Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανάγκη ελέγχων στα κυλικεία των σχολείων

Ανάγκη ελέγχων στα κυλικεία των σχολείων

13

 

Σε ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων αναμένεται να προχωρήσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα το Τμήμα Υγιεινής που σύμφωνα με το νόμο φέρει την ευθύνη.
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει εντολή να ελέγχονται εξονυχιστικά για ζητήματα ασφάλειας, υγιεινής και τιμών τα κυλικεία και θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν τη σχετική αγορανομική διάταξη, προσφέροντας προϊόντα των οποίων η πώληση δεν επιτρέπεται.
Όπως μας δήλωσε ο αρμόδιος Αντινομάρχης Παναγιώτης Καμίτσης οι έλεγχοι γίνονται στα κυλικεία τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και βεβαίως εξετάζονται οι τυχόν καταγγελίες που γίνονται. Πάντως για το δεύτερο θέμα ιδιαίτερη ευαισθησία πρέπει να δείχνουν κύρια οι διευθυντές των σχολείων αλλά και οι σύλλογοι γονέων (που έχουν εκπρόσωπο στην επιτροπή ελέγχου) αλλά και οι εκπαιδευτικοί που είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση του χώρου. Οι πληροφορίες που έχουν φθάσει κατά καιρούς και σε εμάς -αλλά χωρίς να κατονομάζονται κυλικεία- είναι ακόμα και για πώληση τσιγάρων ή “αναψυκτικών” που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Το γνωρίζουν πολύ καλά όμως οι γονείς μαθητών του δημοτικού ότι τα παιδιά τους μπορούν να αγοράσουν σάντουιτς με κέτσαπ, σοκολάτες, πατατάκια ή να πάρουν ρέστα τσίκλες αντί για χρήματα! Πράγματα δηλαδή που απαγορεύονται και που η μόνη δικαιολογία του εκάστοτε ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το κυλικείο, είναι πως αλλιώς δεν τα βγάζει πέρα λόγω του υψηλού τιμήματος που ο ίδιος όμως έδωσε για να αναλάβει το κυλικείο.
Εφαρμογή της σχετικής αγορανομικής διάταξης με τα επιτρεπόμενα προϊόντα ζήτησε και η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Πάντως, σύμφωνα εμ την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, από πέρυσι εκκρεμεί η συγκρότηση επιτροπής των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξης για την επανεξέταση της λίστας με τα προϊόντα, ώστε να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα και να μην αγοράζουν τα παιδιά ανεξέλεγκτα τρόφιμα, ακόμα και γύρω από το σχολείο.
Άλλωστε το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει να επεκταθούν οι έλεγχοι και στα γύρω από τα σχολεία καταστήματα.
Από πλευράς της Γραμματείας Καταναλωτή συστήνεται στους μαθητές να μην καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν λήξει ή δεν φέρουν ετικέτα, με εμφανή αλλοίωση σε χρώμα ή σύσταση ή οσμή, τρόφιμα ψυγείου που έχει διογκωθεί η συσκευασία τους, καθώς και τυρόπιτες ή σάντουιτς ή άλλα τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα ή σε βιτρίνες.
Επίσης, συστήνει στο προσωπικό των κυλικείων να αγοράζουν προϊόντα από αξιόπιστους ή εγκεκριμένους προμηθευτές, να απορρίπτουν φρέσκα φρούτα ή λαχανικά που μπορεί να είναι χαλασμένα, να τα διατηρούν σε κατάλληλες συνθήκες ψύξης ή περιβάλλοντος, να πλένουν τα χέρια τους κ.λπ.


Τι προϊόντα πρέπει να πωλούνται σε κυλικεία
1. Σάντουϊτς- τοστ με τυρί
2. Ψωμι και απλά αρτοσκευάσματα, κουλούρια
3. Σταφιδόψωμο
4. Τυριά ελληνικής παραγωγής
5. Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα
6. Γάλα σε ατομική συσκευασία
7. Γιαούρτι παντός τύπου, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές και χρωστικές ύλες, όπως φρούτα, φρυγανιές, ξηροί καρποί και δημητριακά
8. Φρούτα εποχής, πλυμένα σε σελοφάν
9. Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότα χυμού 100%
10. Ξηροί καρποί
11. Τσάϊ και λοιπά αφεψήματα
12. Καφές μόνο για το προσωπικό

(ΠΗΓΗ: Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας) 

Θοδωρής Πυλιώτης, απο τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 15/9/05