Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Εξυπνα” αυτοκίνητα προς αποφυγή ατυχημάτων, του Τάσου Σαραντή

“Εξυπνα” αυτοκίνητα προς αποφυγή ατυχημάτων, του Τάσου Σαραντή

6


Ανεπτυγμένες τεχνολογίες που εγκατεστημένες στα αυτοκίνητα θα μπορούν να δρουν καταλυτικά στην αποφυγή των ατυχημάτων και στην βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας αναπτύσσουν οι επιστήμονες.


Σε αυτό τον ερευνητικό τομέα ένας 27χρονος αυστραλός ομογενής κέρδισε το Βραβείο Υποτροφιών της Βικτόρια για την έρευνά του στην ανάπτυξη ασυρμάτων συστημάτων που αποτελούνται από αισθητήρες, τα οποία αναμένεται να δώσουν την δυνατότητα στα αυτοκίνητα να “μιλούν” και να “συνεννοούνται” μεταξύ τους, χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση.


Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια σειρά συστημάτων προειδοποίησης που λειτουργούν προκαλώντας δονήσεις στο σώμα των οδηγών. Η ιαπωνική εταιρεία Denso, που κατασκευάζει τμήματα αυτοκινήτων προβλέπει ότι μέχρι το 2020  όλα τα νέα αυτοκίνητα θα έχουν συστήματα δόνησης. Τα συγκεκριμένα συστήματα προκαλούν δονήσεις στο κάθισμα ή στη ζώνη ασφαλείας του οδηγού, προκειμένου να τον ξυπνήσουν εάν αποκοιμηθεί.


Το σύστημα δόνησης θα ενεργοποιείται αν το μέτωπο του οδηγού πλησιάζει πολύ στο παρμπρίζ ή αν πλησιάσει πολύ κάποιο άλλο όχημα, οπότε θα μπορεί ακόμη και να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον Τσαρλς Σπενς, λέκτορα πειραματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, “οι συγκεκριμένες τεχνολογίες βελτιώνουν τους χρόνους αντίδρασης των οδηγών από ένα έως δύο δέκατα του δευτερολέπτου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό του πιο κοινού τύπου ατυχημάτων μεταξύ 10 και 15%”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα συστήματα προειδοποίησης αυτού του είδους μπορούν να δώσουν στον οδηγό περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει και να εκτελέσει την αντίδρασή του”.


Ο Γιάννης Παπανδριόπουλος που τελειώνει το μεταπτυχιακό του στην Ηλεκτρονική Μηχανολογία κέρδισε το προαναφερόμενο βραβείο που συνοδεύεται  από 18.000 δολάρια και υποτροφίες σε δύο από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία στον τομέα ανάπτυξης ασύρματων συστημάτων αισθητήρων.


Τα ασύρματα συστήματα αισθητήρων δίνουν εντολές και συντονίζουν την λειτουργία των επιμέρους συστημάτων μιας μηχανής ή μιας σειράς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με την εγκατάστασή τους στα αυτοκίνητα θα είναι σε θέση, ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο να γνωρίζουν που βρίσκονται αλλά και που κατευθύνονται τα άλλα οχήματα, κάτι που θα τους δίνει τη δυνατότητα να “αποφασίζουν” ποιο δρόμο να ακολουθήσουν προκειμένου να αποφύγουν τα μποτιλιαρίσματα.


Επιπλέον, τα συστήματα αισθητήρων θα επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να μην τρακάρουν μεταξύ τους, να σταματούν μόνα τους στα φανάρια και να προειδοποιούν τους οδηγούς τους αν πρόκειται να υποστούν ζημιά.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/9/05