Αρχική Νέα Τοπικά 4ο Διεθνές Συμπόσιο Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών στις Οινούσσες

4ο Διεθνές Συμπόσιο Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών στις Οινούσσες

6


Στο Πνευματικό Κέντρο Οινουσσών θα πραγματοποιηθεί το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών, από τις 2/9/2005 έως τις 4/9/2005.


Την διεξαγωγή του Συμποσίου έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών σε συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών.

Η Αεροδιαστημική Ιατρική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις εφαρμογές των διαστημικές ερευνών στις διάφορες ειδικότητες της Ιατρικής. Πιο συγκεκριμένα, ως αντικείμενό της έχει την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενών που ταξιδεύουν αεροπορικώς, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Επίσης, ασχολείται με την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων υγιών ατόμων, όταν βρίσκονται έξω από τις φυσιολογικές συνθήκες της επιφάνειας της γης, όπως είναι οι ιπτάμενοι της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας, οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες, και γενικά άτομα που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο.


Είναι γεγονός ότι συνήθως, όταν ακούμε τη λέξη «Διάστημα», το μυαλό μας πάει σε κάτι μακρινό και εξωπραγματικό, κάτι που αποτελεί ίσως μια αφηρημένη έννοια χωρίς εφαρμογές. Όμως έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότερες τεχνολογικές εξελίξεις από τις διαστημικές έρευνες βρίσκουν εφαρμογές στον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στην θεραπεία ασθενειών που αποτελούν μάστιγες στην Ιατρική π.χ. οστεοπόρωση, ορθοστατική υπόταση, διαταραχές του ύπνου, μυϊκή ατροφία, πρόληψη της γήρανσης, κ.λπ. Μία μάλιστα από τις σημαντικότερες εφαρμογές της διαστημικής έρευνας στην Ιατρική είναι η τόσο διαδεδομένη παγκοσμίως τηλεμεταφερόμενη διάδοση του ιατρικού σήματος, υψίστης σημασίας για τα ακριτικά χωριά και τα νησιά της χώρας μας. Σημειώνουμε εδώ ότι στο Περιφερειακό Ιατρείο των Οινουσσών εφαρμόζεται και λειτουργεί ήδη το σύστημα της Τηλεϊατρικής.


Σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα, λοιπόν, τα οποία αφορούν όλους μας,  θα αναπτυχθούν από τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο καταξιωμένους επιστήμονες, αστροναύτες και ομιλητές διεθνούς ακτινοβολίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο ελληνικής καταγωγής Peter Diamandis, ιδρυτής του πρώτου τουριστικού διαστημικού λεωφορείου, καθώς και ο διάσημος Ρώσος Κοσμοναύτης Valery Polyakov, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του την μεγαλύτερη χρονικά διάρκεια παραμονής στο διάστημα (15 μήνες).