Αρχική Πολιτισμός Γεια σου Τσεσμέ, χαιρετισμός Μίκη Θεοδωράκη στη συναυλία του Τσεσμέ

Γεια σου Τσεσμέ, χαιρετισμός Μίκη Θεοδωράκη στη συναυλία του Τσεσμέ

16“Γεια σου Τσεσμέ,
Θα ’θελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους δύο Δημάρχους, τους δύο Δήμους Τσεσμέ και Χίου γιατί χρειάζεται πολύ θάρρος για να οργανώσουν αυτή την κοινή γιορτή”, με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το χαρετισμό του στο κοινό που παρακολουθούσε τη συναυλία στον Τσεσμέ στα πλαίσια των κοινών εκδηλώσεων Δήμων Χϊου & Τσεσμέ, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου και συνέχισε:
“Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: πως οι Τούρκοι θα πηγαίνουνε στη Χίο αφού υπάρχει η βίζα;
Για αυτό από τον Τσεσμέ, την πατρίδα της μάνας μου, κάνω έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση να βγάλει πια αυτό το εμπόδιο.
Πρέπει όλοι να το καταλάβουν καλά πως οι λαοί δεν είναι εχθροί. Εχθρός είναι ο φόβος και αυτοί που καλλιεργούν το φόβο.
Όμως ο Τσεσμές και η Χίος δείχνουν ότι δεν φοβούνται!
Να ’μαστε καλά και του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ.


Τώρα θα ’θελα να έλεγα δυο λόγια για το φίλο μου Ζουλφί Λιβανελί.
Το Ζουλφί τον αγαπώ πολύ, τον αγαπώ σαν αδερφός μου. Είμαστε 20 χρόνια μαζί. Έχουμε πολλά κοινά με το Ζουλφί.
Το πρώτο είναι ότι είμαστε και οι δύο μουσικοί, αλλά μουσικοί που γράφουμε τραγούδια, απλά τραγούδια. Τραγούδια για να τα αγαπήσει και να τα τραγουδήσει ο λαός μας.
Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό, είναι πως αγαπούμε πολύ τις πατρίδες ας, πάρα πολύ. Ο Ζουλφί αγαπά πάρα πολύ την Τουρκία και εγώ πάρα πολύ την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο θέλουμε να υπάρχει ειρήνη ανάμεσα στις πατρίδες μας.
Θέλουμε στις πατρίδες μας να υπάρχει ελευθερία, να υπάρχει δημοκρατία, να υπάρχει πρόοδος και για αυτό χρειάζεται ειρήνη. Δεν θέλουμε στις πατρίδες μας να υπάρχει φτώχεια, να υπάρχει πείνα, να υπάρχει αγραμματοσύνη και για αυτό θέλουμε την ειρήνη.
Δεν θέλουμε να αγοράζουμε πολεμικά όπλα, αλλά θέλουμε με τα χρήματα αυτά να φτιάξουμε σχολεία, να φτιάξουμε νοσοκομεία, να φτιάξουμε πολιτισμό να φτιάξουμε πρόοδο. Και για αυτό θέλουμε ειρήνη. Το πρώτο είναι η ειρήνη, εμείς χαρήκαμε πάρα πολύ που δεν μπλέξατε στον πόλεμο του Ιράκ! Δεν θέλουμε να σκοτωθεί ούτε ένας έλληνας, ούτε ένας τούρκος σε πόλεμο. Κανένας!
Θέλω να τελειώσω λέγοντάς σας, υπερασπιστείτε την ελευθερία. Υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία. Υπερασπιστείτε τον πολιτισμό σας. Για αυτό πάνω από άλλα ας υπερασπιστούμε όλοι μαζί την Ειρήνη. Γεια σας!


Στη συνέχεια του τραγούδησαν από το κοινό το Happy birthday για να ευχαριστήσει ο Μίκης λέγοντας ότι είναι ένα παιδί 80 ετών! και αναφερόμενος στη μητέρα του:

“Αγαπώ πολύ τον Τσεσμέ, γιατί εκείνη που αγαπούσα πιο πολύ τη μάνα μου, έζησε με τον καημό και το όνειρο του Τσεσμέ. Δεν αγάπησε τίποτα άλλο περισσότερο στον κόσμο από τον Τσεσμέ και για αυτό και εγώ για χατίρι της μάνας μου αγαπώ τον Τσεσμέ. Να το ξέρετε”.