Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τρία παιδιά θυμίζουν τι έλεγε ο πρωθυπουργός

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τρία παιδιά θυμίζουν τι έλεγε ο πρωθυπουργός

6

 Μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ  επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του δημογραφικού προβλήματος για την χώρα μας.
 Στην ομιλία του Πρωθυπουργού δεν υπάρχει καμία αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα , η λέξη δημογραφικό δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της ομιλίας του, ελπίζουμε να αναφερθούν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Η Συνέντευξη


Για την συνέντευξη του Πρωθυπουργού έχουμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις:
α)κανένα από τα ΜΜΕ δεν έθεσε ερώτηση για το δημογραφικό
β) από τους 50 δημοσιογράφους που υπέβαλαν ερωτήσεις μόνο ένας έκανε ερώτηση για τις οικογένειες με 3 παιδιά και η απάντηση του Πρωθυπουργού  ήταν όπως και για τα άλλα θέματα….ορίζοντας τετραετίας…


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΑΠΟΡΙΕΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί και εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν έχουν προέλθει από ενσυνείδητη μελέτη και αξιολόγηση του ζητήματος αλλά από μια ευκαιριακή και αποσπασματική ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων γι’αυτό άλλωστε ήταν αναποτελεσματικά και θα εξακολουθούν να είναι αναποτελεσματικά και  ανεπαρκή  αν ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες δεν συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και κυρίως ότι το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται ούτε με μέτρα τυπικού χαρακτήρα ούτε  μόνο με μικροεπιδοματικές παροχές . Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας θέλει γενναία  πολιτική με δέσμη μέτρων που θα απαντούν σε όλες τις πτυχές του.
Όσον αφορά την στήριξη της οικογένειας και δη της πολύτεκνης αυτό που σήμερα τουλάχιστον μπορεί να έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον και αποτέλεσμα είναι η προτεραιότητα των πολυτέκνων στους διορισμούς σε θέσεις του Δημοσίου, δηλαδή η εξάλειψη της ανεργίας και ιδιαίτερα σε οικογένειες με 3 και άνω παιδιά.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν γονείς οικογενειών με 3 και άνω παιδιά άνεργοι ,υποαπασχολούμενοι ,ετεροαπασχολούμενοι κ.λ.π
Βασικό επιχείρημα για την αναβολή ή την ματαίωση της κοινωνικής πολιτικής προβάλλεται η οικονομική στενότητα και κυρίως τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Αν περιμένουμε να επιλυθούν τα δημοσιονομικά που κατά βάση είναι λογιστικά μεγέθη τότε θα πρέπει θεωρητικά να προσβλέπουμε στην επόμενη δεκαετία.
Αλήθεια πως μπορεί από τη μια να διατυμπανίζουν ανάπτυξη 3,7% και από την άλλη να εξαγγέλλουν  άγρια λιτότητα, αυτό με όρους λογικής δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί ακόμα όμως κι’άν δεχθούμε τ’ ασυμβίβαστα ή αν θεωρήσουμε ότι η λιτότητα γίνεται χάριν οικονομίας ή χάριν προσέλκυσης επενδύσεων και πάλι υπάρχουν ανεξήγητα . Tι τους εμποδίζει π.χ να λάβουν μέτρα εξάλειψης της ανεργίας στις οικογένειες με 3 και άνω παιδιά ; δίνοντας προτεραιότητα διορισμού άνευ ΑΣΕΠ για ένα μέλος των οικογενειών με 3 και άνω παιδιά και ιδιαίτερα στους γονείς;
Τι τους εμποδίζει να ικανοποιήσουν το αίτημά μας για διορισμό όλων μας σε θέσεις αναπληρωτών ; αφού ούτως η άλλως τα κονδύλια έχουν εγκριθεί και θα διατεθούν.(μηδενικό κόστος)


 Μήπως κάποια ζητήματα δεν είναι θέμα οικονομικού κόστους αλλά πολιτικού σχεδιασμού ;
μήπως υπάρχει και πρόβλημα συγκρούσεων και ανταγωνισμών στελεχών , που ακινητοποιεί και αφανίζει ακόμα και τις εύκολες πολιτικές;
Τι ρόλο παίζουν οι σύμβουλοι ; αν δεν μπορούν να εισηγηθούν ούτε μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άνευ κόστους ;
Το γραφείο του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ γνωρίζει την πρότασή μας να προσληφθούν  για φέτος όλοι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με 3 παιδιά σε θέσεις αναπληρωτών,
 γνωρίζει πως αυτή η πρόταση έχει γίνει και από δεκάδες βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης , γνωρίζει πως αυτή η λύση δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος γιατί ούτως ή άλλως θα γίνουν προσλήψεις 9.500 αναπληρωτών και τα κονδύλια γι’ αυτές τις προσλήψεις έχουν εγκριθεί.
Πού είναι το πρόβλημα ; υπάρχει οικονομική στενότητα ή μήπως στενότητα πολιτικού σχεδιασμού; ποιοι παρεμποδίζουν την εφαρμογή ακόμα και εφικτών λύσεων;
Θα μας δώσουν λέει  μεγάλα αυτοκίνητα με απαλλαγή απο τα τέλη ταξινόμησης
“όλα τάχε η Μαριωρή….”,  όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες από τα τέλη αυτά θ’ απαλλαγούν όλοι οι Έλληνες. Τελικά για ποιους παίρνουν μέτρα για τους έχοντες και κατέχοντες εισοδήματα ικανά για την αγορά μεγάλων αυτοκινήτων ή για τα χαμηλά εισοδήματα; εκτός αν θέλουν ν΄ αποδείξουν ότι όλοι είμαστε βολεμένοι .
ΟΙ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ( 22/6/2004), όταν ΘΑ  μας διόριζαν
 Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 22/06-20:45


“Από ειδικό πίνακα, και ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, θα διορίζονται οι εκπαιδευτικοί που έχουν τρία παιδιά και πάνω. Κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, η υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου μείωσε τον αριθμό των παιδιών από 4 σε 3, για να θεωρείται κάποιος εκπαιδευτικός ως πολύτεκνος, προκειμένου να ενταχθεί στην ευεργετική διάταξη. Όπως διευκρίνισε η κ. Γιαννάκου αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, πολύτεκνοι να θεωρούνται οι έχοντες από 3 παιδιά και πάνω.” 
  
ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ τα λόγια τα μεγάλα για  ΜΕΓΑΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ