Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη ΕΣΑΚ – ΔΕΕ:ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΣΑΚ – ΔΕΕ:ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

34

 ΕΣΑΚ – ΔΕΕ
www.esakdee.org


ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
 Όταν εγκαινιάστηκε η “καινοτομία” της “Ευέλικτης Ζώνης“,  από την πρώτη στιγμή, καταγγείλαμε  πως πρόκειται για ένα σημαντικό  βήμα στην κατεύθυνση της διχοτόμησης του σχολικού προγράμματος, έτσι ώστε ένα τμήμα του να διαμορφώνεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με την ευθύνη φυσικά των “χορηγών”.
 Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, γενικεύει την “καινοτομία” της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και καθιστά πραγματικότητα τη διχοτόμηση του σχολικού προγράμματος για το Δημοτικό σχολείο. Φυσικά το επόμενο θύμα θα είναι το Γυμνάσιο και έπεται συνέχεια.
 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται πως με την εφαρμογή της “ευέλικτης ζώνης” επιτυγχάνεται η βελτίωση της διδασκαλίας, η διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης. Στην πραγματικότητα όμως εκείνο που η “Ευέλικτη Ζώνη” προωθεί, είναι αυτό που η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ αναφέρει στο εισηγητικό της κείμενο που πλασάρει την “Ευέλικτη” στις χώρες- μέλη: “Πρόκειται για έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο αναμόρφωσης του σχολικού προγράμματος”.
 Με την “Ευέλικτη Ζώνη” δεν αλλάζει μόνο το ωρολόγιο πρόγραμμα με τα συνεχόμενα δίωρα, ούτε είναι μόνο το μάθημα που αποδιοργανώνεται με την παρεμβολή κάποιων ωρών όπου αντί για μάθημα ο καθένας κάνει “ό,τι θέλει”.  Είναι πολύ βαθύτερη η στόχευση της γενίκευσης του μέτρου και συνδέεται άμεσα – αποτελεί αναντικατάστατο στοιχείο – με το “Φινλανδικό μοντέλο” που τόσο διαφημίζει η Υπουργός Παιδείας και που αποτελεί το “εκσυγχρονιστικό” όραμα για το σχολείο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
 Με την Ευέλικτη Ζώνη:
* Το πρόγραμμα του σχολείου χωρίζεται σε τρία μέρη:
– Το κανονικό πρόγραμμα, κοινό για όλα τα σχολεία, το οποίο θα περιορίζεται συνεχώς (ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το προσδιορίζει στη διδασκαλία των βασικών δεξιοτήτων ανάγνωσης, γραφής, αρίθμησης, ξένης γλώσσας και χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή).
–  Το πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης το οποίο θα διαμορφώνεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας και το οποίο θα διευρύνεται ανάλογα με τις συνθήκες.
– Το “ολοήμερο” πρόγραμμα, το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα ανταποδοτικό πρόγραμμα, όπου ο καθένας θα αγοράζει ανάλογα με την τσέπη του, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί της ΕΕ.                                                       
* Η μη χρηματοδότηση των “ευέλικτων” δραστηριοτήτων παραπέμπει ευθέως στην αναζήτηση χορηγών, έτσι ώστε και η εκπαίδευση να “συνδεθεί” με την “αγορά” και το πρόγραμμα του σχολείου να υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, αφού φυσικά καμία εταιρεία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα για να κάνει χορηγίες χωρίς ανταλλάγματα. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την πλήρη και άμεση υποταγή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, την κατάληξη του οποίου δίνουν οι “σχολικές ακαδημίες” του Μπλερ στην Αγγλία, όπου το κράτος χρηματοδοτεί κατά 95% και οι ιδιώτες, που βάζουν το 5%, διαμορφώνουν το πρόγραμμα του κάθε σχολείου.
* Η ένταξη των διαφόρων προγραμμάτων στα οποία άμεσα εμπλέκονται οι εταιρείες (Αγωγή Υγείας κλπ) στην Ευέλικτη Ζώνη, σηματοδοτεί καθαρά το χαρακτήρα της σαν εμπορικής ζώνης, ενώ το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας “Η οικονομία κι εγώ”, στοχεύει άμεσα στην ιδεολογική χειραγώγηση των μαθητών με τις αξίες και τα ιδανικά του κεφαλαίου, τη διαμόρφωση υποταγμένων συνειδήσεων.
* Αφού το κάθε σχολείο αυτόνομα θα διαμορφώνει το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του, δημιουργείται αυτόματα και η “αντικειμενική βάση αξιολόγησης” σχολείων και εκπαιδευτικών. Έτσι θα φτιαχτεί η λίστα με τα καλύτερα και τα χειρότερα σχολεία, τους καλούς και τους κακούς εκπαιδευτικούς. Και από παιδαγωγοί θα πρέπει να γίνουμε πλασιέ εταιρειών,  να “εκσυγχρονιστούμε”, αλλιώς θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς της αξιολόγησης πάνω μας, ώστε να βάλουμε μυαλό.
* Και όπως ο καθένας μπορεί να προβλέψει, σε πολύ λίγο καιρό, οι διάφοροι επιχειρηματίες, οι κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις – όπως άλλωστε προτείνει και το ΠΑΣΟΚ – και οι υπόλοιποι “χορηγοί” μας, θα έχουν την απαίτηση να επιλέγουν και τους καταλληλότερους κατά τη γνώμη τους εκπαιδευτικούς, ώστε να εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων τους. Και τα “καλύτερα” σχολεία φυσικά θα έχουν την απαίτηση να επιλέγουν και τους καλύτερους μαθητές, ώστε να διατηρήσουν την καλή τους θέση στην αξιολογική λίστα και στην χρηματοδότηση φυσικά. Και έτσι θα υλοποιηθεί με επιτυχία ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό του “Φινλανδικού” μοντέλου, που είναι η πρόσληψη των εκπαιδευτικών σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με σύμβαση ενός έτους, με ατομική διαπραγμάτευση των όρων αυτής και χωρίς μονιμότητες και άλλες “ξεπερασμένες αγκυλώσεις”.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
 Οι άλλες δυνάμεις στο ΔΣ της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ), αλλά και έξω από αυτό (ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποδέχονται ή ανέχονται τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.
* Η ΔΑΚΕ συμφωνεί απόλυτα με την πολιτική που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί και τα στελέχη της, σαν καλοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές, κάνουν τα πάντα για να τη στηρίξουν.
* Η ΠΑΣΚ, δε διαφωνεί σε κανένα σημείο με τις αναδιαρθρώσεις (άλλωστε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ τις εισήγαγε και σήμερα πιέζει για την εφαρμογή του συνολικού αντιεκπαιδευτικού πακέτου), γι’ αυτό και εστιάζει την όποια διαφωνία της στον “αυταρχισμό” της κυβέρνησης και την υποχρεωτική εφαρμογή της “ευέλικτης ζώνης”.
* ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – που ψήφισαν μαζί με την ΠΑΣΚ την απόφαση της ΔΟΕ- προτάσσουν το ζήτημα του αυταρχισμού και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την ιδιωτικοποίηση και διάλυση του σχολείου, τη μορφωτική υποβάθμιση και άμεση υποταγή της εκπαίδευσης στις ορέξεις του κεφαλαίου. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους, υπονοούν πως το “ευέλικτο” πρόγραμμα συνάδει με την παιδαγωγική ελευθερία του εκπαιδευτικού και το μόνο κακό της “Ευέλικτης Ζώνης” είναι ότι θα τιθασεύσει, περιορίσει και αξιολογήσει αυτή την ελευθερία.
* Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΝ) τέλος, στο όνομα του πλουραλισμού και της ανανέωσης, στην ουσία όμως δέσμια του “ευρωπαϊκού” της προσανατολισμού, έχει αποδεχτεί τα πάντα (ολοήμερο, περιβαλλοντική, αγωγή υγείας, ευέλικτη, επιχειρηματικότητα κλπ) και πρωτοστατεί μάλιστα στην εφαρμογή και εξειδίκευσή τους.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
 Είναι φανερό πως η αντίσταση στην εφαρμογή της “Ευέλικτης Ζώνης”, συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου, την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, την αναστροφή της πορείας διεύρυνσης των ταξικών φραγμών.
 Η πάλη αυτή δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων που την προωθούν ή τη στηρίζουν, αλλά και ενάντια στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΔΟΕ, που με τη στάση της βάζει πλάτη στην υλοποίησή της με το λιγότερο κόστος.
 Σας καλούμε, με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, των ΔΣ των Συλλόγων μας και Γενικών Συνελεύσεων να απορρίψουμε την “Ευέλικτη Ζώνη” και όσα συνδέονται μαζί της. Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα των γονέων, των μαθητών και φοιτητών, σε ένα παλλαϊκό μέτωπο για την Παιδεία να ακυρώσουμε στην  πράξη τη διάσπαση του σχολικού προγράμματος, την ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, να κλείσουμε την πόρτα στους “χορηγούς” και σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Παιδεία, να απαιτήσουμε, και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε, το σχολείο και τον εκπαιδευτικό που οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες απαιτούν.

Σεπτέμβρης 2005