Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Νομαρχίας για την περίθαλψη προσφύγων “Κέντρου υποδοχής”

Απάντηση Νομαρχίας για την περίθαλψη προσφύγων “Κέντρου υποδοχής”

6


Επειδή από το δημοσίευμα της 22-8-2005 σχετικά με την καταγγελία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Προσφύγων, καθώς και από την παρέμβαση της κ. Π.Χατζοπούλου δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις σε βάρος των ΠΣΕΑ τη Ν.Α Χίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ασθενών μεταναστών, παρακαλούμε να δημοσιεύσετε τα παρακάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Η υπηρεσία ΠΣΕΑ της Ν.Α. Χίου κατηγορείται για ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστός ο υπεράνθρωπος αγώνας που έγινε από τη Ν.Α. Χίου, προκειμένου να επισπευσθεί η μεταφορά τους από τις άθλιες εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ, στο σημερινό Κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών.
Κατηγορείται η Ν.Α Χίου, όταν συνεχίζει την προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης των συνθηκών κράτησης, αγοράζοντας προκατασκευασμένο οικίσκο κόστους 15.000 € ο οποίος θα έχει στηθεί δίπλα στο λιμεναρχείο μέχρι τις 30 Οκτώβρη, για να κάνει πιο ανθρώπινη την προσωρινή κράτηση των λαθρομεταναστών.
Κατηγορείται η Ν.Α. Χίου, όταν εμπράκτως αποδεικνύει ότι έχει ως πρώτο μέλημά της τη διαμόρφωση όσο το δυνατόν περισσότερο ανθρώπινων συνθηκών κράτησης, ζητώντας η ίδια τη συμμετοχή μέλους ης Επιτροπής Αλληλεγγύης στη σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της Νομαρχίας στις 6-5-2005, πιστεύοντας ότι η συμβολή της Επιτροπής θα είναι προς όφελος των μεταναστών.
Στην προκειμένη περίπτωση της μεταφοράς ασθενών, το μέλημα της ΝΑ. Χίου είναι να εξασφαλίσει τρόπο μεταφοράς όσων διαπιστωμένα το έχουν ανάγκη, όταν είναι γνωστό ότι αυτό δεν αποτελεί υποχρέωση των περιπολικών, ούτε μπορεί να εξασφαλισθεί από τον περιορισμένο αριθμό ασθενοφόρων του Νοσοκομείου, όταν μάλιστα από τους ίδιους τους μετανάστες γίνεται κατάχρηση του αναφαίρετου δικαιώματός τους να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο και ζητούν τη διακομιδή τους, χωρίς να υπάρχει πραγματική αιτία. Επειδή παρατηρήθηκε λοιπόν το φαινόμενο να δηλώνουν άρρωστοι ομαδικά, προκειμένου να εγκαταλείψουν έστω και για λίγο το Κέντρο λαθρομεταναστών έπρεπε να βρεθεί τρόπος να πιστοποιείται η ασθένεια και η ανάγκη μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο. Αυτό προσπαθούμε λοιπόν να διασφαλίσουμε, να γίνεται η μεταφορά όσων πραγματικά το έχουν ανάγκη, και αυτό αρμόδιος να το κρίνει, είναι μόνον ο υπεύθυνος ιατρός. Έτσι, δεν θα τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ούτε μεταναστών (αφού θα μεταφέρονται όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη), ούτε όμως και άλλων ανθρώπων για τους οποίους δεν θα υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο, την ώρα που τυχόν κινδυνεύουν, επειδή θα πηγαίνει βόλτα τους λαθρομετανάστες που θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από το Κέντρο.
Πιστεύουμε ότι ο τρόπος αυτός, ο αρμόδιος έλεγχος της πραγματικής ανάγκης διακομιδής στο νοσοκομείο, δεν θίγει στο παραμικρό τα δικαιώματα των μεταναστών, αντιθέτως προστατεύει όσους έχουν πραγματική ανάγκη να πάνε στο Νοσοκομείο και όχι βόλτα, αλλά και τους πολίτες, στην υπηρεσία των οποίων είναι τα ασθενοφόρα και τα λοιπά δημόσια οχήματα.
Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση που υπάρχει στο Νοσοκομείο έλλειψη κάποιας ειδικότητας απαραίτητης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών ασθένειας των μεταναστών, ο ασθενής μεταφέρεται σε ιδιωτικό ιατρείο, όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν
Μας θίγει λοιπόν το γεγονός, ότι ενώ καταβάλλουμε συνεχείς και ουσιαστικές, κατά περιόδους μάλιστα, όπως όλοι γνωρίζουν, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν στο Κέντρο Υποδοχής λαθρομεταναστών, κατηγορούμαστε για αναλγησία, από ανθρώπους και φορείς που εκ των πραγμάτων δεν φέρουν στις πλάτες τους το βάρος της ευθύνης απέναντι στους μετανάστες, στο βαθμό που καλείται να το σηκώσει η
Ν.Α Χίου.


ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ