Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Επιστρέφει διογκωμένη η τρύπα του όζοντος, του Τάσου Σαραντή

Επιστρέφει διογκωμένη η τρύπα του όζοντος, του Τάσου Σαραντή

3Όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις του μετεωρολογικού δορυφόρου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η τρύπα του όζοντος επιστρέφει δριμύτερη.


Όπως ανακοίνωσαν οι  επιστήμονες που αναλύουν τα στοιχεία που μεταδίδει ο δορυφόρος Envisat, από τα μέσα Αυγούστου μέχρι σήμερα η τρύπα του όζοντος έχει διογκωθεί καλύπτοντας μία έκταση   δέκα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου ανάλογη  με το μέγεθος της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η τρύπα του όζοντος αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.


Το μέγεθος της τρύπας του όζοντος θεωρείται μεγάλο γι’ αυτή την περίοδο του έτους και συγκρινόμενο με τα μεγέθη της τελευταίας δεκαετίας κατατάσσεται ως η τρίτη σε έκταση σε σχέση με τις τρύπες του όζοντος του 1996 και του 2000 που κάλυπταν μεγαλύτερες περιοχές σε αυτή τη χρονική φάση της ανάπτυξής τους.


Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο η τρύπα του όζοντος αρχίζει να μεγαλώνει, δεδομένου ότι το φως από τον ήλιο της άνοιξης που αντικαθιστά τον χειμώνα στο Νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μας προκαλεί την απαραίτητη χημεία για την καταστροφή του όζοντος. Η τρύπα διευρύνεται στα μέσα του Αυγούστου και στη συνέχεια “κλείνει” πάλι τον Δεκέμβριο.


Η τελευταία δυναμική εμφάνιση της τρύπας του όζοντος έγινε το 2000, όταν φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη σε έκταση από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τρύπα ήταν τόσο εκτεταμένη που έφτασε πάνω από αρκετές πόλεις της νότιας Χιλής, της Αργεντινής και του Περού εκθέτοντας τους κατοίκους τους σε πολύ υψηλά επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου.


Η τρύπα του όζοντος περιγράφηκε για πρώτη φορά από τρεις βρετανούς επιστήμονες το 1985. Εντούτοις, η επεξεργασία των δορυφορικών παρατηρήσεων αποκάλυψε ότι η τρύπα είχε αρχίσει να απλώνεται απειλητικά από το 1976. Παγκοσμίως, η αραίωση του όζοντος δεν ξεπερνά το 3-4%, ποσοστό σχετικά μικρό. Όμως, στους πόλους σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά το 10%, ενώ στη χώρα μας η συνολική αραίωση του όζοντος από τότε που εμφανίστηκε η τρύπα βρίσκεται στο 5%.


Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ESA για την έκταση της φετινής τρύπας του όζοντος προκύπτουν από τις παρατηρήσεις της κοινοπραξίας PROMOTE στην οποία συμμετέχουν 30 επιστημονικοί φορείς από 11 χώρες. Οι δορυφορικές παρατηρήσεις της κοινοπραξίας σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά δεδομένα αξιοποιούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, προκειμένου να συνταχθούν τα δελτία ανταρκτικού όζοντος.
 
του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/8/05