Αρχική Νέα Τοπικά Πανέτοιμο το Θέατρο “Μίκη Θεοδωράκη”, σήμερα η συναυλία στον Τσεσμέ

Πανέτοιμο το Θέατρο “Μίκη Θεοδωράκη”, σήμερα η συναυλία στον Τσεσμέ

27


 Στη Χίο βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης ο κορυφαίος συνθέτης μας Μίκης Θεοδωράκης. Στο αεροδρόμιο της Χίου έγινε δεκτός από το Δήμο Χίου, με επικεφαλή της αντιπροσωπείας το Δήμαρχο Μάρκο Μεννή.
Σήμερα θα γίνει η αναχώρηση για τον Τσεσμέ όπου το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στα πλαίσια από τη χορωδία του Ζουλφού Λιβανελί.
Εν των μεταξύ, ολοκαίνουριο και πανέτοιμο, είναι το όμορφο υπαίθριο θέατρο Καστρομηνά στη Χίο, για να υποδεχτεί το Μίκη Θεοδωράκη και να μεταβαπτιστεί με όνομά του.
Κι αυτό στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων “Θεοδωράκεια 2005-Πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου”, που διοργανώνει ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Τσεσμέ. Αφετηρία των εκδηλώσεων αυτών που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, στάθηκαν τα 80χρονα του συνθέτη μας, που γιορτάζονται φέτος, έτσι όπως σε κάθε μεγάλο αξίζει.


  Ένας μικρός βράχος στην είσοδο του θεάτρου γράφει με σκαλιστά γράμματα “ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ”. Το θέατρο έχει κατασκευαστεί μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό σκηνικό ανάμεσα σε ελιές, κυπαρίσσια, λεμονιές και πορτοκαλιές.
 Η φύση στην πιο καλή της ώρα, μια φύση που τη σεβάστηκαν απεριόριστα  οι Χιώτες, έτσι ώστε οι κατασκευές  να δένουν αρμονικά με το τοπίο.
   Το θέατρο θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη το απόγευμα από τον ίδιο το Μίκη Θεοδωράκη.
Ο μεγάλος μας δημιουργός μεταβαίνει σήμερα στην απέναντι ακτή, στο Τσεσμέ της Τουρκίας, τόπο καταγωγής της μητέρας του, όπου ο φίλος του και φίλος της Ελλάδας, ο γνωστός Τούρκος συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί, θα δώσει συναυλία προς τιμήν του.
 
 Την επόμενη ημέρα, στη Χίο πια μετά τα εγκαίνια του “Θεάτρου ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ”, ο Ζουλφού Λιβανελί θα δώσει δεύτερη συναυλία.
Στην εκδήλωση αυτή ο καθηγητής της Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος  Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου  Γιάννης  Κουγιουμουτζάκης θα μιλήσει με θέμα: “Μίκης Θεοδωράκης, μια φωνή από το μέλλον”.
Επίσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου και καθηγητή των ΜΜΕ, Γιώργου Λογοθέτη, με θέμα τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
  Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κλείσουν την Παρασκευή το βράδυ με συναυλία στο ίδιο θέατρο της Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”.


  Ο αντιδήμαρχος Χίου, υπεύθυνος για τα Πολιτιστικά του Δήμου, και “ψυχή” της όλης διοργάνωσης των τριήμερων εκδηλώσεων, μας λέει: “Η πόλη της Χίου, έχει αναχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα του Αιγαίου   εδώ και πολλά χρόνια γιατί διαθέτει πολλά “εργαλεία”: το “Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο”, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Γιαλούρη, τον Δημοτικό θερινό Κινηματογράφο και αδιάκοπα, καθ’ όλη τη
διάρκεια του χρόνου,  οργανώνει, συνδιοργανώνει και φιλοξενεί, εκατοντάδες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  προωθώντας την εντατική και εκτατική καλλιέργεια του πνευματικού πολιτισμού. Έχει δημιουργήσει πολλούς πολιτιστικούς θεσμούς που αντέχουν στο χρόνο, όπως τα 15 Καλλιτεχνικά Εργαστήρια του Ομηρείου, στα οποία φοιτούν 600 δημότες κάθε χρόνο, έχει θεσπίσει διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου και άλλα πολλά.
 
Ο Δήμος Χίου με αφορμή τα 80ά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ως γνωστόν γεννήθηκε στη Χίο, αποφάσισε σε συνεργασία με το Δήμο Τσεσμέ τόπο που γεννήθηκε η μητέρα του, να δημιουργήσει ένα νέο θεσμό, πολιτιστικού και όχι μόνο περιεχομένου, ο οποίος αποβλέπει στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των δύο λαών. Ασφαλώς, η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα δεν βοηθάει, ωστόσο πιστεύουμε ότι πρόσωπα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζουλφού Λιβανελί, μπορούν να αποτελέσουν το φωτεινό υλικό το οποίο θα “γεφυρώσει” το χάσμα (χωρίς βέβαια να εξαφανίζουμε μνήμες και να διαγράφουμε ιστορικά γεγονότα) και να ανοίξει το δρόμο σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.


Γιορτάζοντας μαζί με το Μίκη τα 80ά γενέθλιά του, εδώ στο νησί του Ομήρου, του Κοραή, του Θεοτοκά, του Αγγουλέ, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να υλοποιούμε όσα εκείνος μια ζωή μας ενέπνευσε, δηλαδή τη λατρεία στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη, την  Κοινωνική Δικαιοσύνη. Τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε κι εμείς και οι συμπατριώτες μας οι Χιώτες, όπως κ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιατί μας ώθησε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα!”