Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Στον Πλούτωνα με το γρηγορότερο διαστημικό σκάφος, του Τάσου Σαραντή

Στον Πλούτωνα με το γρηγορότερο διαστημικό σκάφος, του Τάσου Σαραντή

27


Στην τελική φάση της προετοιμασίας έχει εισέλθει η αποστολή του διαστημικού σκάφους “Νέοι Ορίζοντες” που θα εξερευνήσει για πρώτη φορά τον ένατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα, καθώς και τον δορυφόρο του Χάροντα.


Η εκτόξευση του σκάφους έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2006. Οι επιστήμονες γνωρίζουν  ότι εάν το σκάφος εκτοξευτεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, τότε θα μπορεί να αξιοποιήσει την βαρύτητα του Δία, πραγματοποιώντας μια περιστροφή γύρω του, προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του τον Ιούλιο του 2015.


Μετά το 2007, ο Δίας θα μετακινηθεί από την παρούσα τροχιά του και δεν θα αποτελεί πλέον ιδανικό βαρυτικό καταπέλτη, κάτι που θα είχε ως συνέπεια την επιμήκυνση του ταξιδιού κατά πέντε ολόκληρα χρόνια. Ας σημειωθεί ότι οι “Νέοι Ορίζοντες” θα είναι το πιο γρήγορο διαστημικό σκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Από τη στιγμή της εκτόξευσής του θα περάσει το φεγγάρι ακριβώς σε 9 ώρες, όταν ένα ταξίδι προς τη Σελήνη με τα σημερινά διαστημόπλοια διαρκεί 5 ημέρες.


Οι υπεύθυνοι της αποστολής θεωρούν τους εαυτούς τους εξαιρετικά τυχερούς, αφού ζουν κατά την περίοδο που ο Πλούτωνας βρίσκεται κοντά στο περιήλιο της τροχιάς του, δηλαδή το σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε δυόμισι αιώνες.


Ο Πλούτωνας περιστρέφεται μία φορά κάθε 6,39 ημέρες γύρω από τον άξονά του. Η μέση απόσταση του Πλούτωνα από τον Hλιο είναι 5.913,52 εκατομμύρια χιλιόμετρα και η περίοδος περιφοράς του 248,54 χρόνια. Η μάζα του είναι το 1/400 της γήινης μάζας και η διάμετρός του το 1/4 της γήινης διαμέτρου. Το 1988 διαπιστώθηκε ότι μια εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα περιβάλλει τον Πλούτωνα. Αν και η πίεση στην επιφάνειά του είναι περίπου 100.000 φορές μικρότερη από αυτήν στη Γη, θεωρείται αρκετά μεγάλη ώστε να ευνοεί την ύπαρξη καιρού, ανέμων, ελαφριάς ομίχλης, χημικών αντιδράσεων και ιονόσφαιρας. Εντούτοις, η αδύναμη βαρύτητα του Πλούτωνα δεν κρατά την ατμόσφαιρά του πολύ σφιχτά και έτσι, τα ανώτερα στρώματά της θα μπορούσαν να μοιάζουν με την ατμόσφαιρα ενός κομήτη.


Εβδομηνταπέντε χρόνια μετά από την ανακάλυψή του ο Πλούτωνας παραμένει ένας πλανήτης μυστήριο. Η αποστολή του διαστημικού σκάφους “Νέοι Ορίζοντες”, κόστους 650 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα αινίγματα που τον περιβάλλουν.


Για παράδειγμα, ο Πλούτωνας είναι στερεός, όπως οι τέσσερις εσωτερικοί πλανήτες, κι όχι αεριώδης, όπως οι τέσσερις μεγάλοι εξωτερικοί πλανήτες. Όμως φαίνεται ότι αποτελείται από πολύ διαφορετικό υλικό από τους εσωτερικούς πλανήτες, αφού ένα μεγάλο τμήμα του είναι παγωμένο. Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν και για την ασύμμετρη τροχιά του, αλλά και για τον δορυφόρο του, τον Χάροντα, που είναι εξαιρετικά μεγάλος σε σχέση με τον πλανήτη.
 


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6/9/05

Διαφήμιση