Αρχική Πολιτισμός ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ: Την Τρίτη στη Χίο ο Μ. Θεοδωράκης

ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ: Την Τρίτη στη Χίο ο Μ. Θεοδωράκης

14Φτάνει στο αεροδρόμιο της Χίου την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης προσκεκλημένος του Δήμου Χίου.
Μαζί με το Μίκη έρχονται και τα μέλη της Λαϊκής ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, προκειμένου να λάβουν μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις “Θεοδωράκεια 2005 – Πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου” (7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου).
Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Τσεσμέ της Τουρκίας ( τόπο που γεννήθηκε η μητέρα του ) και σηματοδοτούν την απαρχή ενός νέου σημαντικού θεσμού, ο οποίος θα εδραιώνεται και θα εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο.
Την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Τσεσμέ μεγάλη  συναυλία στην οποία θα λάβουν μέρος η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και η Ορχήστρα του Ζουλφού Λιβανελί.
Την Πέμπτη το πρωί, 8 Σεπτεμβρίου, οι καλλιτέχνες καθώς και Τούρκοι προσκεκλημένοι του Δήμου Χίου θα αναχωρήσουν από τον Τσεσμέ για να λάβουν μέρος στις τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Χίου.
Το όμορφο υπαίθριο θέατρο Καστρομηνά θα πάρει το όνομα “Μίκης Θεοδωράκης” προς τιμή του κορυφαίου μας δημιουργού.
Θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή της ψυχολογίας και πρόεδρος του τμήματος φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Κρήτης Γιάννη Κουγιουμουτζάκη και προβολή ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Γιώργου Λογοθέτη με θέμα τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συναυλία με του Ζουλφού Λιβανελί με τους μουσικούς του.
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η “Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης” θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, με τραγουδιστές , τη Νένα Βενετσάνου, τη Μαρία Δημητριάδη, το Γιώργο Θεοδωράκη και το Δημήτρη Μπάση.
Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους“. Πάνω σε αυτή τη φράση του Μίκη Θεοδωράκη που γράφτηκε και στην ιδρυτική διακήρυξη της Eπιτροπής Ελληνοτουρκικής φιλίας στηρίζεται η φιλοδοξία των Δήμων Χίου και Τσεσμέ για   ειρηνική συνύπαρξη, φιλία, συνεργασία,  πολιτισμική, επιστημονική και οικονομική προσέγγιση των λαών που κατοικούν στις ακτές του Αιγαίου. Ήδη έχει υπογραφτεί μνημόνιο συνεργασίας.