Αρχική Νέα Τοπικά Ο “Κατρίνα” στη λίστα των πιο θανατηφόρων καταστροφών, του Τάσου Σαραντή

Ο “Κατρίνα” στη λίστα των πιο θανατηφόρων καταστροφών, του Τάσου Σαραντή

56

Απ’ ότι φαίνεται ο τυφώνας  Κατρίνα μπαίνει στη λίστα των 10 πιο θανατηφόρων φυσικών καταστροφών  που έχουν χτυπήσει τις ΗΠΑ, παρόλο που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο τελικός απολογισμός των θυμάτων του.


Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περισσότερους από 660, τα δύο τρίτα εκ των οποίων προέρχονται από τη Νέα Ορλεάνη. Εάν τα θύματα του τυφώνα ανέλθουν στα 10.000, όπως προκύπτει από κάποιες εκτιμήσεις, τότε, ο τυφώνας Κατρίνα θα μπει πρώτος στη λίστα των πιο θανατηφόρων φυσικών καταστροφών  στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον τυφώνα Γκάλβεστον που είχε χτυπήσει το 1900 το Τέξας προκαλώντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 8.000 θύματα.


Μετά τον τυφώνα Γκάλβεστον στη δεύτερη θέση της μακάβριας λίστας  βρίσκεται ο τυφώνας Οκιχόμπι που χτύπησε τη Φλόριντα το 1928, αφήνοντας πίσω του 2.500 νεκρούς και ακολουθούν η πλημμύρα Τζονστόυν (Πενσιλβάνια 1889, 2.200 νεκροί), ο τυφώνας Λουιζιάνα (1893, 2.000 νεκροί), ο τυφώνας στη Νότια Καρολίνα – Γεωργία (1893, 1.000 – 2.000 νεκροί), ο τυφώνας στη Νέα Αγγλία (1938, 720 νεκροί), ο σεισμός στο Σαν Φραντσίσκο (1906, 700 νεκροί), ο τυφώνας στη Γεωργία – Νότια Καρολίνα (1881, 700 νεκροί), ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε σε Μισούρι, Ιλινόις και Ιντιάνα (1925, 695 νεκροί) και ο τυφώνας που χτύπησε τη Φλόριντα (1935, 405 νεκροί).


Δαχτυλίδι δορυφόρων


Εντωμεταξύ, επιστήμονες ανά τον κόσμο είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα κατά το οποίο θα τοποθετηθεί ένα “δαχτυλίδι” δορυφόρων γύρω από τη Γη, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν οποιαδήποτε φυσική ή προερχόμενη από τον άνθρωπο καταστροφή οπουδήποτε στον κόσμο και οποιαδήποτε στιγμή.


Ο “Αστερισμός Ελέγχου Καταστροφών” έχει ήδη στο ενεργητικό του 4 δορυφόρους σε τροχιά που ανήκουν στη Βρετανία, στην Τουρκία, την Αλγερία και τη Νιγηρία. Ενας πέμπτος που απαιτείται για να καταστήσει το σύστημα πλήρες, πρόκειται να εκτοξευθεί από τη Ρωσία στις 27 Σεπτεμβρίου.


Κάθε δορυφόρος έχει 6 φακούς  που μπορούν να συλλαμβάνουν εικόνες στο έδαφος σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες που λαμβάνει σε χάρτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα διανέμονται άμεσα σε οργανώσεις όπως τον Ερυθρό Σταυρό και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προκειμένου να προβαίνουν σε άμεση επέμβαση βοήθειας.


“Είναι σημαντικό, ότι οι πληροφορίες, με τη μορφή χαρτών, θα φτάνουν στους κατάλληλους ανθρώπους πολύ γρήγορα. Με τους σεισμούς, για παράδειγμα, υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τριών ημερών για τα σωστικά συνεργεία να απεγκλωβίσουν ζωντανούς ανθρώπους από τα κατεστραμμένα κτίρια. Τα σωστικά συνεργεία που επεμβαίνουν αργότερα από αυτό το διάστημα σπάνια βρίσκουν επιζήσαντες” αναφέρει ένας εκ των επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.


ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


1992 – Ο τυφώνας Αντριου θεωρήθηκε ο πιο καταστροφικός που χτύπησε τις ΗΠΑ. Αν και άφησε 26 νεκρούς, προκάλεσε ζημιές ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


1985 – Το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίζ στην Κολούμπια σκοτώνει 25.000 ανθρώπους.


1976 – Σεισμός στο Τάνγκσχαν στην Κίνα, μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλεί ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών που κυμαίνεται μεταξύ 255.00 και 655.000.


1815 – Εκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία. 80.000 άνθρωποι πέθαναν από τον λιμό που επακολούθησε.


1811-12 – Δύο σεισμοί στο Νότιο Μιζούρι θεωρούνται οι μεγαλύτεροι που χτύπησαν τις ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών ήταν 7,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν άφησαν πολλά θύματα, αφού εκδηλώθηκαν σε αραιοκατοικημένες περιοχές.


1737 – 300.000 άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο στην Καλκούτα στην Ινδία. Αν και οι αρχικά εκτιμήθηκε ότι επρόκειτο για σεισμό οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι επρόκειτο για τυφώνα.


1556 – Σεισμός στο Χαάνζι στην Κίνα, το μέγεθος του οποίου ποτέ δεν εκτιμήθηκε, αφήνει830.000 νεκρούς.


1500 π.Χ. Η έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη προκαλεί τσουνάμι που καταστρέφει τον Μινωικό πολιτισμό.


3000 π.Χ. Σημαντικό παγκόσμιο παλαιοκλιματικό γεγονός έχει επιπτώσεις στο επίπεδο της θάλασσας, στη βλάστηση και στη χημεία του εδάφους. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την Βιβλική Πλημμύρα της Παλαιάς Διαθήκης


65 εκατομμύρια χρόνια πριν – Ενας αστεροειδής χτυπά τη γη και αφανίζει τους δεινόσαυρους και αμέτρητα άλλα είδη.


*Τον κατάλογο συνέταξε ο καθηγητής Ντέβιντ Κρόσλει  του πανεπιστημίου Σαιντ Λούις πριν από το καταστροφικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ (16/9/05)