Αρχική Πολιτισμός ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ: Πολιτισμός στις Ακτές του Αιγαίου Πελάγους

ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ: Πολιτισμός στις Ακτές του Αιγαίου Πελάγους

6


Συμπληρώνονται εφέτος ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του παγκοσμίας φήμης και ακτινοβολίας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Χίο. (Πλοηγηθείτε για περισσότερες πληροφορίες στο site www.chioscity.gr/mikis/)
Η μητέρα του, το γένος Πουλάκη γεννήθηκε και έζησε στον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας και ήρθε πρόσφυγας στη Χίο το 1922. Με αφορμή τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στη Χίο και την καταγωγή της μητέρας του από τον Τσεσμέ ο Δήμος Χίου προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου με το Δήμο Τσεσμέ, προκειμένου να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο του 2005 τριήμερες εκδηλώσεις στη Χίο και στον Τσεσμέ. Οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν καλλιτεχνικό, επιστημονικό, οικονομικό, αθλητικό, τουριστικό περιεχόμενο, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, θα εδραιωθούν σε βάθος χρόνου και θα αποβλέπουν στη ειρηνική συνύπαρξη, στη φιλία και συνεργασία των λαών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα τώρα που δημιουργείται ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον στη περιοχή μας.
Στόχος είναι οι εκδηλώσεις αυτές να έχουν μεγάλη πολιτισμική, πολιτική, επιστημονική, οικονομική βαρύτητα, αντάξια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και σπουδαίων Τούρκων καλλιτεχνών, όπως είναι ο Ζουλφού Λιβανελί. Η ίδια μεγάλη βαρύτητα πρέπει να καλύπτει όλες τις μορφές των εκδηλώσεων.
Δηλαδή να συμμετέχουν σ’ αυτές τα υψηλότερα ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα των δύο χωρών, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δήμαρχοι κ.λ.π. Ταυτόχρονα να συμμετέχουν οι σημαντικότεροι οικονομικοί παράγοντες των δύο χωρών, καθώς και οι σημαντικότεροι πνευματικοί, επιστημονικοί παράγοντες. Για κάθε έτος θα προβλέπονται και θα προγραμματίζονται νέας μορφής εκδηλώσεις, αλλά τέτοιας εμβέλειας, που θα αναδείξουν τη Χίο σε πολιτισμικό, πολιτικό, οικονομικό σημείο αναφοράς.
Επειδή θεμέλιος λόγος για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού οράματος είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, οι εκδηλώσεις θα έχουν τίτλο
“ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ” ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εφέτος περιλαμβάνουν:
Συναυλία Μίκη Θεοδωράκη – Ζουλφού Λιβανελί στον Τσεσμέ Τουρκίας
την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου
Χαιρετισμός – ομιλία για τον δημιουργό και το έργο του προβολή ντοκιμαντέρ από την πολυκύμαντη ζωή του Μ. Θεοδωράκη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου
την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00μ.μ
Εγκαίνια νέου υπαίθριου θεάτρου στο Δήμο Χίου το οποίο θα δοθεί το όνομα Μίκης Θεοδωράκης την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30μ.μ.
Συναυλία της ορχήστρας Ζουλφού Λιβανελί
την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:45μ.μ.
Συναυλία της ορχήστρας ” Μίκης Θεοδωράκης ”
την Παρασκευή Σεπτεμβρίου ώρα 8:30

(Στη φωτογραφία του Τ. Γελέ το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης).