Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ηλιακές εκρήξεις απειλούν επικοινωνίες και ηλεκτρική ενέργεια, του Τάσου Σαραντή

Ηλιακές εκρήξεις απειλούν επικοινωνίες και ηλεκτρική ενέργεια, του Τάσου Σαραντή

17


Μια ηλιακή έκλαμψη που παρατηρήθηκε στον ήλιο την Τετάρτη προκαλεί ανησυχίες για τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στα γήινα συστήματα επικοινωνιών και στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.


Η ηλιακή έκρηξη, που καταγράφηκε από το Διαστημικό Περιβαλλοντικό Κέντρο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Περιβάλλοντος, θεωρείται ισχυρότατη και κατατάσσεται ως η τέταρτη ισχυρότερη της τελευταίας 15ετίας.


Η πηγή της έκρηξης προέρχεται πιθανότατα από μια ηλιακή κηλίδα, μια ενεργή περιοχή στον ήλιο, που κατά τη διάρκεια των προηγούμενων  δύο εβδομάδων παρήγαγε μια σειρά σημαντικών ηλιακών εκρήξεων. Αν και η συγκεκριμένη ηλιακή έκρηξη δεν κατευθύνθηκε προς τον πλανήτη μας, η ενεργή περιοχή γυρίζει προς τη γη, λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ηλιακές εκρήξεις που πιθανόν θα ακολουθήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες μπορεί να μας πλήξουν με έντονες διαστημικές καταιγίδες.


Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η τελευταία ηλιακή έκρηξη προκάλεσε έντονα προβλήματα στις επικοινωνίες που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά μήκος της ακτής του Περσικού Κόλπου, αλλά και στις ραδιοφωνικές συχνότητες στην φωτεινή πλευρά της γης.


Πάντως οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι καθώς η ενεργή περιοχή στον ήλιο γυρίζει προς τη γη, μέσα στις επόμενες ημέρες οι διαστημικές καταιγίδες μπορεί να πλήξουν τα συστήματα επικοινωνιών με τα διαστημικά σκάφη, τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, τις επικοινωνίες στις υψηλές συχνότητες, καθώς και τα συστήματα ναυσιπλοΐας που χρησιμοποιούν χαμηλές συχνότητες.


Υπενθυμίζεται ότι ηλιακές εκλάμψεις είναι πίδακες υπέρθερμων αερίων από το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του ήλιου, γνωστό ως ηλιακό στέμμα. Πηγάζουν, κυρίως, γύρω από ηλιακές κηλίδες, περιοχές χαμηλής θερμοκρασίας που δημιουργούνται εξαιτίας ανωμαλιών στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου. Τα φορτισμένα σωματίδια προσκρούουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης και προκαλούν αναταράξεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν επαγωγικά ρεύματα σε ηλεκτρικούς αγωγούς. Πάντως, τα αίτια που δημιουργούν τις ηλιακές εκλάμψεις αποτελούν σε μεγάλο βαθμό ένα ανεξήγητο μυστήριο.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων που έχουν συλλέξει στοιχεία για την εμφάνιση των ηλιακών κηλίδων για τα τελευταία 1.150 χρόνια, η δραστηριότητα του Ήλιου είναι σήμερα πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο την τελευταία χιλιετία.


Θετική απόρροια των ηλιακών καταιγίδων είναι το θεαματικό βόρειο σέλας που γίνεται ορατό σε νοτιότερες περιοχές απ’ ότι συνήθως. Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες δεν εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού η ατμόσφαιρα προστατεύει αποτελεσματικά από την αυξημένη ακτινοβολία.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 9/9/05