Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή για την ακτοπλοϊα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ελπίδα Τσουρή για την ακτοπλοϊα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

14“Η πολιτική του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως απέδειξε το αλαλούμ που επικράτησε στα λιμάνια της χώρας τους τελευταίους μήνες,  έχει ναυαγήσει”, υποστήριξε η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας Ελπίδα Τσουρή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση που κλήθηκε να κάνει ο Υπουργός ΕΝ, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη.


Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής -όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου- υπογράμμισε ότι: “αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η εξασφάλιση ενός επαρκούς, προσιτού οικονομικά και ποιοτικά, δικτύου ακτοπλοϊκών υπηρεσιών στα νησιά και ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μιλά για αναπτυξιακή πολιτική των νησιών, όταν χιλιάδες Έλληνες βίωσαν απίστευτη ταλαιπωρία τους προηγούμενες μήνες στα λιμάνια της χώρας, την οποία οι νησιώτες αντιμετωπίζουν, ολόκληρο το χρόνο”.


Η Ελπίδα Τσουρή καταλόγισε στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας “ελλιπή και κακό προγραμματισμό των δρομολογίων και έγκριση δρομολογίων που εκ των προτέρων γνώριζε, ότι δεν μπορούσαν να τηρηθούν στις προϋπολογιζόμενες ώρες, έλλειψη ελέγχων και παράκαμψη των διαδικασιών που προβλέπονται για τα επιβαλλόμενα πρόστιμα”.


Η βουλευτής αναφέρθηκε στην κατάργηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Θαλασσίων Μεταφορών και στην υποβάθμιση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σαφών κανόνων και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Θύμισε, επίσης, τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες για τις εκπτώσεις των ναύλων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για την κατάργηση του επίναυλου, ενώ για το πολυδιαφημισμένο δάνειο που το Υπουργείο διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, είπε ότι: “εξαιτίας των όρων του, θα αποκλειστεί ένας μεγάλος αριθμός λιμενικών εγκαταστάσεων από τη δυνατότητα χρηματοδότησης και κυρίως, τα νησιωτικά λιμάνια”.


Κλείνοντας, η βουλευτής, κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου για έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, προβαίνοντας, άμεσα, σε Εθνικό Διάλογο για το φλέγον θέμα της ακτοπλοΐας.