Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Μύκητας δολοφόνος απειλεί με εξάλειψη το 1/3 των αμφίβιων, του Τάσου Σαραντή

Μύκητας δολοφόνος απειλεί με εξάλειψη το 1/3 των αμφίβιων, του Τάσου Σαραντή

16

 
Σχεδόν το ένα τρίτο των αμφίβιων ειδών του πλανήτη κινδυνεύει με εξαφάνιση, κυρίως εξαιτίας μιας ασθένειας που προκαλείται από μύκητα για την οποία οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα.


Η έκταση της; μείωσης των αμφίβιων αποκαλύφθηκε με την δημοσίευση μιας παγκόσμιας έρευνας της Παγκόσμιας Ενωσης για τη Συντήρηση των Ειδών κατά στην οποία αποκαλύπτεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των 5.743 γνωστών ειδών αμφιβίων απειλούνται ή είναι τρωτά προς εξαφάνιση.


Τριάντα τέσσερα είδη αμφιβίων έχουν εκλείψει, ενώ περισσότερα από 100  είδη δεν έχουν εμφανιστεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που για τους  επιστήμονες σημαίνει ότι μπορεί να έχουν εκλείψει επίσης. Ως μεγαλύτερη απειλή εμφανίζεται ένας μύκητας, ο Batrachochytrium dendrobatidis, που εντοπίστηκε πριν από 6 χρόνια και εξαπλώνεται σταθερά στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο μύκητας διαδίδεται περισσότερο από 30 χιλιόμετρα ετησίως.


Η ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας σκοτώνει τα αμφίβια, αφού καταστρέφει το ευαίσθητο δέρμα τους, ενώ φράζει τις οδούς μετάβασης του αέρα και της υγρασίας. Σε ότι αφορά την καταπολέμηση του μύκητα, η Κλαούντια Γκάνσον από την Παγκόσμια Ενωση για τη Συντήρηση των Ειδών ανέφερε: “Εχουμε κάποια ιδέα  για το τι κάνει, αλλά δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται και πως κινείται, ούτε υπάρχει κάποιος τρόπος να τον ελέγξουμε στις άγριες περιοχές”.


Εντούτοις, τα αμφίβια απειλούνται και από την απώλεια των βιοτόπων τους, την ξηρασία, τη ρύπανση και το κυνήγι. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η ξηρασία και η ρύπανση, μπορούν να καταστήσουν τα αμφίβια πιο τρωτά στον δολοφονικό μύκητα, είτε με την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος ή με τη μείωση του βάρους κατά τη γέννησή τους.


Προκειμένου να ανακοπεί η μείωση των αμφίβιων ειδών του πλανήτη, επιστήμονες συναντώνται αυτό το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, έτσι ώστε να εγκαινιάσουν ένα πρόγραμμα δράσης για την ανακοπή της μείωσης των αμφίβιων ειδών.


Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι να δοθεί έμφαση σε εντατικά προγράμματα αναπαραγωγής  στα είδη που βρίσκονται αιχμάλωτα σε ζωολογικούς κήπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι ακόμη, να ξεκινήσουν ανάλογα προγράμματα για περισσότερα από 1.000 είδη που χαρακτηρίζονται ως σπάνια. Οι ερευνητές μιλούν για ένα πρόγραμμα διάσωσης κόστους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που θα διαρκέσει τουλάχιστον για μία δεκαετία.


Επιπλέον, θα υπάρξει η ανάγκη για περισσότερους προστατευόμενους βιότοπους και βέβαια, η δημιουργία ενός εργαστηρίου όπου θα μελετηθεί ο θανατηφόρος μύκητας, καθώς και άλλα παθογόνα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/9/05