Αρχική Νέα Τοπικά Βαρυσήμαντη δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για το Κυπριακό από τη Χίο

Βαρυσήμαντη δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για το Κυπριακό από τη Χίο

31Σε βαρυσήμαντη πολιτική συνέντευξη με δηλώσεις για Ελληνοτουρκική πρωτοβουλία  στο Κυπριακό αλλά και για τον εκχυδαϊσμό του πολιτισμού μας, εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι της Παρασκευής 9/9/05, στη Χίο.
Μαζί του ο Τούρκος συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί, ο Δήμαρχος Χίου, Μάρκος Μεννής, ο αντιδήμαρχος για τον Πολιτισμό, Αντώνης Λάρδας, και ο αντιδήμαρχος Τσεσμέ.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν του, από τους Δήμους Χίου και Τσεσμέ. Η γενέθλια γη του, η Χίος και η γη της Ιωνίας, το Τσεσμέ που γεννήθηκε η μητέρα του, αποφάσισαν αυτές τις εκδηλώσεις να τις κάνουν θεσμό με τίτλο  “Θεοδωράκεια 2005-Πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου”. Ένα θεσμό που ξεκινάει εφέτος, που γιορτάζονται τα 80χρονα του κορυφαίου μας συνθέτη και θα εδραιωθεί σε βάθος χρόνου.
Ο Δήμαρχος Χίου αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διοργανώθηκαν αυτές οι εκδηλώσεις. “Οι οποίες δεν είναι μιας χρήσης, όπως βιάστηκαν κάποιοι να πουν” τόνισε ο Δήμαρχος. “Του χρόνου θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και θα αγκαλιαστούν από όλο τον κόσμο εδώ και στην Τουρκία” δήλωσε ο κ. Μεννής, γεγονός με το οποίο συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος του Τσεσμέ. Ο αντιδήμαρχος για τον Πολιτισμό, Αντώνης Λάρδας, συγκινημένος “γι’ αυτή την ευτυχή συγκυρία” είπε χαρακτηριστικά: “Ποιος ξέρει πόσες συμπαντικές δυνάμεις επενέβησαν για να συμβεί αυτό, να έχουμε εδώ σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη και να γιορτάζουμε μαζί του. Με αφετηρία αυτές τις εκδηλώσεις πιστεύουμε ότι εκφράζουμε το κοινό αίσθημα. Χωρίς τέχνη και πολιτισμό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προσέγγιση των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων. Η Χίος και το Τσεσμέ φιλοδοξούν εφεξής να γίνουν ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού…”
Ο Μίκης Θεοδωράκης, συνεχάρη κατ’ αρχήν το Δήμαρχο Χίου και τους συνεργάτες του που ανέλαβαν την πρωτοβουλία – που όπως επεσήμανε ήρθε εις πέρας χωρίς τη βοήθεια του κράτους – γι’ αυτές τις γιορτές και που είχαν αυτή την τόσο ωραία ιδέα  να συνδέσουν αυτή την επέτειο με την Ελληνοτουρκική φιλία. Αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που είχε ο ίδιος 20 χρόνια πριν, όταν ίδρυσε την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας. “Η λάσπη που έφαγα τότε” είπε χαριτολογώντας, θα έφτανε ώστε το Αιγαίο να γίνει εύφορη πεδιάδα! Ένας βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου μάλιστα είχε ζητήσει να με… εκτελέσουν στο Γουδί ως προδότη!”   Ο Μίκης επανέλαβε εκείνο που είχε δηλώσει τότε και το επαναλαμβάνει συχνά σε κάθε περίσταση, σχετικά με τις τεράστιες πολεμικές δαπάνες που σπαταλούν και τα δύο κράτη: “Γιατί να είμαστε… μπουνταλάδες που να θρέφουμε με το υστέρημά μας τους πλούσιους εμπόρους όπλων;” Όμως “ο μεγάλος μας εχθρός είναι ο φόβος. Και αυτοί που καλλιεργούν το φόβο, είναι οι πολεμοκάπηλοι που βγαίνουν στα κανάλια και μας τρομοκρατούν.”


Σε κάθε περίπτωση ο Μίκης τόνισε πως “πρέπει να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να αλλάξουν τότε τα πράγματα, και αυτό θα είναι προς όφελος όλων μας. Γι’ αυτό επιμένω, γι’ αυτό και οι Κύπριοι επιμένουν. Για μας τους Έλληνες” επεσήμανε “είναι θέμα ζωτικό”. Στη συνέχεια αναφερόμενος στην Κύπρο είπε πως “είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε το “σήμερα” με τις αρνητικές εμπειρίες του “χθες”. Οι Κύπριοι, νέοι και ηλικιωμένοι “είναι ώριμοι να χτίσουν όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, την ενιαία Κύπρο.” Ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ξεκάθαρα και θαρραλέα εκείνο που είχε πει και στη χθεσινή ομιλία του στα εγκαίνια του θεάτρου Καστρομηνά που πήρε το όνομά του: “αντί να διαιωνίζουμε τις συζητήσεις βάζοντας ξένους διαιτητές (ορισμένους μάλιστα με βεβαρυμένο βιογραφικό) για να μας επιβλέπουν σαν να είμαστε ανώριμα μικρά παιδιά γιατί δεν βοηθάμε εμείς από δω, Έλληνες και Τούρκοι  τους αδερφούς μας στην Κύπρο να γίνουν όλοι Ευρωπαίοι-δηλαδή μια προοπτική ρεαλιστική -εφικτή που θα φέρει ηρεμία στο νησί και θα τους κάνει όλους ευτυχισμένους.
Η εξάλειψη των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στις δύο κοινότητες θα είναι ένα από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, με τη δημιουργία ενός ενιαίου Κυπριακού Κράτους. Επομένως εκείνοι που θα ωφεληθούν πολύ είναι οι Τουρκοκύπριοι, των οποίων το βιοτικό επίπεδο είναι σήμερα πολύ πιο χαμηλό από εκείνο των Ελληνοκυπρίων.
 ” Η προσαρμογή της αυριανής μίας και μοναδικής Κύπρου στο μοντέλο “Ευρώπη” αποτελεί γεγονός νομοτελειακό. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν  μέσα σε συνθήκες Ευρώπης” γράφει στην ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης.
“Επομένως η δική μας πρωτοβουλία, των απλών πολιτών Ελλήνων και Τούρκων, στηρίζεται πρώτον στις αντικειμενικές συνθήκες και δεύτερον στην ωριμότητα των δύο λαών. Και γι’ αυτόν  το λόγο είναι θετική, ζωντανή, ρεαλιστική και πρωτοπόρα, γιατί εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα και των δύο λαών”. Οι τριήμερες εκδηλώσεις έκλεισαν την Παρασκευή  βράδυ, με συναυλία στο ομώνυμο θέατρο της Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”. Τραγουδούν ο Γιώργος Θεοδωράκης,  η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Δημητριάδη, ο Δημήτρης Μπάσης, και το “Τρίφωνο”
 Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων”Θεοδωράκεια 2005-Πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου”, θα λειτουργήσει έκθεση 10 επωνύμων Τούρκων ζωγράφων στη Δημοτική Πινακοθήκη Χίου.