Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Eπιβλαβή ή όχι τα κινητά για την υγεία;, του Τάσου Σαραντή

Eπιβλαβή ή όχι τα κινητά για την υγεία;, του Τάσου Σαραντή

7


Σύγχυση και προβληματισμό προκαλούν στους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο τα αλληλοσυγκρουόμενα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις πιθανές επιπτώσεις από την χρήση των κινητών στην υγεία.


Οπως κατέδειξε η μεγαλύτερη επίσημη έρευνα που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα για το εν λόγω θέμα, η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Εντούτοις, προχθές ο Ιατρικός Σύλλογος της Αυστρίας προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο καρκινογενέσεων από την μακροχρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων επικαλούμενος δύο πρόσφατες σουηδικές μελέτες του Ινστιτούτου  Καρολίνσκα.


Αλλά και άλλες προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Κάποιες υποστήριζαν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακουστικού νευρώματος, ενός όγκου που εμφανίζεται στο νεύρο που συνδέει το αυτί με τον εγκέφαλο. Άλλες έρευνες απέκλεισαν αυτήν την πιθανότητα.


Η τελευταία έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο βασίστηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει ευρεία χρήση της κινητής τηλεπικοινωνίας (Βρετανία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) σε δείγμα μεγαλύτερο των 4.000 ανθρώπων. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα οι 678 είχαν αναπτύξει ακουστικό νεύρωμα ενώ οι 3.553 ήταν υγιείς. Πάντως, η έρευνα περιορίζεται στα πρώτα δέκα χρόνια χρήση της κινητής τηλεφωνίας.


Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της περιορισμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Οι ίδιοι οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης, προκειμένου να ελεγχθούν συνολικά οι συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μακροχρόνια χρήση και αναφέρουν πως τα αποτελέσματα της έρευνας που δίνουν στη  δημοσιότητα αποτελούν ουσιαστικά τον προπομπό μιας ακόμα μεγαλύτερης μελέτης, τα ευρήματα της οποίας πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στο 2006.


Στη Βρετανία η κυβέρνηση συμβουλεύει αυτή την περίοδο τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας για περιορισμένη χρήση των συσκευών. Σε ότι αφορά τους ανήλικους κατόχους κινητών τηλεφώνων προτείνει να χρησιμοποιούνται οι εν λόγω συσκευές μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, καθώς ο εγκέφαλος και το νευρικό τους σύστημα, που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης, είναι ευάλωτα.


Σημειώνεται ότι άλλες παλαιότερες ανεξάρτητες έρευνες αναφέρουν ότι το σώμα αντιδρά όταν εκτίθεται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ο εγκέφαλος θερμαίνεται και προκαλείται ναυτία. Οι εταιρείες όμως διαφωνούν. Αντιτείνουν ότι καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι επιβλαβής για την υγεία.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες κινητών τηλεφώνων.
 


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 3/9/05