Αρχική Νέα Τοπικά Έντονη αντίδραση στην παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Τρυπατέ στους ξυλουργούς

Έντονη αντίδραση στην παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Τρυπατέ στους ξυλουργούς

10


Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι των Καρυών, έτσι ώστε η έκταση του πρώην στρατοπέδου του 3ου ΕΤΕΘ στον Αϊ Γιάννη Τρυπατέ να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση για σκοπούς κοινής ωφέλειας και όχι στη συντεχνία των ξυλουργών.
Καταγγέλλοντας ως σκανδαλώδη την προσωρινή εκχώρηση που έγινε με πλήρη μυστικότητα, χωρίς ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμου Ομηρούπολης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμα και με άγνοια του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση στο χώρο της εκκλησίας.
Στο πλευρό του χωριού σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που δια του Δημάρχου Ομηρούπολης Δημήτρη Παπαληού και του Νομάρχη Πολύδωρου Λαμπρινούδη αντίστοιχα παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση.
Ο κ. Λαμπρινούδης χαρακτήρισε σκανδαλώδη την προσωρινή παραχώρηση εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη συντεχνία των ξυλουργών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το νόμο όταν φύγει ένα στρατόπεδο οι εκτάσεις περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμα όμως και αν γίνει αποδεκτό  ότι η συντεχνία των ξυλουργών έχει υπέρ της δικαστικές αποφάσεις, τι σχέση μπορεί να έχει η παραχώρηση με τα κτήρια του πρώην στρατοπέδου εκεί όπου πριν ήταν οι γνωστές σε όλους κατασκηνώσεις.
Ήδη ο Νομάρχης έχει ζητήσει μέσω του κ. Ταξίαρχου, και χρειάζεται και η υποστήριξη όλων των πολιτικών φορέων του νομού, την προσωρινή αναστολή της μεταβίβασης.
Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο Καρυών όπου οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για όσα έχουν συμβεί και να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους η περιοχή να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση για σκοπούς κοινής ωφέλειας.
Μεταφέροντας τα αιτήματα της γενικής συνέλευσης ο κ. Παπαληός ζήτησε να υπάρξει άμεσα έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο και κάτι ανάλογο θα γίνει στο Δήμο.
Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση δεν εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της συντεχνίας ξυλουργών οι οποίοι είχαν κρατήσει κλειστή τη μπάρα του πρώην στρατοπέδου για να μην μπορούν να εισέρχονται οχήματα στο χώρο.


Δηλώσεις

Πολύδωρος Λαμπρινούδης, Νομάρχης
“Στο διάστημα που μεσολάβησε προσπάθησα να έρθω σε επαφή με την Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου, με το Δασαρχείο και με τον Ταξίαρχο και τον υποδιοικητή για να με ενημερώσουν για το θέμα”, δήλωσε στους  κατοίκους ο Νομάρχης Χίου.
“Καταρχάς η διοικητική παράδοση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη από τον υποδιοικητή στη συντεχνία των ξυλουργών έγινε παρά τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού ΓΕΣ και ενώ εκκρεμούσε έγγραφο προς τον κ. Σπηλιωτόπουλο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες..
Με παρέμβασή μου ζήτησα, από την ώρα που εκκρεμούν και διαδικαστικά θέματα, να επικοινωνήσουν εκ νέου με την πολιτική ηγεσία να μην προωθηθεί το Πρωτόκολλο Διοικητικής παραλαβής και παράδοσης μέχρι να ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αν δεν προχωρήσει η πρόταση για ακύρωση της διαδικασίας μεταβίβασης, οπωσδήποτε θα το θέσουμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Δημήτρης Παπαληός, Δήμαρχος Ομηρούπολης
Να καταγγείλω καταρχήν τον τρόπο που έγινε η παράδοση και η παραλαβή. Έγινε παράνομα εν κρυπτώ και παραβύστω του Ταξιάρχου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας. Θυμίζει 7ετία.
Δεν μπορεί ο Ταξίαρχος να μη γνωρίζει ότι παραδίδονται τα ασαφή αυτά όρια σε ποιους και από ποιους.
Είναι λοιπόν υποχρέωση του κ. Ταξιάρχου να παρέμβει άμεσα και να δώσει παραδειγματικές τιμωρίες σε αυτούς που κρυφά από τον ίδιο λειτούργησαν .
Επίσης μιλάμε άλλοτε για 300 άλλοτε για 46 στρέμματα, ποιος δεν θυμάται ότι αυτό το κομμάτι ήταν της Νομαρχίας ότι ήταν οι κατασκηνώσεις;
Οι Καρυές δεν επιδιώκουν να είναι ιδιοκτήτες, μάχονται για να πάει αυτό το κομμάτι στη χρήση του κοινωνικού συνόλου.
Θα δώσουμε τη μάχη, όλες οι παρατάξεις του Δήμου, να παραμείνει σε δημόσιο χαρακτήρα και για κοινό όφελος και να μην πάει σε ιδιωτικά χέρια.
Ζητούμε να γίνει άμεσα έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να καταγραφούν αυτές οι απόψεις και οι αποφάσεις και δεσμεύομαι ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και στο Δήμο.
Καλούμε τους ξυλουργούς να είναι πιο προσεκτικοί και να μην απωθούν τον κόσμο. Να είναι προσεκτικοί και να μην αλλάξει ούτε μία πέτρα από τη θέση της.


Δημήτρης Κρητικός, Πρόεδρος Καρυών
Το μήνυμα που βγήκε είναι να γυρίσει η έκταση στους κατοίκους. Το κλίμα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση ήταν καλό και όλοι είναι υπέρ της πρότασης του ΤΣ Καρυών.


Γιώργος Παντελίδης, δ.σ. ελάσσονος μειοψηφίας
Εμείς σαν Δημοτική παράταξη πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων πρέπει να δοθούν στο λαό για χρήση. Και ο μόνος φορέας που αυτή τη στιγμή μπορεί να εγγυηθεί την κοινή ωφέλεια και χρήση αυτών των εκτάσεων είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ βαθμού.
Αυτό είναι προφανές και καμία συντεχνία που περιορίζει τη χρήση δημοσίων εκτάσεων στα δικά της μέλη μόνο, δεν μπορεί να επιβάλει χρήση σε περιοχές που είναι αναδασωτέες, έχουν υποστεί τρομερές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και πρέπει να αποδοθούν στη χρήση που είχαν από την αρχή.
Το ζήτημα δεν είναι τοπικό, υπερβαίνει τα όρια του Δήμου είναι καθαρά πολιτικό με βαθιά κοινωνική ρίζα διότι εδώ το χωριό ζητά απλά την κοινή ωφέλεια του χώρου και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να στηρίξει αγωνιστικά και με κάθε τρόπο τις αποφάσεις του νομαρχιακού και του δημοτικού συμβουλίου που είναι θεσμικά όργανα και όχι απλά διοικητικά συμβούλια σωματείων ή συντεχνιών.


Σταμάτης Κάρμαντζης, κάτοικος Καρυών
Θεωρώ ότι το έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο θα πρέπει να γίνει το αμέσως επόμενο διήμερο και εν συνεχεία το δημοτικό συμβούλιο. Θέλω να ξεκαθαρίσω πρωτίστως σα Χιώτης και δευτερευόντως σαν Καρούσης ότι το χωριό δεν το ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό θέμα. Σκοπός και στόχος είναι σήμερα να λειτουργήσουν τα κτήρια για κοινό στόχο και σκοπό την κοινή ωφέλεια.
Έστω και αυτή την ώρα η συντεχνία των ξυλουργών θα πρέπει να κατανοήσει πιο είναι το σωστό και το δίκαιο.
Δεν μπορούν να επιμένουν σε καταστάσεις που αμ’ τι άλλο θυμίζουν κατοχή.


Στέλιος Σφήκας, κάτοικος Καρυών
Ήμουνα και εγώ στη συντεχνία των ξυλουργών, πληρώναμε μια εισφορά και μια φορά του Αϊ Γιαννιού γινόταν μια λειτουργία. Μετά απέκτησαν δικαιώματα και φαίνονται κάτοχοι της περιουσίας. Μα εδώ ακριβώς δίπλα στο προαύλιο της εκκλησίας οι εκτάσεις είναι καρούσικες!


Νίκος Κάρμαντζης, κάτοικος Καρυών
Αυτή η περιοχή την είχαν Καρούσοι, οι παππούδες και οι προπαππούδες μας.
Αυτά τα στέγαστρα είχαν γίνει το ’74 και είχαν πάρει και επιδότηση. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για το συμφέρον του χωριού, να περάσει η έκταση στο χωριό και να μπορέσουν να το χαρούν όλοι οι Χιώτες. Εδώ ήταν η κατασκήνωση και έρχοντυαν τα παιδιά από όλη τη Χίο.
Οι ξυλουργοί έρχονταν και έκαναν μόνο μια λειτουργία. Κανένας δεν τους το απαγόρευε.