Αρχική Νέα Τοπικά 1 στους 11 Χιώτες… αλλοδαπός

1 στους 11 Χιώτες… αλλοδαπός

4

 Περίπου 5.000 μετανάστες υπολογίζονται ανεπίσημα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου πως ζουν τα τελευταία χρόνια μόνιμα στο νομό, εκ των οποίων οι 1.500-2.000 εργάζονται.
Τα σημαντικά αυτά στοιχεία που δείχνουν και τη μεγάλη συμμετοχή που έχουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην οικονομία του νησιού, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση όπου έγινε ενημέρωση  για το νέο νόμο που αφορά τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών και την έκδοση πράσινης κάρτας.
Όπως τόνισε ο αντινομάρχης Παναγιώτης Καμίτσης για μια ακόμα φορά παρατηρείται να φεύγουν αρμοδιότητες από το Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Νομαρχίας Δημήτρης Κομνηνός σημείωσε ότι δυστυχώς αποψιλώνονται οι υπηρεσίες.

Την ενοποίηση της άδειας διαμονής και της άδειας εργασίας περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Ο νόμος 3386/23.8.2005 υπόσχεται πως θα λύσει γραφειοκρατικά προβλήματα και θα επιταχύνει την έκδοση των αδειών για αυτό και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προετοιμάζεται εγκαίρως ώστε να εξυπηρετήσει -μαζί με τους Δήμους- το μεγάλο όγκο των αλλοδαπών που μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα έγγραφά τους.
Ένας αριθμός που αναμένεται να είναι μεγάλος αφού σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου -όπως τα παρουσίασε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νίκος Μαναγούδης- υπολογίζεται πως σε ένα σύνολο 53.408 κατοίκων (σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία) περίπου 5.000 αλλοδαποί κατοικούν στο νομό μας.

Από αυτούς:
– 1500-2000 είναι εργαζόμενοι.
– 500 είναι τα προστατευόμενα μέλη οικογενειών αλλοδαπών,
– 500 είναι οι σύζυγοι Ελλήνων,
– περίπου 500 είναι οι κοινοτικοί υπήκοοι και άλλοι
– 500 υπολογίζεται ότι ζουν παράνομα στο νομό μας.

Αρμόδιοι οι Δήμοι
Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος του χρόνου παρατείνεται η ισχύς των αδειών παραμονής μεταναστών στη χώρα μας, που έληγαν μέχρι 30/6/2004 ή έληξαν στο διάστημα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 3386/23.8.2005.
Για τους αλλοδαπούς όμως που θα λήγει η άδεια παραμονής από την 1η του 2006 αρμόδιοι θα είναι πλέον οι Δήμοι. Μάλιστα θα πρέπει δύο μήνες πριν την ημερομηνία λήξης να ξεκινούν οι διαδικασίες ανανέωσης.
Για την ανανέωση της άδειας θα πρέπει οι αλλοδαποί τα τελευταία δύο χρόνια να παρουσιάζουν 150 ένσημα ετησίως (και όχι στο σύνολό τους 300).
Όσοι είναι τελείως παράνομα στη χώρα μας, πρώτα πρέπει να επισκεφθούν το Δήμο όπου κατοικούν, να πάρουν τα σχετικά δικαιολογητικά και στη συνέχεια να απευθυνθούν στις υπηρεσίες της Νομαρχίας.
Για αυτή την αφαίρεση αρμοδιοτήτων ο αντινομάρχης Παναγιώτης Καμίτσης σημείωσε ότι δυστυχώς πρόκειται για μια ακόμα υπηρεσία που φεύγει από τη Νομαρχία, ενώ ο Γενικός Διευθυντής κ. Κομνηνός έκανε λόγο για “αποψίλωση” αρμοδιοτήτων. Μάλιστα εξετάζεται να αφαιρεθεί και η υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων και να την αναλάβει η αστυνομία, ενώ παλαιοτέρα είχε αφαιρεθεί η επιθεώρηση εργασίας.