Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Χαιρετισμός στη Νέα Υόρκη του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή

Ομογένεια: Χαιρετισμός στη Νέα Υόρκη του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή

10

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
ΣΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
(15 Σεπτεμβρίου)


Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, που το ταξίδι αυτό μου δίνει την ευκαιρία να βρεθώ και πάλι κοντά στους ομογενείς της Νέας Υόρκης, καθώς η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων συμπατριωτών μας στις ΗΠΑ.


Όλοι στην πατρίδα είμαστε περήφανοι για σας. Για τις επιτυχίες και για τις διακρίσεις που πετυχαίνετε στη νέα σας πατρίδα. Για την πρόοδο που σημειώνετε σε όλους τους τομείς, στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, στην πολιτική και τις επιστήμες. Για το γεγονός ότι διατηρείτε  άρρηκτους τους δεσμούς με τη γενέτειρά σας. Γιατί συνεχίζετε να στηρίζετε την παράδοση και την γλώσσα μας, την Ορθοδοξία, όλα αυτά δηλαδή που μας συνέχουν και ενισχύουν την παράδοση του Απόδημου Ελληνισμού παντού στον κόσμο.


Θέλω να επαναλάβω το μεγάλο ενδιαφέρον μου για τα θέματα της Ομογένειας. Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι Έλληνες. Στο προηγούμενο ταξίδι μου, είχα την ευκαιρία να τα συζητήσω με πολλούς από εσάς και με τις ηγεσίες των ομογενειακών οργανώσεων.  Υπάρχει και η ειλικρινής διάθεση και η πολιτική βούληση και το συγκροτημένο σχέδιο ώστε να τα αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Θέλουμε ειλικρινά να δημιουργήσουμε ένα στενότερο πλαίσιο διαλόγου και επικοινωνίας μαζί σας, γιατί εσείς βιώνετε τα προβλήματα. Από εσάς λοιπόν ζητούμε τις προτάσεις σας, ώστε όλοι μαζί να προωθήσουμε τις αποτελεσματικότερες λύσεις.


Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω το μεγάλο ενδιαφέρον μου για τη νέα γενιά της Ομογένειας. Για τα νέα παιδιά που πρέπει να μεγαλώνουν με τις στέρεες βάσεις της ελληνικής παιδείας, να διατηρούν ζωντανή την ελληνική γλώσσα, να διδάσκονται  τα σπουδαία επιτεύγματα του Πολιτισμού μας, να γνωρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα και τις δυνατότητές της.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ενίσχυση της παρεχόμενης εδώ – και παντού όπου υπάρχουν Ομογενείς – ελληνικής εκπαίδευσης, είναι μείζων προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης.


Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους  σας για το έργο σας. Γιατί, ως Αμερικανοί πολίτες, αλλά και ως μέλη Συλλόγων, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, καθηγητές, πολιτικοί, επιτελείτε σημαντικό έργο συσπείρωσης αλλά και ενθάρρυνσης της συνεργασίας των Ελλήνων. Γιατί είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού σ’ αυτή τη μεγάλη χώρα. Γιατί συμβάλλετε στη ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. 


Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με την ίδια πάντα συναίσθηση ευθύνης.


Θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς της Ομογένειας, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων, το ΣΑΕ, όλους τους Συλλόγους που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ με τις ομοσπονδίες τους για τη θερμή υποδοχή και την ενθουσιώδη συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση. Μαζί σας, ακόμη και τόσο μακριά από την πατρίδα, κάθε Έλληνας αισθάνεται σαν στο σπίτι του.


Εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη, Να’ στε καλά εσείς και οι οικογένειές σας.