Αρχική Νέα Τοπικά Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, εκτάκτων υπουργείου Πολιτισμού: Φθινόπωρο στο ΥΠΠΟ…

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, εκτάκτων υπουργείου Πολιτισμού: Φθινόπωρο στο ΥΠΠΟ…

19


Φθινόπωρο στο ΥΠΠΟ


Για μια ακόμη χρονιά ο Σεπτέμβρης αναδεικνύεται σε κρίσιμη περίοδο για τους συμβασιούχους στο ΥΠΠΟ και τα εποπτευόμενα από αυτό ΝΠΙΔ, καθώς:


>  Για τους περισσότερους συμπληρώνεται ο “μαγικός αριθμός” των 1390 ωρών, ενώ η παράταση των συμβάσεων αποτελεί γρίφο, μετά και την εφαρμογή του Π.Δ. 164/04 και των επιπλέον απαγορεύσεων που αυτό εισάγει.
* Η “λύση” της παράτασης για το 20% του προσωπικού κάθε υπηρεσίας δεν υπάρχει πλέον, όπως δεν υπάρχει και η “κλασική” πατέντα των ενδιάμεσων συμβάσεων στο ΤΔΠΕΑΕ. Επομένως, αναμένεται νέος γύρος μαζικών απολύσεων.
* Η “λύση” των ασφαλιστικών μέτρων, που επανέφερε για μήνες στην εργασία τους εκατοντάδες συναδέλφους, πλησιάζει στο τέλος της. Μάλιστα, από τις 15/9, που αρχίζει η εφαρμογή των περιοριστικών διατάξεων που προώθησε η κυβέρνηση, θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επιστροφή στη δουλειά με προσωρινές δικαστικές διαταγές. 
* Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές συνεχίζονται σε αρκετές υπηρεσίες. Πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να ζουν με δανεικά, βλέποντας καθημερινά την αξιοπρέπειά τους να καταρρακώνεται.
* Τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 164/04 καθυστερούν ακόμη. Άλλωστε, ακόμη κι αν εκδοθούν “αύριο το πρωί” θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που το ίδιο το Π.Δ. προβλέπει (σύσταση οργανικών θέσεων αορίστου χρόνου, κατανομή τους στις περιφερειακές υπηρεσίες κτλ). Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων γνωρίζει ήδη πως βρίσκεται εκτός των ρυθμίσεων Π.Δ. και συνεχίζει να βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία.
* Δημιουργείται σταδιακά μια νέα γενιά συμβασιούχων και ο φαύλος κύκλος των υποσχέσεων και των ελπίδων διαιωνίζεται, τουλάχιστον ως τις προσεχείς εκλογές. Φυσικά, το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί επί ΠΑΣΟΚ και δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη φαντασία για να καταλάβουμε πού οδηγεί…
* Πληθαίνουν τα κρούσματα αυταρχισμού και οι προσπάθειες εκφοβισμού των εργαζομένων. Το ΤΔΠΕΑΕ, αφού καθυστέρησε επί μήνες να καταβάλλει τα δεδουλευμένα και αναδρομικά σε αρκετά Έργα (αναγκάζοντας τους εργαζομένους να προβούν σε επίσχεση εργασίας), τώρα στρέφεται με… αγωγή εναντίον των εργαζομένων, ζητώντας -από όσους έκαναν επίσχεση- αποζημίωση για ηθική βλάβη (!) και απαγόρευση στο μέλλον οι εργαζόμενοι να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους, με απειλή προστίμου και φυλάκισης!!! Η εξωφρενική αυτή κίνηση φαίνεται ότι προκάλεσε την έκπληξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ. Αν δεν πρόκειται για “υποκριτική” έκπληξη, δημιουργείται τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη διοίκηση του ΤΔΠΕΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, η απαράδεκτη αγωγή πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Σε άλλο έργο του Ταμείου (ανασκαφές Ήλιδας) κοινοποιήθηκε σε συνάδελφο συνδικαλιστή έγγραφη επίπληξη (!) με έμμεσες απειλές, ώστε να περιοριστεί “αυστηρά στα καθήκοντά του” και να σταματήσει τη συνδικαλιστική του δράση…


Δίπλα σε όλα αυτά, υπάρχει ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα. Οι εργασιακές σχέσεις, οι κατακτήσεις χρόνων έχουν μπει στο στόχαστρο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το ΠΑΣΟΚ: χαμηλές αμοιβές, λιτότητα, περικοπές, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η μονιμότητα στην εργασία αμφισβητείται. Το “Δημόσιο” συκοφαντείται, για να πειστεί η κοινωνία να αποδεχθεί σε λίγο την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του και την άρση της μονιμότητας.


Στο πλαίσιο αυτό δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.
Τα περιθώρια στενεύουν και οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, καλούνται για μια ακόμη φορά να παλέψουν και να ανατρέψουν τις αντεργατικές επιλογές.
Ένα πρώτο βήμα είναι η μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν τα Σωματεία και Συνδικάτα,
το Σάββατο 10/9, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση.


Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο και για την τύχη του Π.Δ. 164/04. Στις 13/9 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συζητείται η συμμόρφωση ή μη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οδηγίας 99/70. Διευρυμένη αντιπροσωπεία του Δ.Σ. και των Τοπικών Συμβουλίων του Σωματείου μας, μαζί με άλλους συνδικαλιστές, θα βρεθούν στο Λουξεμβούργο, σε μια προσπάθεια να ασκηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις υπέρ των δίκαιων αιτημάτων μας.


ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΕΦΤΑΣΕ – Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ
ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ