Αρχική Απόψεις Aρθρα Σαράντος Πιτσιλαδής: Τα σχολικά κυλικεία να διδάσκουν την υγιεινή διατροφή

Σαράντος Πιτσιλαδής: Τα σχολικά κυλικεία να διδάσκουν την υγιεινή διατροφή

23


Τη Δευτέρα, στις 12 Σεπτεμβρίου τα σχολεία ανοίγουν ξανά. Ένας καινούριος κύκλος μαθητικής ζωής ξεκινά, διανθισμένος με τα συνηθισμένα προβλήματα όπως είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών, βιβλίων, αιθουσών, το 3ο και 8ο Δημ. Σχολ. στα <<σπιτάκια>>, παρά τις υποσχέσεις των κυρίων Ντομάτα και του Περιφερειάρχη κυρίου Τσίφτη που είναι και ανέξοδες κλπ.
Κάποιο από αυτά τα προβλήματα όμως έχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στ’ άλλα και υπάρχει ανάγκη να επιλυθεί αμέσως, αφού έχει σχέση με τη σωματική υγεία των παιδιών και δεν μπορεί να περιμένει η λύση του, καθώς το κακό που κάνει είναι σωρευτικό και οι συνέπειές του θα παρουσιαστούν πολύ αργότερα, όταν θα έχει κυλήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Είναι οι τροφές που πωλούνται σε ορισμένα σχολικά κυλικεία και ο τρόπος που λειτουργούν αυτά.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, με τις δημοπρατήσεις που γίνονται για να ενοικιαστούν αυτά σε διάφορους επαγγελματίες του είδους, να δίνονται υψηλά τιμήματα στα σχολεία, που είναι όμως σε βάρος της υγείας των μαθητών.
Οι ενοικιαστές για να καλύψουν το τίμημα και να έχουν κέρδη, απολαμβάνουν απόλυτης ελευθερίας, παραβαίνουν τους κανόνες υγιεινής διατροφής των παιδιών ασύδοτα και πωλούν απαγορευμένα είδη, τα οποία προσφέρουν υψηλό κέρδος και παρασύρουν εύκολα το παιδί να τα αγοράσει, μέσα στο σχολείο που οφείλει να διδάσκει την υγιεινή διατροφή στους μαθητές του.
Έτσι σε πολλά κυλικεία σχολείων του τόπου μας πωλούνται σοκολατοειδή όλων των μορφών και των τύπων, σάντουιτς που περιέχουν τηγανισμένα πατατάκια και κέτσαπ,μπιφτέκια, λουκάνικα, πίτσες, πινιρλί, κόκα κόλα και άλλα διάφορα.
Πολλές φορές η συμπεριφορά των κυλικειαρχών είναι απαράδεκτη προς τα παιδιά αφού δεν αναρτούν μόνιμα τιμοκαταλόγους έξω από το κυλικείο, που θα τα ενημερώνει υπεύθυνα για τα είδη που πωλούν και πόσο κοστίζουν αυτά. ΄Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα να επιστρέφουν τσίχλες στα μικρά παιδιά όταν τα ρέστα είναι 10 ή 20 λεπτά και είναι πια πρακτική συνήθεια πολλών, να πωλούν στα παιδιά με χρέος, χωρίς να έχουν την έγκριση των γονέων τους κι όταν αυτά καθυστερήσουν να εξοφλήσουν το χρέος τους, να τα μαλώνουν ή να μαλώνουν με τους γονείς τους που διαμαρτύρονται για το χρέος του παιδιού τους. Μα το χειρότερο όλων είναι η φήμη που διαδίδεται πως σε κυλικεία σχολείων μεγαλύτερων βαθμίδων πωλούνται κρυφά τσιγάρα στους μαθητές.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν φυσικά γιατί δεν γίνεται κανένας έλεγχος από τα αρμόδια όργανα που προβλέπει ο νόμος, τα οποία καλύπτουν τους κυλικειάρχες, με τη λογική πως αφού προσφέρουν οικονομικά στο σχολείο πρέπει κι αυτοί να κερδίσουν. Έτσι αφήνονται τα παιδιά βορά στους κυρίους αυτούς, οι οποίοι έρχονται στο χώρο του σχολείου για να κερδίσουν χρήματα , χωρίς να ενδιαφέρονται για την υγεία των μαθητών και τις αρχές της υγιεινής διατροφής που έχει αναλάβει να διδάξει το σχολείο σ’ αυτά ( αν τις διδάσκει, καθώς ακούγεται η δικαιολογία πως : έλα μωρέ αφού και στα σπίτια τους τα ίδια φαγητά τρώνε). Οι αρμόδιοι λοιπόν, όσοι έχουν τις σχετικές ευαισθησίες και οι οποίοι γνωρίζω ότι υπάρχουν, ας σταματήσουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα κυλικεία σχολείων, η εικόνα των οποίων δεν τιμά κανένα, είτε είναι γονιός, πολύ δε περισσότερο αν είναι εκπαιδευτικός.


Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημ. Σχολ. Χίου
Σαράντος Πιτσιλαδής