Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Παύλος Καλογεράκης: “Κάτι άλλο περιμένει ο μαθητής από εμάς”

Παύλος Καλογεράκης: “Κάτι άλλο περιμένει ο μαθητής από εμάς”

21Ευχαριστημένοι πρέπει να είναι όλοι οι επιτυχόντες αλλά και εμείς οι εκπαιδευτικοί, και η εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα, από τις επιτυχίες των αποφοίτων μας, σημείωσε σε συνάντευξή του στην Αγγελική Χατζηδημητρίου, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλος Καλογεράκης δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους.“Εστιάζοντας την προσοχή μας στη Χίο, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια σωστή κατεύθυνση γιατί δεν είναι δυνατόν το 67% να εισάγεται στα ΑΕΙ (σ.σ. και το υπόλοιπο 12% στα ΤΕΙ). Αυτός είναι ένας σημαντικός δείκτης, επομένως κάτι λέει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η όλη διδασκαλία δεν πρέπει να στραφεί στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της ομαδικής και συνθετικής εργασίας, της αναζήτησης καινοτομιών εκ μέρους των διδασκόντων.
Δεν μπορεί η διδασκαλία που γινόταν με τα μέσα, τους τρόπους και τις ανάγκες ή απαιτήσεις του ’70, για να μην πω και παλιότερα, να γίνεται έτσι και σήμερα. Βέβαια έχει και ένα μέρος στατικότητας η διδασκαλία αλλά δεν μπορεί να είναι τα ίδια. Ο εξοπλισμός είναι διαφορετικός, οι απαιτήσεις διαφορετικές. Το μυαλό και το μάτι του μαθητή είναι εντελώς διαφορετικό. Κάτι άλλο περιμένει ο μαθητής από εμάς.


Ερ. Ακούγεται μερικές φορές ότι σιγά- σιγά απαξιώνεται ο ρόλος του σχολείου και ενισχύεται ο ρόλος των φροντιστηρίων
ΑΠ.:
Εμείς πρέπει να αναδείξουμε τη δουλειά μας. Εγώ δεν πιστεύω ότι γίνεται έτσι. Μπορεί επειδή το σχολείο συνδέεται με το άμεσο στοιχείο της επιτυχίας, δηλαδή επειδή εστιάζουμε την προσοχή μας στο να μπω ή να μην μπω στο Πανεπιστήμιο, λέμε ότι το φροντιστήριο είναι μόνο για αυτή τη δουλειά. Όμως το σχολείο δεν έχει σαν μόνο στόχο να σε βάλει στο Πανεπιστήμιο.
Κυρίαρχο είναι να διαπλαστεί ο χαρακτήρας, να κοινωνικοποιηθεί το παιδί να μπορεί να συνεργαστεί με άλλους, να μάθει τι θα πει αναζητώ τη γνώση.
Και μέσα από αυτή την προσπάθεια θα βγει και η επιτυχία στο Πανεπιστήμιο, αυτή είναι η εκπαίδευση.
Ο στόχος του φροντιστηρίου, που είναι ένα αναγκαίο κακό, είναι διαφορετικός… μερικές φορές μηχανοποιεί και κάποιες καταστάσεις σαν τον τυφλό που βαδίζει μόνο προς αυτή την κατεύθυνση.


ΕΡ.: Από του χρόνου θα έχουμε αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής;
ΑΠ.: Το να μην μπαίνει κανείς σε σχολή εφόσον έχει κάτω από τη βάση, θεωρώ πως είναι προφανές ότι είναι αναγκαίο. Τώρα αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Μπορεί να πει κανείς ότι τώρα βάζουν αυτό το κριτήριο για τη βάση και θα βάζουν εύκολα θέματα για να γράφουν όλοι 15 και 16…
Εκείνο που θεωρώ αναγκαίο είναι ότι πρέπει να καταλάβουν και οι μαθητές, και αφορά και εκείνους που μπήκαν ίσως με ένα χαμηλότερο βαθμό, ότι με το να μπεις δεν βγαίνει τίποτα.
Θέλω να πω ότι αν ένας φοιτητής πέρασε σε ένα ΤΕΙ και δεν του αρέσει και δεν βλέπει ότι του μιλά στην καρδιά του, να μη λέει αχ θα φύγω γιατί είναι ταλαιπωρία για εκείνον και για το πορτοφόλι της οικογενείας. Ευκαιρίες στη ζωή υπάρχουν πολλές και το ίδιο ισχύει και για τους αποτυχόντες, να μην απογοητεύονται. Εκείνος ο οποίος προσπαθεί, που είναι εργατικός, μπορεί να ταλαιπωρηθεί να καθυστερήσει αλλά θα βρει το δρόμο του και θα είναι πιο πετυχημένος.


Θα αργήσουν τα βιβλία


ΕΡ.: Πως ξεκινάει η σχολική χρονιά;
ΑΠ.: Έχουμε αρκετό κόσμο και θα διοριστούν και πάνω από 100 νέοι συνάδελφοι. Οι διδάσκοντες είναι ήδη αρκετοί για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Αναμένεται να φτάσουν από τις 5 του μήνα αλλά οι διδάσκοντες είναι ήδη αρκετοί για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά.
Ένα πρόβλημα παρουσιάζεται μιας και μιλάμε για θέματα που αφορούν την αρχή της σχολικής χρονιάς, με ένα υπόλοιπο βιβλίων που δεν μας έχει έρθει. Έμαθα ότι έγινε μια ζημιά σε μια αποθήκη όπου κρατούνταν τα βιβλία διαφόρων τάξεων λόγω πλημμύρας, και αναμένεται και άλλοι νομοί να έχουν πρόβλημα. Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου όμως θα έρθουν τα βιβλία.
Κατά τα άλλα προβλήματα δεν έχουμε, πέρα των κτιριακών βέβαια που είναι πάγια θέματα. Ας μην τα αναλύσουμε πάλι, είναι τα γνωστά που μονίμως τα αντιμετωπίζουμε με υπομονή, συνέχεια και πίεση.


ΕΡ.: Είχαμε την προηγούμενη Κυριακή ημερίδα με στελέχη της εκπαίδευσης εδώ στη Χίο. Πόσο ωφελούν τέτοιες συναντήσεις και που καταλήξατε;
ΑΠ.:
Η ωφέλεια ήταν στο να βλέπει κανείς μόνο και μόνο στελέχη όλης της Περιφέρειας, από τη Λήμνο μέχρι την Ικαρία.
Κατά τη διάρκεια της τυπικής διαδικασίας είχαμε χωριστεί σε δύο ομάδες, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Είπαμε τις στενοχώριες μας , τους καημούς μας, τις δυσκολίες μας, το τι πρέπει να προσέξουμε. Δόθηκαν οδηγίες και μετά στην ολομέλεια κατατέθηκαν αυτά σαν ιδέες και σαν προτάσεις. Είχε ένα κλείσιμο ο κ. Περιφερειακός, συρραφή προτάσεων συμβουλών και εντολών και όταν ξανασυναντηθούμε θα δούμε αν κάποιοι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν ή όχι.


ΕΡ.: Ποιο ήταν το κύριο στοιχείο που σας απασχόλησε;
ΑΠ.: Το κυρίαρχο είναι το θέμα της ποιότητας της εκπαίδευσης. Που έχει σχέση με το να μη χάνονται ώρες, να μην έχουμε άδειες καθηγητών να μην έχουμε απουσίες μαθητών.
Το δεύτερο είναι η επιμόρφωση, η βοήθεια του καθηγητή, του εκπαιδευτικού και αφορούσε τους συμβούλους. Επίσης πρέπει να ετοιμαζόμαστε και με τον τομέα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού που θα αρχίσει του χρόνου.


ΕΡ.: Αυτή η αξιολόγηση πως θα γίνεται κ. Καλογεράκη;
ΑΠ.: αυτό είναι εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο που αφορά άλλους, αν θέλετε μπορώ να σας πω τις προσωπικές μου θέσεις γιατί δεν έχουν καταλήξει κάπου. Βέβαια φέτος ξεκινούν στα Πανεπιστήμια και ο σχεδιασμός είναι για του χρόνου για τη Β’ βαθμια εκπαίδευση.
Αξιολόγηση σημαίνει τους στόχους που βάζει κάθε σχολείο, αν τους καταφέρνει, τι να βελτιώσει, τι να φτιάξει. Στόχοι προσωπικοί, στόχοι σχολικοί. Υπάρχουν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι..


Και μαθήματα υπολογιστών


ΕΡ.: Ξεκινούν βέβαια και κάποιες νέες δομές από φέτος.
ΑΠ.:
Είναι ένα χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς για τη Χίο. Όλο αυτό βέβαια είχε προεργασία πολλών ετών. Είναι το Μουσικό Σχολείο, το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, θα υπάρχουν επιμορφωτικά σεμινάρια στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων  και μπορώ να σας πω σαν νέο, πρώτη φορά το αναφέρουμε, έχει μπει η υπογραφή  της υπουργού για τα σεμιναριακού τύπου μαθήματα στους υπολογιστές.
Θα κάνουμε μια προσπάθεια στις 19 Σεπτεμβρίου, που είναι και η ημερομηνία έναρξης, που αφορά άνεργους ή και εργαζόμενους ενήλικες, στη βασική χρήση και σεμινάρια για όσους έχουν κάποιες γνώσεις στους υπολογιστές.
Στις 6 του μήνα, θα βγει η ανακοίνωση για όσους ενδιαφέρονται και για τον τρόπο κατάθεσης της αίτησης. Θα ξεκινήσουμε προς το παρόν με μία ομάδα, εδώ στο κέντρο της πόλης σε κάποιο εργαστήριο σχολείου και μετά θα το επεκτείνουμε.
Και υποθέτω ότι ανά 20ήμερο, για να μπορούμε και γραμματειακά να το υποστηρίξουμε, θα ξεκινούν ομάδες και σε κάποιο άλλο σχολείο και εκτός πόλης.


ΕΡ.: Πέρυσι λειτούργησε και το κέντρο Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, για πείτε μας ποια είναι τα συμπεράσματα και τελικά πέτυχε;
ΑΠ.: Από τα μηνύματα που είχαμε από τους μαθητές και τους γονείς θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ πετυχημένο. Δεν είναι μόνο να κερδίσουν οι γονείς κάποια χρήματα -που έχουμε και εδώ μια υποχρέωση σαν εκπαιδευτική κοινότητα- αλλά και όλοι οι μαθητές. Απόδειξη ήταν ότι παρακολουθούσαν και 2 και 3 μαθήματα. Φτάσαμε πέρυσι στους 175-180, μπορούμε βέβαια να εξυπηρετήσουμε και περισσότερους και το ίδιο θα γίνει και φέτος και νομίζω ότι με την εμπειρία των οργανωτών (κ.κ.  Πυργάρη και Μπεκριδάκη) θα είναι ακόμα πιο πετυχημένο και το θέμα του προγράμματος. Το Κέντρο λειτούργησε για το 1ο, 2ο, 3ο Λύκειο και για όσους άλλους μαθητές ήθελαν.
Βέβαια και σε όλα τα άλλα περιφερειακά Λύκεια θα λειτουργήσει η πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενώ οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Σταδιακά μέχρι τις 15 του μήνα θα έχουν ξεκινήσει και όλα τα μαθήματα. Αιτήσεις μπορούν να καταθέσουν είτε στη Β’ βαθμια είτε στο 2ο Λύκειο (τηλ. 23206).


ΕΡ.: Αγιασμό πότε θα έχουμε;
ΑΠ.: Στις 12 του μήνα. Από σχολείο σε σχολείο ποικίλλει η ώρα και να ευχηθούμε καλή χρονιά σε όλους.


ΕΡ.:  Σε ότι αφορά τον αριθμό;
ΑΠ.: αναμένεται να κινηθούμε όπως στους περσινούς αριθμούς, μπορώ να πω όμως ότι έχουμε και μία άνοδο στη Νότια Χίο.