Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Πολίτες για το νερό: Πολιτισμός είναι το καθαρό νερό!

Πολίτες για το νερό: Πολιτισμός είναι το καθαρό νερό!

35


Ανακοίνωση μοίρασαν οι “Πολίτες για το νερό” στα “Θεοδωράκεια”, έξω από το θέατρο Καστρομηνά.
Οι “Πολίτες για το νερό” ανάρτησαν πανό που έγραφε “Το Καθαρό νερό είναι Πολιτισμός! Οχι στην οικοπεδοποίηση του Κορακάρη. Καθαρό και φθηνό νερό στις Βρύσες μας. Πολίτες για το νερό”.
Στο χώρο ανάρτησης του πανό βρισκόταν “δίπλα μας” ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ!


Αυτές τις μέρες  γιορτάζονται στο νησί μας με μεγαλοπρέπεια και λάμψη τα “Θεοδωράκεια”. Τίτλος των εκδηλώσεων “πολιτισμός στις ακτές του αιγαίου”. Όμορφη λέξη ο πολιτισμός, πουλάει στις αγορές όλων των εποχών. Ο πολιτισμός όμως αναπτύσσεται ή συρρικνώνεται, σε συγκεκριμένο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και φυσικό περιβάλλον,  η δε ψυχή  του  βρίσκεται  στις καθημερινές σχέσεις και συμπεριφορές των ανθρώπων.
 
Άραγε σε ποιόν πολιτισμό αναφέρονται οι διοργανωτές των εκδηλώσεων,όταν ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ τους και ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ τους, καταστρέφουν τη σημαντικότερη πηγή ζωής και πολιτισμού, το ΝΕΡΟ;
Για ποιόν πολιτισμό μιλάνε όταν τα 2/3 των κάτοικων αυτού του νησιού, όχι μόνο δεν μπορούμε να πιούμε το νερό που έρχεται στις βρύσες μας, αλλά μας δηλητηριάζει καθημερινά γιατί περιέχει ένα επικίνδυνο τοξικό, ΤΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ;;


Εκτός από το υδραργυρούχο νερό που τρέχει στις βρύσες μας, πολιτισμός γι αυτούς σημαίνει  το  μπάζωμα των παραλιών, τα καμένα δάση, τα σκουπίδια, η ασύδοτη οικοπεδοποίηση, η προσπάθεια  ξεπουλήματος του θερινού Δημοτικού σινεμά, η εγκατάλειψη της βιβλιοθήκης Κοραή, η καταστροφή του Κάμπου, του Κάστρου κ.α
Αυτοί οι οποίοι δούλεψαν  με υπερβάλλοντα  ζήλο για να  βρεθούν τα λεφτά και να πραγματοποιηθούν τα “Θεοδωράκεια” είναι οι ίδιοι άνθρωποι (οι εκπρόσωποί “μας” σε νομαρχία, δημαρχία και κυβέρνηση) που με κάθε τρόπο καταστρέφουν τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό.
Τα “Θεοδωράκεια”  παίζουν μόνο τον ρόλο της προσφοράς “άρτου και θεάματος” στους ιθαγενείς για να καλύψουν την καθημερινή βαρβαρότητα που μας επιβάλλουν.


Ο χώρος των εκδηλώσεων, το θέατρο Καστρομηνά, διαμορφωμένος στους πρόποδες του Κορακάρη που οικοπεδοποιείται, συνδέεται κατά ένα τραγελαφικό τρόπο με το πρόβλημα του νερού στην Χίο, γιατί θεμελιώθηκε πάνω στο μεγαλύτερο σκάνδαλο του νερού στο νησί (οι γνωστοί σωλήνες του Ναγού), που μας κόστισε ακριβά από κάθε άποψη. Συγχρόνως, η ΔΕΥΑΧ  δημιούργησε νέο σκάνδαλο, αφού για να φτιαχτεί το θέατρο κατέφυγε σε απάτη και  δικαιολόγησε το έργο ως υδρευτικό, τη στιγμή που συνεχίζουν να μας αφήνουν εκτεθειμένους  στον υδράργυρο και  τη στιγμή που δίνεται το πράσινο φως για την οικοπεδοποίηση της υδατολεκάνης Κορακάρη.
Στη σημερινή γιορτή θα παρελάσουν όλοι, σε μια τέλεια παράσταση υποκρισίας που ξέρουν ότι πουλάει. Όμως εμείς ξέρουμε καλά ότι η αυριανή μέρα θα μας βρει στην άλλη πραγματικότητα, στην αληθινή ζωή των μεγάλων προβλημάτων.
Γι’ αυτό θα επιμείνουμε να υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό του αγώνα και της αξιοπρέπειας που δεν έχει (όπως για μερικούς) ημερομηνία λήξης και δεν τελείωσε ούτε στην δεκαετία του ’60, ούτε του ’70, ούτε του ’80.


Και ίσως να βρεθούμε απέναντι σε χωροφύλακες, όχι γιατί τολμήσαμε να πάμε στην συναυλία του Θεοδωράκη αλλά γιατί θα τολμήσουμε να μοιράσουμε αυτό το κείμενο έξω από την συναυλία του.


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ