Αρχική Μαστίχα Μαστίχα, ανακοίνωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης για την τσίχλα “Xios*gr”

Μαστίχα, ανακοίνωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης για την τσίχλα “Xios*gr”

9Ανακοίνωση εξέδωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) για το θέμα της μαστίχας και τη διαμάχη που υπάρχει της ΕΜΧ με την εταιρεία ΝΗΡΕΑΣ για την τσίκλα Xios*gr.
“Οι μαστιχοπαραγωγοί του νησιού μας καλούνται και πάλι να δώσουν τη μάχη για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, την ΕΜΧ και τις δραστηριότητές της, απέναντί τους έχον το Κεφάλαιο που όσο μυρίζεται τα κέρδη που αποφέρει το μαστίχι και τα προϊόντα που το έχουν σαν βάση, δεν σταματά τις προσπάθειές του για να τα κάνει όλα δικά του.
Στην περίπτωση που έχουμε μπροστά μας και αφορά την τσίχλα, βλέπουμε πως το Κεφάλαιο με αθέμιτα μέσα προσπαθεί να ελέγξει την πιο σημαντική αυτή τν περίοδο δραστηριότητα της ΕΜΧ δημιουργώντας προβλήματα στη διάθεση της μαστίχας, στην ποιότητα του προϊόντος, με απρόβλεπτες συνέπειες στη φήμη που έχει αποκτήσει, στον Οργανισμό προκαλώντας του οικονομικά προβλήματα.
Η ΕΜΧ απορροφά περίπου 30 τόνους μαστίχι, διαθέτει στην αγορά μια συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα τσίχλας με ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξασφαλίζει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα για τον Οργανισμό.
Η παρέμβαση που γίνεται έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ασύδοτης δράσης του Κεφαλαίου στα πλαίσια της “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”.
* Υποκλέπτει τον τύπο της τσίχλας (κουφέτο)
* Υποκλέπτει τις επωνυμίες και τη συσκευασία
* Υποβαθμίζει την ποιότητα πουλώντας τσίχλα που στην καλύτερη περίπτωση θα περιέχει δείγμα μαστίχας.
* Παίρνει έτοιμο αυτό που έφτιαξαν επί δεκαετίες οι μαστιχοπαραγωγοί με πολύ κόπο και κόστος, τη Χιώτικη τσίχλα με Μαστίχι.
* Θέλει να μεταφέρει το παιχνίδι στα ψιλά γράμματα και στο μάρκετινγκ.
Εκεί που η ελεύθερη αγορά της ΕΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, και των Ελληνικών Κυβερνήσεων της ΝΔ & του ΠΑΣΟΚ που την εγκρίνουν και την υλοποιούν τα μετατρέπουν όλα σε ζούγκλα.
Γι’ αυτό και η ΕΜΧ δεν πρέπει να εκφράζεται υπέρ της Οικονομίας της αγοράς, παίρνοντας υπόψη και τους κινδύνους που κρύβει για την αναγκαστικότητα των Συνεταιρισμών μας.
Ο ρόλος της ΕΜΧ, αλλά και των συνεταιρισμών σ’ αυτές τις εξελίξεις δείχνει πόσο πολύτιμος είναι, αλλά αναδεικνύει και την ανάγκη για το παραπέρα δυνάμωμά της. το δυνάμωμα της ΕΜΧ σημαίνει, βνα φέρει ακόμα πιο κοντά τον παραγωγό σε μια ανάπτυξη που θα λειτουργεί προς όφελός του. πέρα από τη συνεχή επαφή και ενημέρωση των παραγωγών για τα σχέδια και τις προοπτικές του Οργανισμού, αλλά και το άκουσμα των σκέψεων και των προτάσεων τους χρειάζεται:
– Εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας σ’ όλα τα στάδια (παραγωγή- καθαρισμός).
– Στήριξη στην ανασχίνωση, στις προμήθειες, στις ασθένειες των σχίνων κ.α..
– Συνεχής αξιοποίηση του Συνεταιριστικού χαρακτήρα στην άσκηση των δραστηριοτήτων της ΕΜΧ, μην αφήνοντας περιθώρια δράσης του Κεφαλαίου ούτε από μέσα, ούτε απ’ έξω.
Εδώ πρέπει να εξετάσουμε το ρόλο της ΕΜΧ στον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων που παράγονται με βάση τη μαστίχα από τρίτους.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση αν κινηθούμε με την ενεργή συμμετοχή των χιλιάδων παραγωγών και τη συμπαράσταση του Χιώτικου λαού, μπορούμε να έχουμε την ΕΜΧ πρωταγωνιστή και εγγυητή των συμφερόντων μας, κόβοντας το βήχα σ’ όσους βλέπουν τον ιδρώτα μας πηγή για να αυξάνουν τα κέρδη τους.


ΠΑΣΥ, 13/9/05