμο Τσεσμέ της Τουρκίας ( τόπο που γεννήθηκε η μητέρα του) διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, στον Τσεσμέ 7 Σεπτεμβρίου και στη Χίο 8 και 9 Σεπτεμβρίου.
Ήδη στον Τσεσμέ η αφίσα με τους δύο μεγάλους καλλιτέχνες κοσμεί όλες τις βιτρίνες των καταστημάτων και είναι το γεγονός αυτού του καλοκαιριού.
“Η καθιέρωση αυτών των εκδηλώσεων με την παρουσία του ίδιου του κ. Θεοδωράκη σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου, σημαντικού θεσμού “Θεοδωράκεια, πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου “. Ο οποίος με θεμέλιο λόγο το μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη θα επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, τη φιλία, την συνεργασία, τη πολιτισμική, επιστημονική και οικονομική προσέγγιση των λαών που κατοικούν στις ακτές του Αιγαίου πελάγους, θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα εδραιωθεί σε βάθος χρόνου”,σημειώνει ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής, σημειώνοντας ότι ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Χίου και Τσεσμέ.
 Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εφέτος, και στη Χίο συνδιοργανώνονται με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, περιλαμβάνουν:
* Συναυλία Μίκη Θεοδωράκη – Ζουλφού Λιβανελί στον Τσεσμέ της  Τουρκίας  την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου


* Χαιρετισμός, ομιλία για τον δημιουργό και το έργο του, προβολή ντοκιμαντέρ από την πολυκύμαντη ζωή του Μ. Θεοδωράκη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00μ.μ
* Εγκαίνια νέου υπαίθριου θεάτρου στο Δήμο Χίου στο οποίο θα δοθεί το όνομα “Μίκης Θεοδωράκης” ώρα 8:30μ.μ.
* Συναυλία της ορχήστρας Ζουλφού Λιβανελί ώρα 8:45μ.μ.


* Συναυλία της ορχήστρας ” Μίκης Θεοδωράκης ” την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου ώρα 8:30 μ.μ..


Θοδωρής Πυλιώτης