Αρχική Νέα Τοπικά Χαιρετισμός Μάρκου Μεννή στα εγκαίνια του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης”

Χαιρετισμός Μάρκου Μεννή στα εγκαίνια του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης”

26


Λίγο μετά τα εγκαίνια του Θεάτρου που πήρε το όνομα “Μίκης Θεοδωράκης” ο Δήμαρχος Χϊου Μάρκος Μεννής σημείωσε το διαφορετικό στοιχέιο που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις σε Χίο και Τσεσμέ για τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.
Παραθέτουμε το χαιρετισμό που απηύθυνε:


Αγαπητοί προσκεκλημένοι από τον Τσεσμέ,
Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή και περηφάνια καλωσορίζουμε στο νησί μας, στον τόπο που γεννήθηκε, τον αιώνιο έφηβο, τον πλαστουργό εκατομμυρίων ανθρωπίνων συνειδήσεων, τον Χιώτη, Μικρασιάτη, Κρητικό, Έλληνα Παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη.
Ειλικρινά νιώθω, νιώθουμε πιστεύω όλοι, ρίγη συγκίνησης γιατί σήμερα γιορτάζουμε εδώ μαζί στη Χίο τα ογδοντάχρονα του.
Πολυαγαπημένε Μίκη καλώς ήρθες. Να’ σαι χιλιόχρονος. Να’ σαι πάντα καλά, δημιουργικός, πρωτοπόρος, ακμαίος, φωτεινός φάρος του Ελληνικού, του Ευρωπαϊκού, του Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Είναι αλήθεια πως όσο και αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρω καινούργιες λέξεις αντάξιες της ψυχής και του έργου σου. Θέλω μόνο να σου θυμίσω τους δικούς σου στίχους: ” Διονύσιε Σολωμέ σε σε κράζω”, “Άγγελε Σικελιανέ σε σε κράζω”. Το ξέρεις ήδη. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη στον κόσμο όλο, για να μην λυγίσουν οι άνθρωποι, λένε και θα λένε ” Μίκη Θεοδωράκη σε σε κράζω”.
Κυρίες και κύριοι,
Εφέτος στην Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της γης γιορτάζονται τα γενέθλια του Μίκη. Όμως μονάχα εδώ στις ακτές του Αιγαίου τιμούν και δοξάζουν τον Μίκη ταυτόχρονα δύο πόλεις διαφορετικών κρατών. Τιμούν, δοξάζουν, γιορτάζουν για το Μίκη δύο διαφορετικοί λαοί, γεμάτοι πληγές ακόμα και από το πρόσφατο παρελθόν. Χρειάζεται νομίζω αρετή και τόλμη σε δύσκολους καιρούς να αποφασίσεις να βελτιώσεις ή και να αλλάξεις κάποιες καταστάσεις.
Να οραματίζεσαι ένα καλύτερο ειρηνικό μέλλον. Χωρίς να διαγράφεις μνήμες και ιστορία, να θάβεις βαθιά στο χώμα το πελέκι της έχθρας.
Ο Δήμος Χίου και ο Δήμος Τσεσμέ στηριγμένοι στην καταγωγή του Μίκη (αχ, Μίκη πόσοι και πόσα στηρίζονται πάνω σου) αποφάσισαν από εφέτος να διοργανώνουν πολιτιστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις. Να καθιερώσουν έναν πολυσήμαντο θεσμό. Τα “Θεοδωράκεια”. Στόχος είναι ο θεσμός αυτός να έχει μεγάλη πολιτισμική, πολιτική, επιστημονική, οικονομική βαρύτητα αντάξια του Μίκη Θεοδωράκη, αντάξια του μεγάλου καλλιτέχνη και πολιτικού της γείτονας χώρας, του Ζουλφού Λιβανελί. Με βαθιά εκτίμηση τον καλωσορίζω. Καλωσορίζω και τους εκπροσώπους του Τσεσμέ. Στον Ζουλφού Λιβανελλί έλαχε ο κλήρος να πρωτοτραγουδήσει σ’ αυτόν τον νέο πολιτιστικό πολυχώρο για τα γενέθλια του φίλου του Μίκη.
Κυρίες και κύριοι
Τόσο η δημοτική αρχή του Τσεσμέ όσο και η Δημοτική αρχή της Χίου γνωρίζουν πολύ καλά δυο- τρία πράγματα.
Α) Γνωρίζουν πως κάθε νέα αρχή, κάθε τολμηρή προσπάθεια είναι ένα στοίχημα στην διάρκεια, που ταξιδεύει σε έναν ωκεανό κινδύνων.
Β) Γνωρίζουν πως η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας δεν ασκείται από Δήμους.
Γ) Και ακόμη ξέρουν πως ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς, δεν τους χωρίζει.
Όσον αφορά το πρώτο καταθέτω δημόσια πως στον βαθμό που μας αφορά όλες οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε σε συνεργασία με το Δήμο Τσεσμέ είτε όχι καλούνται στο εξής “Θεοδωράκεια”. Αυτή η λέξη εμπνέει, πείθει, οδηγεί.
Για το ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από Δήμους έχω μόνο μια επισήμανση. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως πολύ μεγάλες προσωπικότητες όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζουλφού Λιβανελί καθώς και μεγάλες κοινωνικές ομάδες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής. Πολλοί λένε πως η φράση “ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς” είναι μια απλή κοινοτοπία. Όντος είναι κοινοτυπία  αλλά είναι και μια ολοφάνερη πραγματικότητα. Είναι αφέλεια να γυρίζεις την πλάτη σ’ αυτή την πραγματικότητα. Εμείς ούτε τώρα ούτε στο μέλλον θα αδιαφορήσουμε. Αντίθετα θα προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε αυτή τη χειροπιαστή πραγματικότητα.


Πολυαγαπημένε Μίκη
Αγαπητέ Ζουλφού Λιβανελί
Αγαπητοί προσκεκλημένοι από τον Τσεσμέ
Κυρίες και κύριοι
Πολλοί ήταν εκείνοι που κουνούσαν με σκεπτικισμό το κεφάλι τους για το αν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε οι δύο Δήμοι αυτές τις γενέθλιες γιορτές για τον Μίκη. Κάποιοι έριχναν και το δηλητήριο τους είτε από κατάθλιψη είτε για να δηλώσουν είμαι και εγώ εδώ.
Επιτρέψτε μου να πω τούτο. Όταν το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο, πελώριο, αδιαμφισβήτητο, όταν σε προσελκύει σαν πανίσχυρος μαγνήτης, τότε όταν θέλεις μπορείς. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για τον Μίκη. Για εκείνον που έδωσε νόημα και περιεχόμενο στη ζωή μας και φτερά στα όνειρα μας.
Και πράγματι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια, επιταχύναμε τις προσπάθειες μας και τώρα πια η πόλη μας καθιερώνει τα “Θεοδωράκεια”, η πόλη μας συνεργάζεται πιο στενά με το Δήμο Τσεσμέ, η πόλη μας έχει έναν νέο καλοκαιρινό πανέμορφο πολιτιστικό χώρο, το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, η πόλη μας φωτίζεται με το φως του Μίκη, η πόλη μας γιορτάζει τα γενέθλια του δικού της παγκόσμιου Μίκη Θεοδωράκη.
Σας ευχαριστώ όλους που ανταποκριθήκατε σ’ αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου μας.
Ευχαριστώ τους εκπροσώπους του δήμου Τσεσμέ, τον Ζουλφού Λιβανελί, τους συνεργάτες του Μίκη, την οικογένεια του.
Σ’ ευχαριστώ και εσένα Μίκη γιατί υπάρχεις”.