Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Οικολογική ιστορία του Μάρκου Κάβουρα – “Οι περιπέτειες μιας άμυαλης Ηλιαχτίδας”

Οικολογική ιστορία του Μάρκου Κάβουρα – “Οι περιπέτειες μιας άμυαλης Ηλιαχτίδας”

103

Μια ιστορία για παιδιά, άκρως οικολογική, μας παρουσιάζει με την νέα του συγγραφική δουλειά ο δάσκαλος Μάρκος Κάβουρας.
“Οι περιπέτειες της άμυαλης ηλιαχτίδας”, από τις χιώτικες εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ μας μεταφέρουν εκεί ψηλά στον ουρανό όπου η καθημερινή βόλτα του Ήλιου με τις κόρες του τις ηλιαχτίδες, γίνεται μαρτύριο για τους ανθρώπους, τα φυτά και όλα τα ζωντανά της γης αφού η μικρή Πολυξένη ξεχνιέται και κατεβαίνει πολύ χαμηλά.
Παρά τις συμβουλές του πατέρας της η μικρή ηλιαχτίδα δεν τον άκουσε και έφτασε πολύ κοντά στη γη, σε μια αντίστροφη πορεία από αυτή που έκανε ο Ίκαρος προς τον ουρανό, έχοντας όμως εξίσου αρνητικά αποτελέσματα.
Τα κείμενα “ντύνονται” με τις υπέροχες εικόνες της Φλοράνς Χρηστάκη. Και τα δύο μαζί θίγουν πολύ εύστοχα το μεγάλο πρόβλημα της τρύπας του όζοντος (που μάλιστα τώρα μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας “Κατρίνα” στη Νέα Ορλεάνη ανακαλύπτει και η … Αμερική!).
Μάλιστα τη σελίδα όπου ο Ήλιος θυμώνει με την απερισκεψία των ανθρώπων που στο βωμό του κέρδους καταστρέφουν τον ίδιο τους τον πλανήτη, τον διαβάσαμε δυο και τρεις φορές.
“Ώστε λοιπόν εσύ είσαι η αιτία του κακού; Πως μπόρεσες και έφτασες εκεί κάτω;”, την ρωτά επαναφέροντας στην τάξη τη μικρή ηλιαχτίδα.
“Να βρήκα μια τρύπα από κει και πέρασα…”, απαντά.
Από που είχε περάσει η ηλιαχτίδα; από την τρύπα που άνοιξαν οι άνθρωποι και που ο Ήλιος μας δείχνει τις ευθύνες μας: “Ας φροντίσουν να την κλείσουν οι άνθρωποι. Δικό τους δημιούργημα είναι…αυτοί οι άνθρωποι εκεί κάτω στο βωμό του εύκολου κέρδους καταστρέφουν το περιβάλλον και συγχρόνως καταστρέφουν την ίδια τους τη ζωή”, εξηγεί στην Πολυξένη αλλά αισιόδοξα προσθέτει:
“Γρήγορα όμως θα καταλάβουν το λάθος τους…”, αρκεί να μην είναι  αργά να προσθέσουμε εμείς.


Θ. ΠΥΛ.