Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανθρώπινα υπολείμματα προκάλεσαν τη νόσο των τρελών αγελάδων;, του Τάσου Σαραντή

Ανθρώπινα υπολείμματα προκάλεσαν τη νόσο των τρελών αγελάδων;, του Τάσου Σαραντή

4


Η νόσος των τρελών αγελάδων που έπληξε την Ευρώπη, εισήχθη στη Βρετανία από ζωοτροφές και οστά από τη νότια Ασία, συμπεριλαμβανομένων υπολειμμάτων ανθρωπίνων πτωμάτων που αλιεύθηκαν στο Γάγγη ποταμό, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες σε μελέτη τους στην επιθεώρηση The Lancet.


Οι εξαγωγές αυτές που προορίζονταν για ζωοτροφές και παρασκευή λιπάσματος άρχισαν τη δεκαετία του 1950 και διήρκεσαν έως και τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τους δύο βρετανούς εμπειρογνώμονες της Δημόσιας Υγείας και της Κτηνιατρικής και συντάκτες της μελέτης, τα προϊόντα αυτά περιείχαν υπολείμματα ανθρωπίνων πτωμάτων που είχαν απανθρακωθεί μερικώς κατά τις ινδουιστικές επικήδειες τελετές και βρέθηκαν στα νερά του ποταμού Γάγγη.


Οι νεκροί αυτοί ενδέχεται να ήταν φορείς της ασθένειας Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ, συγγενούς νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE) ή νόσου των τρελών αγελάδων. Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια ανιχνεύθηκε σε φάρμα βοοειδών τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι επιστήμονες εκτιμούν σε γενικές γραμμές ότι η νόσος έπληξε κατόπιν τον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος, υπό τη μορφή της νέας παραλλαγής της νόσου Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ (nvCJD). Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο είναι η Βρετανία με 157 κρούσματα nvCJD και η Γαλλία με 14 κρούσματα.


Η νέα παραλλαγή της Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ, όπως οι κλασικές μορφές της νόσου, είναι ασθένεια εκφυλιστική του νευρικού συστήματος που επιφέρει το θάνατο, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία. Η θεωρία του Αλαν Κόλτσεστερ, καθηγητή Ιατρικής και Επιστημών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και της κόρης του, Νάνσι, του Κολεγίου Ιατρικής και Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανατρέπει κατά κάποιον τρόπο τη χρονολογική σειρά της λοίμωξης.


Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, άνθρωποι μόλυναν αγελάδες και όχι το αντίστροφο. Κατά τους Κόλτσεστερ, πολλά πτώματα ανθρώπων και ζώων ρίχνονταν σε ποτάμια της Ινδίας, σύμφωνα με το ινδουιστικό έθιμο. Τα υπολείμματά τους ξεβράζονταν σε φτωχές περιοχές όπου εργάζονται συλλέκτες οστών στα πλαίσια ενός καθιερωμένου τοπικού εμπορίου.


“Γνωρίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο της ενοποίησης ανθρώπινων και ζωικών υπολειμμάτων τα οποία συγκέντρωναν συλλέκτες και τα επεξεργάζονταν. Ορισμένα αποτέλεσαν εξαγώγιμο προϊόν. Σε 10 χρόνια τουλάχιστον το 1/3 ενός εκατομμυρίου τόνων του συγκεκριμένου υλικού από τις περιοχές αυτές εισήχθη στη Βρετανία” αναφέρουν οι δύο επιστήμονες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μολυσμένο κρέας επέφερε τη SBE και ότι άνθρωποι προσβλήθηκαν από την παραλλαγή της Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ (vCJD) τρώγοντας κρέας από μολυσμένα βοοειδή.
 


του Τάσου ΣΑΡΑΝΤΗ, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 5/9/05