Αρχική Πολιτισμός Βιβλία “Τεκμήριο προσφυγιάς” για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη

“Τεκμήριο προσφυγιάς” για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη

29


Πλαισιωμένες από μια ξεχωριστή παρουσίαση θα είναι οι φετινές εκδηλώσεις του Φάρου Βαρβασίου για τη “Μνήμη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας”. Πρόκειται να παρουσιαστεί το βιβλίο που επιμελήθηκε ο μικρασιάτης γιατρός Ανδρέας Μιχαηλίδης και στηρίζεται στα χειρόγραφα του δασκάλου Νικηφόρου Πιπερίδη: “Ένα τεκμήριο πορείας του Μικρασιατικού Ελληνισμού”. (τυπογραφείο Γεωργούλη- Συρρή)


Ο Νικηφόρος Πιπερίδης δάσκαλος, σπούδασε στην Ιερατική Σχολή της Καισαρείας στα 1890 περίπου και από εκεί ξεκινά τις σημαντικές καταγραφές του. Στη συνέχεια διορίστηκε δάσκαλος στο Μποϊνάκι της Ερυθραίας και μετά τον πρώτο διωγμό βρέθηκε στις Οινούσσες όπου και παρέμεινε δάσκαλος στο εκεί προσφυγικό σχολείο, καταγράφοντας τα συμβάντα μέχρι τα 1925.
“Πέρα από τη συναισθηματική αξία του χειρογράφου (δωρίσθηκε από την κόρη του συγγραφέα, την αείμνηστη μαία Ελενη Πιπερίδου), θα πρέπει να το θεωρήσουμε ένα πραγματικό κειμήλιο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Περιέχει καταγραφές που αφορούν στη ζωή κοινοτήτων που κράτησαν άσβεστη την ελληνική ταυτότητα και την ορθόδοξη πίστη σε ένα περιβάλλον εχθρικό, πολλές φορές μάλιστα ιδιαίτερα επιθετικό απέναντί τους”, σημειώνει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης στην εισαγωγή του βιβλίου.
Η παρουσίαση θα γίνει στην εκδήλωση του ΦΑΡΟΥ (Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 μ.μ.), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου
Να σημειώσουμε ότι τα ιατρικά θέματα από το τετράδιο του αείμνηστου Πιπερίδη έχει σχολιάσει η Χιώτισσα γιατρός Σεβαστή Χαβιάρα- Καραχάλιου, οι δικαιοπραξίες και τα νομικά ο δικηγόρος Σιδερής Τσούρος, τα θρησκευτικά ο αιδεσιμότατος π. Γεώργιος Λιαδής και τα φιλολογικά ο Φιλόλογος Γρηγόρης Σπανός..
“Το χειρόγραφο του Νικηφόρου Πιπερίδη έχει την πρωτοτυπία να περιέχει πολλές διαφορετικού τύπου καταγραφές, για διαφορετικά αντικείμενα. Πολλές από αυτές μάλιστα έχουν σημαντική αξία, όπως για παράδειγμα οι περί της λαϊκής θεραπευτικής καταγραφές που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του χειρογράφου”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Πρόγραμμα ΦΑΡΟΥ
Οι εκδηλώσεις του Φάρου Βαρβασίου ξεκινούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κ. Διονυσίου στον Άγιο Χαράλαμπο Βαρβασίου. Στις 11.00 της ίδιας μέρας θα γίνει ως είθισται η αναχώρηση της Ιερής Πομπής από τον Άγιο Χαράλαμπο, με κατεύθυνση το λιμάνι όπου  μετά το τρισάγιο στο άγαλμα του στρατηγού Νίκου Πλαστήρα θα γίνει ρίψη στεφάνου μνήμης στην είσοδο του λιμανιού.
Το απόγευμα της Κυριακής, στις 7.00 μ.μ. στο κτήριο του Φάρου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Επίσης στις 23 με 25 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται τριήμερη περιήγηση στη Χερσόνησο της Ερυθραίας, ενώ ειδικά το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ι. Ναό Αγ. Φωτεινής Σμύρνης.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ