Αρχική Πολιτισμός Θεοδωράκεια- μήνυμα ειρήνης και φιλίας από τον Τσεσμέ

Θεοδωράκεια- μήνυμα ειρήνης και φιλίας από τον Τσεσμέ

26“Οι λαοί δεν είναι εχθροί. Εχθρός είναι ο φόβος και αυτοί που καλλιεργούν το φόβο. Όμως ο Τσεσμές και η Χίος δείχνουν ότι δεν φοβούνται!”.
Τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη σκεπάστηκαν από τα χειροκροτήματα των Τούρκων θεατών που κατέκλυσαν το βράδυ της Τετάρτης το αμφιθέατρο του Τσεσμέ.
8.000 περίπου άτομα, μαζί και τα 300 μέλη της Χιώτικης αντιπροσωπείας, “γεύτηκαν” ένα προς ένα τα τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Ζουλφί Λιβανελί στη συναυλία που πραγματοποίησαν οι χορωδίες των δύο καλλιτεχνών.
Οι φωνές του Γιώργου Θεοδωράκη, της Νένας Βενετσάνου, της Μαρίας Δημητριάδη, του Δημήτρη Μπάση και του “Τρίφωνου” συγκίνησαν και ενθουσίασαν το κοινό που από νωρίς είχε κατακλύσει τις εξέδρες του αμφιθεάτρου, ανεμίζοντας ελληνοτουρκικά σημαιάκια.
Και όταν ο Μίκης με την ξεχωριστή φωνή του, παρέα με τον Ζουλφί Λιβανελί, τους έλληνες και τούρκους τραγουδιστές άρχισαν να τραγουδούν το “είμαστε δυο- είμαστε τρεις…”, φάνηκε η μεγάλη σημασία που έχουν τα “Θεοδωράκεια” των Δήμων Χίου και Τσεσμέ για τον “Πολιτισμό στις ακτές του Αιγαίου”, έναν ύμνο για την ειρήνη και τη συνεργασία των δύο λαών..
Μετά το δεύτερο μέρος της συναυλίας με τον Τούρκο καλλιτέχνη ο Μίκης Θεοδωράκης από την εξέδρα κάλεσε τους λαούς να ξεπεράσουν τις φοβίες τους, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο. Πρότεινε μάλιστα προς την Ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει τη βίζα, ώστε πιο εύκολα οι Τούρκοι του Τσεσμέ να επισκέπτονται τη Χίο.Επίσκεψη χωρίς βίζα
“Γεια σου Τσεσμέ, χαιρέτισε ο Μίκης Θεοδωράκης και συνέχισε: Θα ’θελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους δύο Δημάρχους, τους δύο Δήμους Τσεσμέ και Χίου γιατί χρειάζεται πολύ θάρρος για να οργανώσουν αυτή την κοινή γιορτή.
Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: πως οι Τούρκοι θα πηγαίνουνε στη Χίο αφού υπάρχει η βίζα; Για αυτό από τον Τσεσμέ, την πατρίδα της μάνας μου, κάνω έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση να βγάλει πια αυτό το εμπόδιο. Πρέπει όλοι να το καταλάβουν καλά πως οι λαοί δεν είναι εχθροί Εχθρός είναι ο φόβος και αυτοί που καλλιεργούν το φόβο. Όμως ο Τσεσμές και η Χίος δείχνουν ότι δεν φοβούνται!”, σημείωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Εκδηλωτικό το τουρκικό κοινό καταχειροκρότησε το Ζουλφί Λιβανελί όταν τραγούδησε μαζί με τους έλληνες καλλιτέχνες “Σε τούτα εδώ τα Μάρμαρα”.
“Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι σύμβολο της αντίστασης, της δημοκρατίας, της ελληνοτουρκικής φιλίας και της ειρήνης”, σημείωσε ο Λιβανελί που αφιέρωσε τη συναυλία του στη μητέρα του Μίκη Θεοδωράκη που καταγόταν από τον Τσεσμέ.
“Αγαπώ τους Έλληνες και τους σέβομαι και η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Θέλω αυτές οι χώρες να μην έχουν διαμάχες  αλλά να αναπτύξουν πολιτισμό”, σημείωσε εξάλλου ο Λιβανελί που σε ερώτησή μας σχετικά με το Κυπριακό τόνισε: “Η Κύπρος είναι τώρα ένα πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, για μια ανεξάρτητη ενιαία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
 
Αγωνιστείτε…
Ανταποδίδοντας το χαιρετισμό ο Θεοδωράκης σημείωσε πως αισθάνεται το Λιβανελί σαν αδερφό του, μετά από 20 χρόνια φιλίας. Τόνισε ότι εκτός από το ότι γράφουν “τραγούδια για να τα αγαπήσουν και να τα τραγουδήσουν οι λαοί μας”, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αγαπούν πάρα πολύ τις πατρίδες τους.
 “Για αυτό το λόγο θέλουμε να υπάρχει ειρήνη ανάμεσα στις πατρίδες μας. Θέλουμε στις πατρίδες μας να υπάρχει ελευθερία, να υπάρχει δημοκρατία, να υπάρχει πρόοδος και για αυτό χρειάζεται ειρήνη. Δεν θέλουμε στις πατρίδες μας να υπάρχει φτώχεια, να υπάρχει πείνα, να υπάρχει αγραμματοσύνη και για αυτό θέλουμε την ειρήνη.
Δεν θέλουμε να αγοράζουμε πολεμικά όπλα, αλλά θέλουμε με τα χρήματα αυτά να φτιάξουμε σχολεία, να φτιάξουμε νοσοκομεία, να φτιάξουμε πολιτισμό να φτιάξουμε πρόοδο. Και για αυτό θέλουμε ειρήνη. Το πρώτο είναι η ειρήνη, εμείς χαρήκαμε πάρα πολύ που δεν μπλέξατε στον πόλεμο του Ιράκ!”, σημείωσε ο Μίκης Θεοδωράκης καταλήγοντας: “υπερασπιστείτε την ελευθερία. Υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία. Υπερασπιστείτε τον πολιτισμό σας. Για αυτό πάνω από άλλα ας υπερασπιστούμε όλοι μαζί την Ειρήνη”.