Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κατά 96% πανομοιότυπο το DNA ανθρώπου και χιμπατζή, του Τάσου Σαραντή

Κατά 96% πανομοιότυπο το DNA ανθρώπου και χιμπατζή, του Τάσου Σαραντή

131


Η πρώτη λεπτομερής γενετική σύγκριση μεταξύ των ανθρώπων και των χιμπατζήδων δείχνει ότι 96% της γενετικής ακολουθίας του DNA είναι πανομοιότυπο και στα δύο είδη.


Εντούτοις, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, ιδιαίτερα στα γονίδια που σχετίζονται με τη σεξουαλική αναπαραγωγή, την ανάπτυξη εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αίσθηση της μυρωδιάς.


Από την επιστημονική ανάλυση των 3 τρισεκατομμυρίων χημικών “επιστολών” του γενετικού κώδικα του χιμπατζή,  προκύπτει μια έντονη ομοιότητα με το ανθρώπινο γονιδίωμα. Από την ανάλυση των στοιχείων διαφαίνεται ότι μετά από 6 εκατομμύρια χρόνια διαφορετικής εξέλιξης, οι διαφορές μεταξύ του χιμπατζή και του ανθρώπου είναι ακριβώς 10 φορές μεγαλύτερες από εκείνες μεταξύ δύο ανεξάρτητων ανθρώπων και 10 φορές λιγότερες από εκείνες μεταξύ των αρουραίων και των ποντικιών.


Εντούτοις, οι περισσότεροι επιστήμονες επικεντρώνονται στις διαφορές. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των διαφορών έχει πιθανώς μικρή βιολογική σημασία, δήλωσε ο Σάιμον Φίσερ από το Wellcome Centre for Human Cenetics στην Οξφόρδη: “Η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον είναι να επισημανθεί το μικρό υποσύνολο των διαφορών οι οποίες ευθύνονται για την προέλευση των ασυνήθιστων ανθρώπινων γνωρισμάτων, όπως είναι η σύνθετη γλώσσα”.


Τα γονίδια που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα άλλων γονιδίων και διαδραματίζουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη εξελίσσονται γρηγορότερα στους ανθρώπους απ’ ότι στους χιμπατζήδες. Εξάλλου τρία βασικά γονίδια που περιλαμβάνονται στις ανθρώπινες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στις ασθένειες λείπουν από τους χιμπατζήδες Αυτά τα τρία βασικά γονίδια μπορούν να εξηγήσουν μερικές από τις διαφορές μεταξύ των δύο ανοσοποιητικών συστημάτων. Από την άλλη οι άνθρωποι έχουν χάσει ένα γονίδιο ενός ενζύμου που μπορεί να προστατεύσει άλλα ζώα από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ.


Οι σαφέστερες διαφορές που προκύπτουν από την ανάλυση βρίσκονται στο χρωμόσωμα του φύλου Υ (αρσενικό). Ενώ το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ έχει διατηρήσει τον αριθμό των 27 ενεργών οικογενειών γονιδίων πάνω από 6 εκατομμύρια χρόνια, στους χιμπατζήδες μερικά  έχουν αλλοιωθεί και έχουν γίνει ανενεργά. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες πιθανώς ένας εναλλακτικός μηχανισμός έχει εξελιχθεί στους ανθρώπους, αλλά όχι και στους χιμπατζήδες.


Το γονιδίωμα του χιμπατζή αποκωδικοποιήθηκε από μια διεθνή επιστημονική κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν 67 επιστήμονες από 23 ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ και της Ισπανίας. Πρόκειται για το τέταρτο θηλαστικό του οποίου αποκωδικοποιείται διαδοχικά το πλήρες γονιδίωμα μετά από το ποντίκι, τον αρουραίο και τον άνθρωπο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκωδικοποίηση οκτώ ακόμη θηλαστικών.του ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 1/9