Αρχική Νέα Τοπικά ΗΠΑ: Πόλη φάντασμα μετά τον τυφώνα “Κατρίνα” η Νέα Ορλεάνη.

ΗΠΑ: Πόλη φάντασμα μετά τον τυφώνα “Κατρίνα” η Νέα Ορλεάνη.

9


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των τελευταίων κατοίκων της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης.
Ο υπουργός Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα, δήλωσε ότι σε μία γιγαντιαία αεροπορική επιχείρηση -τη μεγαλύτερη ποτέ στην αμερικανική επικράτεια- μεταφέρονται με αδιάκοπτους ρυθμούς περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
Στην επιχείρηση απομάκρυνσης συμμετέχει επίσης στόλος λεωφορείων, ενώ για πρώτη φορά μετά την καταστροφή αναχώρησε από τη Nέα Ορλεάνη τραίνο.
Όπως μεταδίδεται εκκενώθηκαν το στάδιο και το συνεδριακό κέντρο της πόλης, στα οποία είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα.
Εν τω μεταξύ, άρχισε να γίνεται πιο σαφής η έκταση των καταστροφών στο γειτονικό Μισισίπι.
Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν τα συντρίμμια δεκάδων χιλιάδων σπιτιών και σύμφωνα με αξιωματούχους ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος από ότι πίστευαν αρχικά.

Στην περιοχή στελέχη της κυβέρνησης
Μετά τις έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση Μπους για πλημμελή ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιούργησε η καταστροφή, επιφανή κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιούν περιοδείες στις πληγείσες από τον τυφώνα νότιες πολιτείες.
Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, θα επιθεωρήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ την Αλαμπάμπα -από όπου κατάγεται, θα επισκεφτεί η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.
Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί τη Δευτέρα για δεύτερη φορά στις πληγείσες περιοχές, ακυρώνοντας προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Γιντάο.

Οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από ΕΕ και ΝΑΤΟ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η Ουάσινγκτον ζήτησε κουβέρτες, τρόφιμα, ντεπόζιτα νερού και φάρμακα.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, δήλωσε ότι η Κοινότητα είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια και στέλνει συντονιστή στην Ουάσινγκτον.
Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσφέρει βοήθεια ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας συμφώνησε να προσφέρει πετρελαϊκά αποθέματα.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ BBC (ελληνικό τμήμα).